Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

                      Υγειονομικοί έλεγχοι ενόψει της Σαρακοστής –

                         Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Εντατικούς ελέγχους και διερευνητικές δειγματοληψίες σε όλα τα σημεία παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας τροφίμων που αυτή την περίοδο της Σαρακοστής, παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, πραγματοποιεί η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, μετά από εντολή του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Στέφανου  Χρήστου, με στόχο την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του καταναλωτή. Την περίοδο της Σαρακοστής καταναλώνουμε εδέσματα τα οποία ανήκουν στα λεγόμενα ευάλωτα τρόφιμα.
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά εφιστά την προσοχή των καταναλωτών  στα παρακάτω:

Όταν αγοράζουμε κεφαλόποδα δηλαδή χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα κλπ τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα.
Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:
·      Η οσμή θα πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
·      Η επιφάνεια του σώματος θα πρέπει να είναι υγρή και γυαλιστερή.
·      Τα πλοκάμια – βεντούζες θα πρέπει να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.
·      Η σάρκα θα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
·      Τα μάτια θα πρέπει να είναι γυαλιστερά, ζωηρά και χωρίς κηλίδες.
Για τα κατεψυγμένα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά πωλούνται συσκευασμένα, χωρίς παραμορφώσεις του περιεχομένου με ένα απαλό στρώμα πάγου επάνω τους.
Όταν γίνεται απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή των νωπών.

Για τι δίθυρα οστρακοειδή δηλαδή μύδια, στρείδια, κυδώνια, γυαλιστερές, αχιβάδες, χτένια κλπ, εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά.
·        Το κέλυφος θα πρέπει να είναι κλειστό και να ανοίγει πολύ δύσκολα, ή αν είναι μερικώς ανοιχτό με την ελάχιστη πίεση πάνω του, αυτό να κλείνει μόνο του ερμητικά.
·        Το περιεχόμενο πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
·        Η σάρκα πρέπει να είναι υγρή, δυνατά προσκολλημένη στο κέλυφος (συστολή του σώματος με τσίμπημα καρφίτσας ή σταγόνων λεμονιού).

Για τα μαλακόστρακα δηλαδή γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια κλπ
·        Η οσμή να είναι η ευχάριστη οσμή της θάλασσας.
·        Τα πόδια τους να είναι σκληρά και στερεά κολλημένα στο σώμα.
·        Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
·        Οι οφθαλμοί να γεμίζουν την κόγχη των ματιών.
·        Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες. Τα όστρακα στα μπαγιάτικα μαλακόστρακα είναι ξηρά και γλοιώδη.
·        Να παρουσιάζουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.
Γενικά να γνωρίζουμε ότι, οι φρέσκιες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι, ενώ οι αλλοιωμένες δίνουν την αίσθηση ζέστης, όταν βυθίζουμε τα χέρια μας στο κιβώτιο που τις περιέχει.

Τέλος ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και η γεύση του να μην είναι πικρή ή όξινη. Για τον ταραμά η αλλοίωση φαίνεται από την μούχλα, την ξήρανση και την τάγγιση.

                                                                   Από το Γραφείο Τύπου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου