Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Δημοτικό Σχολείο Σεληνίων: Όχι μόνο Άκυρη αλλά και ΑΔΥΝΑΤΗ η αγορά οικοπέδου!



Νέα στοιχεία στο φως από το Μάριο Τραυλό
Το θέμα του Δημοτικού Σχολείου των Σεληνίων έχει απασχολήσει την εφημερίδα μας πολλές φορές τον τελευταίο χρόνο. Κι αυτό διότι θεωρούμε ότι τον 21. αιώνα  κανείς μας δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τη νέα γενιά, κανείς μας δεν έχει το δικαίωμα να στερεί από μικρούς μαθητές είτε σκόπιμα είτε από αμέλεια το στοιχειώδες και αυτονόητο δικαίωμα να κάνουν μάθημα σε αξιοπρεπείς συνθήκες.
Στις 29 Μαΐου, σε μια ακόμη περιπετειώδη συνεδρίαση, και εν μέσω πολλών ενστάσεων, το Δ.Σ. Σαλαμίνας αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αγορά του οικοπέδου ιδιοκτησίας Μαντούβαλου στα Σελήνια, προκειμένου να χτιστεί εκεί 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο.
Όπως είναι ήδη γνωστό, αυτές τις ημέρες ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ακύρωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για απευθείας  αγορά του οικοπέδου, αφού δεν συνεστήθη Επιτροπή Καταλληλότητας όπως ορίζει ο νόμος, η οποία «βάσει ειδικά καθορισμένων κριτηρίων, κρίνει την αναγκαιότητα και καταλληλότητα ενός οικοπέδου προς ανέγερση σχολικού κτιρίου».

Τα πραγματικά νέα στοιχεία, όμως, έρχονται στην επιφάνεια από τον τ. δήμαρχο Αμπελακίων  και υποψήφιο δήμαρχο Σαλαμίνας Μ. Τραυλό. Ο κ. Τραυλός, που έχει επίσης προσφύγει κατά της απόφασης, στέλνοντας μάλιστα όλο το  φάκελο του Δημοτικού Σχολείου Σεληνίων στον εισαγγελέα, προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες, υποστηρίζει ότι ακόμη και στην περίπτωση που ο Γενικός Γραμματέας δεν ακύρωνε την απόφαση του Δ.Σ., το συγκεκριμένο οικόπεδο δεν θα μπορούσε να αγοραστεί!
Κι αυτό διότι στο εν λόγω οικόπεδο έχει γίνει στο παρελθόν παράνομη κατάτμηση. Πρόκειται δηλ. για δύο οικόπεδα ( τα οποία χωρίζει στη μέση ένα τρίτο (δρόμος), μη άρτιο και οικοδομήσιμο, λόγω μικρότερου προσώπου. Το 1983 ο Νόμος Τρίτση (Ν. 1337/83, άρθ. 28) χαρακτηρίζει όλους τις ιδιωτικές οδούς εντός σχεδίου δημοτικούς/κοινοτικούς. Το ίδιο συμβαίνει και με το συγκεκριμένο δρόμο  που περιέρχεται στην τότε Κοινότητα Σεληνίων.
Αυτό σημαίνει πως οι κληρονόμοι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να είχαν προκαλέσει νομικές διαδικασίες προκειμένου ο κοινόχρηστος πλέον αυτός χώρος να τους προσκυρωθεί από το Δήμο, δηλ. να τον αγοράσουν από το δήμο. Αυτό όμως προϋπέθετε και μια σειρά διαδικασιών (αίτηση του ιδιοκτήτη, εκτίμηση αντικειμενικού προσδιορισμού στη ΔΟΥ, εκτίμηση επιτροπής του Δήμου ή της Κοινότητας, αγορά με συμβολαιογραφική πράξη και καταχώριση στο Κτηματολόγιο και στο Υποθηκοφυλακείο).
Στην περίπτωσή μας τι κάνουν οι ιδιοκτήτες; «Καταργούν»  τον κοινοτικό πλέον δρόμο και τον προσαρτούν αυθαίρετα στη δική τους ιδιοκτησία!  
Κι έρχεται σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο και αποφασίζει την απ΄ ευθείας αγορά του οικοπέδου (που είχε πλέον περιέλθει στην ιδιοκτησία Μαντούβαλου),  το οποίο όμως συμπεριλαμβάνει και το δρόμο που προσαρτήθηκε αυθαίρετα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δε μιλάμε για ένα ενιαίο οικόπεδο 2.372,20τ.μ. αλλά για δύο μικρότερα οικόπεδα που χωρίζει δημοτικός δρόμος!
Και, κυρίως, τι άλλο σημαίνει;  Ότι ο Δήμος θα πλήρωνε για να αγοράσει δημοτικό κοινόχρηστο χώρο!!!
Και κάτι ακόμη: Αν από το συνολικό εμβαδό των 2.372,20τ.μ. αφαιρέσουμε το δρόμο (536,10τ.μ.) απομένουν δύο μη όμορα οικόπεδα συνολικού εμβαδού 1836,10τ.μ. Και μάλιστα τη στιγμή που το υπάρχον Δημοτικό Σχολείο εκτείνεται σε εμβαδόν  2 στρεμμάτων!
Και διερωτάται κανείς μετά απ΄ όλα αυτά: Όταν ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή  ενέκριναν με τέτοια θέρμη ένα οικόπεδο ως «το μοναδικό κατάλληλο»(!!) για ανέγερση σχολικής στέγης, δεν  θα έπρεπε να είχαν ελέγξει  τουλάχιστον τους τίτλους;  Όταν κόπτονταν για τη νομιμότητα στην περίπτωση του ετέρου  οικοπέδου Κοκκινίδη και αρνούνταν  να το συζητήσουν διότι, όπως έλεγαν, ρυμοτομείται, γιατί επιμένουν τόσο πολύ στην αγορά ενός άλλου οικοπέδου, χωρίς -ως όφειλαν- να έχουν εξετάσει όλες τις παραμέτρους;
Με λίγα λόγια, τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης χρωστά χρήματα στο Δήμο για το δρόμο, ζητά να τον πληρωθεί κιόλας! 150.000€ «Τζάμπα», κατά τα άλλα θα στοίχιζε, κατά  τη δημοτική αρχή και τον αντιδήμαρχο Αμπελακίων!

 Και μάλιστα το προκλητικό είναι πως  η όλη αγορά παρουσιάστηκε ως πράξη δωρεάς προς το Δήμο. Προτάθηκε μάλιστα διά στόματος δημάρχου, να βραβεύσουμε τον κ. Μαντούβαλο για την προσφορά του! Εκλογές γαρ.
Τι θα γινόταν στα Σελήνια
Τι είχε προτείνει όμως ο κ. Τραυλός και τι είχε καταφέρει να εντάξει  στις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΣΚ, δηλαδή να χρηματοδοτηθεί από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων;
Ο σχεδιασμός ξεκίνησε το 2002 (δημαρχεία Τραυλού) από τον ΟΣΚ, που προεντάσσει στο πρόγραμμα σχολικών μονάδων το έργο «Ενίσχυση κατ΄ επέκταση- καθ΄ ύψος – διαρρυθμίσεις- ενισχύσεις υπάρχοντος Δημοτικού Σχολείου Σεληνίων».  Στη συνέχεια συντάσσεται προμελέτη του έργου και τον Οκτώβριο του 2005 (δήμαρχος Στ. Γκίνης) υπογράφεται προγραμματική σύμβαση ύψους 986.000€ μεταξύ ΟΣΚ και Δήμου Αμπελακίων.
Τον Απρίλιο του 2007 (δήμαρχος πάλι ο Μ. Τραυλός), κι αφού έχει διαπιστωθεί ότι η προηγούμενη πίστωση δεν επαρκούσε, συντάσσεται και υποβάλλεται προμέτρηση -  προϋπολογισμός ύψους 2.100.000€. Ο ΟΣΚ τελικά εγκρίνει τη διάθεση πίστωσης 1.600.000€ και υπογράφει νέα προγραμματική σύμβαση με το Δήμο στις 15/08/2008, με τον όρο πως αν απαιτηθεί επιπλέον πίστωση αυτή θα καλυφθεί από το Δήμο. Ο Δήμος με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποδέχεται τη σύμβαση. Στο ποσό των 1.600.000€ περιλαμβάνονταν:
Α. Ανακατασκευή – Στατική ενίσχυση ήπιας μορφής και νέα διαρρύθμιση των υφισταμένων κτισμάτων, εμβαδού 643,59τ.μ.
Β. Προσθήκη νέου κτιρίου, κατ΄επέκταση του υπάρχοντος, εμβαδού 492,65τ.μ.
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΜΒΑΔΟΝ: 1.136,24τ.μ.
Γ. Διαμόρφωση αύλιου χώρου των εγκαταστάσεων εμβαδού 1.150τ.μ. περίπου
Δ. Δαπάνη για εικαστική παρέμβαση
Η οριστική μελέτη προέβλεπε επιπλέον βιοκλιματικό και οικολογικό σχεδιασμό των κτιρίων, φωτοβολταϊκά συστήματα και σύστημα ήπιας γεωθερμικής εγκατάστασης. Το σχολείο θα γινόταν πράσινο κτίριο ενεργειακής κλάσεως Α΄. Παράλληλα έγινε νέα οριστική στατική μελέτη για την πλήρη ενίσχυση και οριστική αποκατάσταση των υφισταμένων κτιρίων, επικαιροποίηση των τιμών και διαμόρφωση  του νέου προϋπολογισμού του έργου με 23% , όπως τον συνέταξαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμων & Κοινοτήτων (ΤΥΔΚ) Πειραιά.
Έτσι, το Μάιο του 2010 ζητήθηκε από τον ΟΣΚ η έγκριση της οριστικής μελέτης και ο προϋπολογισμός του έργου,  ύψους πλέον 2.600.000€. Η μελέτη είχε επίσης εγκριθεί από την ΕΠΑΕ και προεγκριθεί από την Πολεοδομία Σαλαμίνας. Στόχος της προηγούμενης δημοτικής αρχής ήταν το έργο να ενταχθεί στα προγράμματα ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί πλήρως.
Αυτό λοιπόν θα ήταν το σχολείο που στις αρχές του 2011 ο ανεκδιήγητος και ανημέρωτος  Μαγκριώτης από το βήμα της Βουλής τόλμησε να χαρακτηρίσει  «σκάνδαλο», για να παραπεμφθεί όπως ήταν φυσικό στον Εισαγγελέα από το Μ. Τραυλό, ο οποίος χαρακτηρίζει το όλο θέμα ως «άθλιο στήσιμο». Μια δήλωση που έχει γίνει από τότε «καραμέλα» στα χείλη όσων προσπαθούν να  δικαιολογήσουν τις δικές τους αμφίβολες επιλογές και παράλληλα να αποδυναμώσουν  πολιτικά τον τ. δήμαρχο Αμπελακίων.
Ξέχασε μάλλον ο κ. Μαγκριώτης πως 1. Τα χρήματα τα βγάζει με προγραμματική σύμβαση ο ΟΣΚ  2. Ακόμη κι αν υπήρχε κάτι μεμπτό, θα το είχε διαπράξει ο ΟΣΚ. Στην περίπτωση όμως που ο τότε υφυπουργός είχε διαπιστώσει κάτι τέτοιο, γιατί δεν έστειλε στον εισαγγελέα τις υπηρεσίες του, ως φυσικός προϊστάμενός τους; 3. Την αύξηση της πίστωσης  την είχε ζητήσει από τον πρ. δήμαρχο Στ. Γκίνη το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ προκειμένου να γίνει το έργο!
Γεγονός πάντως είναι πως οι επιλογές της σημερινής δημοτικής αρχής στη συνέχεια, που θέλησε να κατασκευάσει νέο κτίριο και οι χρονοβόρες διαδικασίες εξεύρεσης οικοπέδου, κυρίως όμως η αιφνίδια και επίμονη κατακαλόκαιρα πέρσι στροφή προς την αγορά του οικοπέδου Μαντούβαλου, ώστε να χτιστεί 6θέσιο σχολείο (!) – όταν το ήδη υπάρχον είναι ήδη λειτουργικά 7θέσιο!-  οδήγησαν στην απένταξη του έργου  (Ιανουάριος 2013)  από τον ΟΣΚ και στην απώλεια του 1.600.000€!
Δικαίωση Τραυλού
Οι εξελίξεις αυτές,  τρία χρόνια μετά,  έρχονται να δικαιώσουν το Μάριο Τραυλό, ο οποίος αποδείχτηκε ότι ήταν ο μόνος που είχε ρεαλιστική πρόταση και, κυρίως, τρόπο υλοποίησής της. Κι αυτό γιατί επρόκειτο για ένα ώριμο έργο, του οποίου είχε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση και  το οποίο θα είχε τελειώσει και μαζί του η ταλαιπωρία δεκάδων παιδιών και γονέων. Όσον αφορά  τη λύση της κατασκευής 12θέσιου σχολείου, όσοι εξακολουθούν να το προτείνουν μέχρι σήμερα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει:
Α. Να βρεθούν τα χρήματα για το νέο οικόπεδο.
Β. Να γίνει τροποποίηση των όρων δόμησης του οικοδομικού τετραγώνου, ώστε να χαρακτηριστεί ο χώρος σχολική μονάδα,  με όλες τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται (ενστάσεις κλπ)
Γ. Να περάσει το οικόπεδο από Επιτροπή Καταλληλότητας και να κριθεί κατάλληλο.
Δ. Να εκπονηθεί οριστική μελέτη (υψηλή δαπάνη)
Ε. Να εξευρεθούν πόροι για το κτίσμα.
Δηλαδή, φτου κι απ΄ τη αρχή!
«Δυστυχώς» θα πει ο κ. Τραυλός  «φοβούμαι ότι τελικά έγινα μάντης κακών και το Δημοτικό Σχολείο- μετά από δεκαετή προσπάθεια και μελέτη εξ΄ ιδίων πόρων, προκειμένου αποχωρώντας να αφήσω άλλο ένα έργο στα Σελήνια - φαίνεται πλέον ότι αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός. Φαίνεται ότι χάθηκε η ευκαιρία. Όπως το είχα προβλέψει, χάθηκε ένα Δημοτικό Σχολείο σύγχρονο, «πράσινο» ενεργειακής κλάσεως Α΄, μέσα στα 20 στην Ελλάδα! Και βεβαίως αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι. Να είναι σίγουροι οι υπεύθυνοι (και ο Μαγκριώτης) ότι θα δώσουν λόγο. Ήδη η υπόθεση είναι στον εισαγγελέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου