Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Τελεσίγραφο Μουσουρούλη για τις γραμμές της Σαλαμίνας

Τελεσίγραφο έως την ερχόμενη Δευτέρα (13/05/2013) στις δύο κοινοπραξίες που διαχειρίζονται ακτοπλοϊκά τις γραμμές «Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνα» και «Φανερωμένη Σαλαμίνας-Πέραμα Μεγαρίδος» να προσκομίσουν βεβαιώσεις ασφαλιστικής κάλυψης των πλοιαρίων τους υπέρ τρίτων, βάση ευρωπαϊκής υποχρέωσης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα ανασταλούν οι άδειές τους, έδωσε το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Το υπουργείο, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι με το Προεδρικό Διάταγμα 06/2012, στο οποίο ενσωματώθηκε στην εθνική μας νομοθεσία η Οδηγία 2009/20 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποχρεώνει πλέον όλα τα πλοία χωρητικότητας άνω των 300 GT, από 01 Ιανουαρίου 2012, να διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη για απαιτήσεις υπέρ τρίτων, με στόχο να εξασφαλίζεται η επαρκή αποζημίωση των επιβατών, σε περίπτωση ατυχήματος ή ζημιάς κατά τη διάρκεια του πλου.

Διευκρινίζεται ότι τα πλοία που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες γραμμές έχουν ασφαλιστική κάλυψη, αλλά όχι υπέρ τρίτων σε περίπτωση ατυχήματος.

Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έχει γίνει δεκτή από το υπουργείο Ναυτιλίας, αναφέρει ότι στην εφαρμογή της εν λόγω ευρωπαϊκής απαίτησης που προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα, συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των πορθμειακών γραμμών της χώρας και οι γραμμές «Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνα» και «Φανερωμένη Σαλαμίνας-Πέραμα Μεγαρίδος».

Επίσης, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα των δύο κοινοπραξιών που δραστηριοποιούνται στη Σαλαμίνα για αναστολή της απόφασης του υπουργείου.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Ναυτιλίας έχει δώσει έως τώρα τρεις συνολικά παρατάσεις συμμόρφωσης προς τις συγκεκριμένες κοινοπραξίες για την προσκόμιση των προβλεπόμενων βεβαιώσεων ασφαλιστικής κάλυψης υπέρ τρίτων, ενώ ήδη οι πλοιοκτήτες όλων των άλλων πορθμειακών γραμμών της χώρας έχουν ήδη συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις του Προεδρικού Διατάγματος.

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρουν ότι αν δύο κοινοπραξίες που διαχειρίζονται τις γραμμές δεν συμμορφωθούν με τα προβλεπόμενα, τότε θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός προκειμένου να αναλάβουν άλλα πλοία τις συγκεκριμένες γραμμές, ενώ η συγκοινωνία θα καλυφθεί έως τότε από άλλα πλοία.

Το υπουργείο ενημερώνει ότι μετά την παρέλευση της προαναφερθείσας προθεσμίας, το επιβατικό κοινό που κάνει χρήση της εν λόγω πορθμειακής γραμμής θα πρέπει απαραιτήτως να επικοινωνεί με τις Λιμενικές Αρχές Σαλαμίνας (Τηλ:210-4677277) και Περάματος (Τηλ:210-4410441), ώστε να τους παρέχονται οι κατάλληλες οδηγίες σχετικά με τη δυνατότητα και τον τρόπο μετακίνησής τους.

Για το θέμα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη αύριο στο υπουργείο Ναυτιλίας με τους βουλευτές της περιφέρειας του Πειραιά.

Ο διευθυντής της κοινοπραξίας Σαλαμίνας, Λουκάς Τζανής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ισχυρίστηκε ότι η Οδηγία 2009/20 αναφέρεται μόνο σε ποντοπόρα πλοία και σε κάποια που ταξιδεύουν στην ανοιχτή θάλασσα πάνω από 1,5 ναυτικό μίλι και όχι εντός της λιμενικής ζώνης.

Τόνισε ότι η απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι αόριστη, καθώς δεν προσδιορίζει ακριβώς το ύψος της δαπάνης ασφαλίσεως, ενώ υπογράμμισε ότι η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων κατά της συγκεκριμένης απαίτησης στο Προεδρικό Διάταγμα δεν έχει ακόμα εκδικαστεί και καλό θα ήταν το υπουργείο να δώσει μια επιπλέον παράταση.

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

Πηγή, zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου