Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Το σήριαλ του Δημοτικού Σχολείου στα Σελήνια



Το 2011 ο Σύλλογος Γονέων του Σχολείου μιλούσε για 12θέσιο. Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα και δέχονται το 6θέσιο;

Το θέμα  με το Δημοτικό Σχολείο των Σεληνίων δε φαίνεται ότι θα τελειώσει τόσο εύκολα με την ψήφιση για την αγορά οικοπέδου. Πριν το Δημοτικό Συμβούλιο ο τ. δήμαρχος Αμπελακίων Μάριος Τραυλός απέστειλε εξώδικη δήλωση στο δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Σαλαμίνας, το Σύλλογο Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Σεληνίων, τις Δημοτικές Κοινότητες, τον πρ. υφυπουργό  Γ. Μαγκριώτη κ.ά., ζητώντας τους έστω και την τελευταία στιγμή να κάνουν κάτι για να μην καταστούν τα έργα που ο ίδιος είχε εντάξει στις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΣΚ ανενεργά. Δηλαδή η αναβάθμιση 4 σχολικών μονάδων του Δήμου Αμπελακίων και η επέκταση – ενίσχυση του υφιστάμενου Δημοτικού Σχολείου των Σεληνίων.
Ο κ. Τραυλός παραθέτει επίσης την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΣΚ Α.Ε. με ημερ. 10/01/2013, την οποία είχαμε αποκλειστικά δημοσιεύσει στις «Ανατροπές» (Απρίλιος 2013 «Σοκ! Ο ΟΣΚ απένταξε από τα έργα του 5 σχοελία στα Αμπελάκια»),  στην οποία απεντάσσεται το έργο της αναβάθμισης των 4 σχολείων του πρ. Δήμου Αμπελακίων αλλά και το Δημοτικό Σχολείο των Σεληνίων. Μιλάμε για ποσά 300.000 και 1.600.000€ αντίστοιχα!
Στην εξώδικη δήλωση ο τ. δήμαρχος  ερωτά ποιος ευθύνεται που ‘χάθηκαν’ τα έργα και που αν και ενταγμένα στους εγκεκριμένους καταλόγους της ΟΣΚ έμεινα ανενεργά; Ερωτά να μάθει τη θέση όλων «τώρα που τα παιδιά μας εν έτει 2013 θα συνεχίσουν να μαθαίνουν γράμματα κάτω από τέτοιες συνθήκες» τονίζοντας ότι «η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός… καμιά φορά οδηγεί και σε συνενοχή…». Και καταλήγει: «Ωστόσο, επειδή ελπίζω ακόμα σε θαύματα, έστω και την τελευταία ύστατη τούτη στιγμή, ο Δήμαρχος να φροντίσει να μη χαθούν τα ως άνω έργα».
Τι θα γινόταν στα Σελήνια;
Πολλά έχουν ακουστεί όλο αυτό το διάστημα σχετικά με τη λύση που πρότεινε ο τ. δήμαρχος σε σχέση με την κατασκευή ενός νέου σχολείου, που με μεγάλη καθυστέρηση επιχειρείται σήμερα από τη δημοτική αρχή. Τι είχε προτείνει λοιπόν ο κ. Τραυλός και καταφέρει να το εντάξει στις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΣΚ, δηλαδή να χρηματοδοτηθεί από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων; Τις σχετικές παρεμβάσεις, που είχαν ψηφιστεί ομόφωνα από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο των Αμπελακίων διάβασε στο Δ.Σ. η Αθ. Μεαγκώφ.
Ο σχεδιασμός ξεκίνησε το 2002 (δημαρχεία Τραυλού) από τον ΟΣΚ, που προεντάσσει στο πρόγραμμα σχολικών μονάδων το έργο «Ενίσχυση κατ΄ επέκταση – καθ΄ ύψος – διαρρυθμίσεις – ενισχύσεις υπάρχοντος Δημοτικού Σχολείου Σεληνίων». Στη συνέχεια συντάσσεται προμελέτη του έργου και τον Οκτώβριο του 2005 (δήμαρχος Στ. Γκίνης)  υπογράφεται προγραμματική σύμβαση ύψους 986.000€ μεταξύ  ΟΣΚ και Δήμου Αμπελακίων. Τον Απρίλιο του 2007 (δήμαρχος πάλι ο Μ. Τραυλός), κι αφού έχει διαπιστωθεί ότι η προηγούμενη πίστωση δεν επαρκούσε, συντάσσεται και υποβάλλεται προμέτρηση – προυπολογισμός ύψους 2.100.000€. Ο ΟΣΚ τελικά εγκρίνει τη διάθεση πίστωσης 1.600.000€ και υπογράφει νέα προγραμματική σύμβαση με το δήμο στις 15/8/2008, με τον όρο πως αν απαιτηθεί επιπλέον πίστωση, αυτή θα καλυφθεί από το Δήμο. Ο Δήμος, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποδέχεται τη σύμβαση. Τι εργασίες περιελάμβανε τώρα το ποσό των 1.600.000€:
1)      Α. Ανακατασκευή, στατική ενίσχυση ήπιας μορφής και νέα διαρρύθμιση των υφισταμένων κτισμάτων, εμβαδού 643,59τ.μ. (440,64τ.μ. κύριοι υπέργειοι χώροι και 52,01τ.μ. υπόγειοι βοηθητικοί χώροι)
Β. Προσθήκη νέου κτιρίου, κατ΄ επέκταση του υπάρχοντος, εμβαδού 492,65τ.μ. (440,64 τ.μ. κύριοι υπέργειοι χώροι και 52,01τ.μ. υπόγειοι βοηθητικοί χώροι).
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΜΒΑΔΟ: 1.136,24τ.μ.
2)      Διαμόρφωση αύλειου χώρου των εγκαταστάσεων εμβαδού 1.150τ.μ. περίπου
3)      Δαπάνη για εικαστική παρέμβαση

Η οριστική μελέτη προέβλεπε επιπλέον βιοκλιματικό και οικολογικό σχεδιασμό των κτιρίων, φωτοβολταϊκά συστήματα και σύστημα ήπιας γεωθερμικής εγκατάστασης. Το σχολείο θα γινόταν έτσι Πράσινο Κτίριο, ενεργειακής κλάσεως Α΄. Παράλληλα έγινε νέα οριστική στατική μελέτη για την πλήρη ενίσχυση και οριστική αποκατάσταση των υφισταμένων κτιρίων, επικαιροποίηση των τιμών και διαμόρφωση του νέου προυπολογισμού του έργου με 23%, όπως τον συνέταξαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμων & Κοινοτήτων (ΤΥΔΚ) Πειραιά. Έτσι, το Μάιο του 2010 ζητήθηκε από τον ΟΣΚ η έγκριση της οριστικής μελέτης και ο προϋπολογισμός του έργου, ύψους πλέον 2.600.000€. Η μελέτη είχε επίσης εγκριθεί από την Ε.Π.Α.Ε. και προεγκριθεί από την Πολεοδομική Υπηρεσία Σαλαμίνας. Στόχος της προηγούμενης δημοτικής αρχής ήταν το έργο να ενταχθεί στα προγράμματα ΕΣΠΑ, ώστε να χρηματοδοτηθεί πλήρως.

Τι έγινε στη συνέχεια
Ούτε ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, έρχεται ξαφνικά στις 11-1 2011 επερώτηση στη Βουλή από τον τ. βουλευτή του ΛΑΟΣ Γ. Ανατολάκη με θέμα την κατασκευή  νέου Δημοτικού Σχολείου στα Σελήνια. Μιλώντας από βήματος Βουλής ο πρ. υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης  απαντά κάνοντας λόγο για «κακό σχεδιασμό και κακές επιλογές που έγιναν από την αρχή και συνεχίζονται ως σήμερα» σημειώνοντας πως «ζητούνται 1,6εκατ. ευρώ για 200τ.μ. κτιρίου. Δηλαδή 8.000€ ανά τετραγωνικό μέτρο», αφήνοντας έτσι σαφείς υπαινιγμούς περί υπερκοστολόγησης του έργου.  
Στις 29 Ιανουαρίου του ίδιου χρόνου λαμβάνουμε δελτίο Τύπου από το Δήμο Σαλαμίνας που μας ενημερώνει για τη συνάντηση του δημάρχου Γ. Τσαβαρή με το βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Ανατολάκη (χωρίς να αναφέρεται χρόνος αυτής της συνάντησης) καταλήγοντας:

 «Στα πλαίσια αυτά (σημ. ο κ. Ανατολάκης) κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή στις 19 Ιανουαρίου για την τεράστια καθυστέρηση στην αποπεράτωση των Δημοτικών Σχολείων στα Παλούκια και τα Σελήνια. Στην απάντηση του ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μαγκριώτης, δεσμεύτηκε ότι ο Ο.Σ.Κ. θα εξετάσει άμεσα και με απόλυτη προτεραιότητα τις δύο περιπτώσεις (ενν. και τα Παλούκια)  για να αποπερατωθούν άμεσα τα σχολεία. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι έχουν εγκριθεί 339.000 ευρώ για την αναβάθμιση των σχολικών συγκροτημάτων των Σελινίων, Καματερού, Φοίνικα και του Γυμνασίου-Λυκείου Αμπελακίων».
Στις 18 .11. 2011 ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Σεληνίων πραγματοποιεί συγκέντρωση στη Δημοτική Κοινότητα Σεληνίων. Τις προηγούμενες ημέρες τοιχοκολλεί αφισσέτα όπου ανακοινώνει πανηγυρικά στους γονείς ότι βρέθηκε οικόπεδο για την ανέγερση νέου 12θέσιου Δημοτικού Σχολείου στα Σελήνια και πως ο δήμαρχος Σαλαμίνας θα ενημερώσει για τις νέες εξελίξεις. Στη συγκέντρωση αυτή, όπου παρευρέθηκαν και οι «Ανατροπές», ο δήμαρχος μίλησε μεν για νέο οικόπεδο έναντι της Δημοτικής Κοινότητας 4,5 στρεμμάτων, τόνισε όμως παράλληλα πως υπάρχουν δυσκολίες στην αγορά του διότι ο ΟΣΚ αγοράζει οικόπεδα στην αντικειμενική και όχι στην εμπορική τους αξία. Εκεί ακούσαμε πρώτη φορά ότι οι ιδιοκτήτες ζητούσαν 800.000€. Μίλησε και για δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να γίνει νέο σχολείο.
Λίγους μήνες μετά έρχεται ξαφνικά στο Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση για αγορά από το Δήμο άλλου οικοπέδου 2,3 στρεμμάτων, ώστε να κατασκευαστεί όμως 6θέσιο (!) σχολείο στα Σελήνια!  Το οικόπεδο, ιδιοκτησίας Μαντούβαλου, θα κόστιζε 140.000€ και ήταν ένα εκ των δύο που είχε απορρίψει η Επιτροπή Καταλληλότητας στις 30/8/2011.  Η συνέχεια είναι γνωστή. Η αγορά οικοπέδου με τίμημα αυτή τη φορά 150.000€ ψηφίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. 
Θα εγκρίνει η πάρεδρος την απόφαση; Γιατί δεν συνεκλήθη εκ νέου  Επιτροπή Καταλληλότητας για να εγκρίνει το οικόπεδο που ψηφίστηκε από το Δ.Σ. να αγοραστεί; Και πώς ψηφίστηκε μια αγορά χωρίς έγκριση καταλληλότητας; Μπορεί να γίνει μια τέτοια αγορά και να κατασκευαστεί 6θέσιο σχολείο όταν το πρακτικό της προηγούμενης Επιτροπής Καταλληλότητας αναφέρει ότι «το Δημοτικό Σχολείο των Σεληνίων είναι ολοήμερο, οργανικά 6θέσιο και λειτουργικά 7θέσιο»; Όταν το ίδιο πρακτικό αναφέρει ότι η περιοχή έχει έντονη οικιστική ανάπτυξη που καθιστά αναγκαία και δικαιολογημένη την προοπτική ανέγερσης ολοήμερου 12θέσιου Δημοτικού Σχολείου, το οποίο θα εξυπηρετεί μαθητές και από τις περιοχές Άγιος Χριστόφορος και Κυνοσούρα; Με τι σκεπτικό πήγαμε στην αγορά από το Δήμο τόσο μικρού οικοπέδου; Με τι σκεπτικό έγινε η επιλογή να προχωρήσουμε σε 6θέσιο σχολείο; Γιατί αφού δεν μπορούσε να αγοραστεί το οικόπεδο για το 12θέσιο, δεν προτίμησε ο Δήμος να πάει στην άλλη περίπτωση, να διεκδικήσει δηλαδή την ανακατασκευή του υπάρχοντος κτιρίου, η οποία ήταν ένα έτοιμο ώριμο έργο, ενταγμένο στις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΣΚ;  Ο ΟΣΚ απένταξε το έργο μόλις τον Ιανουάριο εφέτος. Γιατί, αφού γνωρίζαμε ότι δεν υπάρχει οικόπεδο κατάλληλο για 12θέσιο, προτιμήσαμε να χάσουμε το 1.600.000 και δίνουμε από πάνω 150.000 για να αγοράσουμε ένα οικόπεδο που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σχολικής στέγης της περιοχής;  Τι λέει τώρα ο Σύλλογος Γονέων , που το Νοέμβρη του ΄11 μιλούσε για 12θέσιο; Τι λέει τώρα ο Σύλλογος Γονέων που κυκλοφορούσε τον Ιανουάριο του ΄11 εφημερίδα στα Σελήνια με τις δηλώσεις Μαγκριώτη; Ποιος φέρει ευθύνη απέναντι σ΄ αυτά τα παιδιά που έχουν στο ενδιάμεσο στριμωχθεί σε προκάτ αίθουσες στην αυλή;  Τι λένε, επιτέλους, οι υπόλοιποι γονείς; Ποιος τελικά θα πληρώσει το μάρμαρο;  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου