Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΣΦΗΝΑΚΙΑ

·         Πλούσια σε ειδήσεις η περίοδος που πέρασε για τη Σαλαμίνα μας και, μάλιστα, σε πολεμικές καταστάσεις. Είχαμε τη Ναυμαχία με τα φέρρυ και τους ιδιοκτήτες τους που στην αρχή αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με το νέο νόμο, με αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων ευρώ και την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, αφού το υπουργείο, εφαρμόζοντας το νόμο, τους αφαίρεσε τις άδειες. Ήρθαν σκάφη από άλλες γραμμές,  γέμισαν τα Παλούκια λιμενικούς κι αστυνόμους, ταλαιπωρήθηκε ο κόσμος, μέχρι που εκδόθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας  κι οι επαναστάτες χωρίς αιτία – που μάλλον είχαν παρασυρθεί από κάποιους με παχιά λόγια – αναγκάστηκαν να ανακρούσουν πρύμναν κι από τα τέλη Μαΐου να ξαναγίνουν τα πράγματα όπως παλιά. Το μόνο που έμεινε ήταν το άρωμα μικροναυμαχίας κι οι βαρύγδουπες δηλώσεις του δημάρχου σε μικρόφωνα και κάμερες.
·         Ο πόλεμος συνεχίστηκε, όταν ξαφνικά ένα Κυριακάτικο πρωινό το κέντρο της Σαλαμίνας μετατράπηκε σε βομβαρδισμένο τοπίο, με ζημιές σε δεκάδες μαγαζιά και σπίτια, έπειτα από τρομακτική έκρηξη στη γνωστή ταβέρνα «Κουρουλίμπιζα» απέναντι από τον Άγιο Δημήτριο που, ευτυχώς, έβαλε το χέρι του και δε θρηνήσαμε θύματα.
·         Κατά τα άλλα, όλα συνεχίζουν όπως τα ξέρουμε. Οι δρόμοι του νησιού γεμάτοι από χιλιάδες λακκούβες, που καθημερινά μας κάνουν τη ζωή δύσκολη και πληγώνουν ανεπανόρθωτα τα οχήματά μας , με μια δημοτική αρχή να μην κάνει το παραμικρό έργο υποδομής και να αναλώνεται στο μοίρασμα φέιγ – βολάν,  στον αγώνα της να πείσει πως για όλα φταίνε οι άλλοι. Εμφανίσεις τηλεοπτικές, προσωπική προβολή, φιέστες και πανηγύρια κι η απογοήτευση του κόσμου να έχει φτάσει στο ζενίθ.  
·         Χωρίς φώτα για ακόμη μια φορά ο δρόμος που οδηγεί στην Ελευθερώτρια και το Ευριπίδειο Θέατρο. Η μόνιμη δικαιολογία; Έκλεψαν τα καλώδια οι γύφτοι. Κανείς δε σκέφτεται – μιας και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει – να τοποθετήσει εναέριο καλώδιο που θα καταστήσει αδύνατη μια νέα κλοπή, μιας κι οι ‘γύφτοι’ δεν διαθέτουν – ακόμη -  καλαθοφόρα οχήματα.
·         Για ακόμη ένα καλοκαίρι οι γυφτοτουρίστες έχουν κατακλύσει όλα τα κεντρικά σημεία του νησιού, κατασκηνώνοντας ελεύθερα σε πλατείες, πάρκα, λιμάνι, γήπεδο και προσφέροντας θέαμα άκρως δυσφημιστικό για τη Σαλαμίνα. Κι η δημοτική αρχή τι κάνει; Επισκέψεις σε πρεσβείες, φωτογραφίσεις και βομβαρδισμός από δελτία Τύπου που πάντα συνοδεύονται από τη φωτογραφία του δημάρχου, γεγονός που μόνο στο Δήμο Σαλαμίνας συμβαίνει. Φανταστείτε δελτίο Τύπου κόμματος να συνοδεύεται από φωτογραφία του αρχηγού του. Δεν θα το συναντήσετε πουθενά.
·         Εδώ και τρεις μήνες, μάλλον επειδή είμαστε πολύ καλά παιδιά, παραμένει στο σκοτάδι η οδός Θεοχάρη, όπου τυγχάνει να έχει την έδρα η εφημερίδα μας. Ο αρμόδιος το γνωρίζει. Κι εντάξει, εμείς είμαστε τα κακά παιδιά. Οι άλλοι γείτονες τι φταίνε, να κυκλοφορούν με φακούς εν έτει 2013;
·         Αποχέτευση ακούμε κι αποχέτευση δε βλέπουμε. Το μόνο που βλέπουμε τακτικά είναι το ειδικό όχημα του δήμου και κάποιους φιλότιμους υπαλλήλους να προσπαθούν να ξεβουλώσουν το δίκτυο ομβρίων από την κεντρική διασταύρωση μέχρι ψηλά τη Φανερωμένης, μιας και τα λύματα ξεχειλίζουν κι ενέχουν κινδύνους ακόμη και για τη δημόσια υγεία.
·         Η μόνη δραστηριότητα από πλευράς έργων που παρατηρείται στο νησί, η κατασκευή του νέου δικτύου ομβρίων, είναι κι αυτή της Περιφέρειας. Από την άλλη,  οι επαγγελματίες περιμένουν να λάβουν τα χρεωστούμενα από το δήμο, τα οποία, στις καλύτερες περιπτώσεις,  λαμβάνουν με το σταγονόμετρο.
·         Ακόμη μια πρωτοτυπία, αν όχι διεθνώς τουλάχιστον πανελλαδικώς, είναι να διαφημίσουμε Μάρτιο μήνα εκδηλώσεις που θα γίνουν το Σεπτέμβριο. Κι αυτό το είδαμε στη Σαλαμίνα.
·         Κι ενώ η Ελλάδα αναστενάζει καρτερικώς στο βιασμό του Μνημονίου κι ενώ τα πράγματα και στη Σαλαμίνα γίνονται καθημερινά πιο δύσκολα κι ενώ το ένα μαγαζί κλείνει μετά το άλλο κι ενώ ο δήμος δεν κάνει απολύτως τίποτα για να υπάρξει έστω και μια μικρή τόνωση των εμπορικών επιχειρήσεων του νησιού, εμείς ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε ένα ακόμη καυτό θέρος, ελπίζοντας σε οικονομική ανάκαμψη και σε κάτι καλύτερο για όλους μας. Καλό καλοκαίρι!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου