Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Σαλμονέλα σε φορτίο σουσαμιού - Δωρεάν διάθεση αγκινάρας σε άπορες οικογένειες του Πειραιά

Οι ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Πειραιά, στο πλαίσιο των διερευνητικών ελέγχων προχώρησαν στη δέσμευση και απαγόρευση εισαγωγής στη χώρα μας 18 τόνων σουσαμιού προέλευσης Ινδίας. 
Πιο αναλυτικά, στις 04-04-2013 κατά τον διενεργηθέντα έλεγχο στο χώρο του Έ Τελωνείου Πειραιά, τη λήψη και αποστολή δείγματος στο Εργαστήριο Αναφοράς Σαλμονελών, διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp. Ως εκ τούτου, το τρόφιμο κρίθηκε από τους ελεγκτές ως μη ασφαλές, επιβλαβές για την υγεία και ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Μετά τα παραπάνω, το συγκεκριμένο φορτίο σουσαμιού θα καταστραφεί ή θα επιστραφεί στη χώρα προέλευσής του.
Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου δήλωσε: «Απαρέγκλιτος στόχος μας παραμένει η προστασία του καταναλωτή και της δημόσιας υγείας. Ιδιαίτερα εν όψει των γιορτών του Πάσχα, που αναμένεται παραδοσιακά αυξημένη κίνηση στην αγορά τροφίμων, η Π.Ε. Πειραιά βρίσκεται σε ετοιμότητα για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ημερών, για την προστασία των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας».

Επίσης, στις 18/4/2013 οι ελεγκτές της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Πειραιά, σε συνεργασία με Δημοτικούς Αστυνομικούς του Δήμου Πειραιά, προχώρησαν στην κατάσχεση 3.000 τεμαχίων αγκινάρας, οι οποίες βρέθηκαν στην κατοχή πλανόδιου εμπόρου που δεν διέθετε την απαιτούμενη άδεια και τα προβλεπόμενα συνοδευτικά έγγραφα.
Μετά τον έλεγχο και την απαραίτητη διαλογή, το προϊόν κρίθηκε κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση και παραχωρήθηκε στους Ιερούς Ναούς Αγ. Δημητρίου και Αγ. Σοφίας Πειραιά, προκειμένου να διατεθεί δωρεάν σε άπορες οικογένειες των ενοριών τους.


                                                                   Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου