Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Ευκαιρία, αλλά και υποχρέωση να μπει τάξη στην «αμαρτωλή» τοπική αυτοδιοίκηση

Τελικά, θέμα πολιτικής βούλησης είναι και τίποτε άλλο ο εντοπισμός της φοροδιαφυγής και του παράνομου πλουτισμού. Και αυτό γιατί η Πολιτεία έχει τα μέσα να αναζητήσει και να βρει την αλήθεια αν το επιδιώξει. Φτάνει μόνο να τα χρησιμοποιήσει. Οπως, για παράδειγμα, το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών όποιων και όσων πιθανολογείται ότι ενέχονται σε υποθέσεις απόκρυψης ή παράνομης απόκτησης εισοδημάτων.
Αυτήν τη φορά το ΣΔΟΕ έστρεψε την προσοχή του στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και το αποτέλεσμα των προσπαθειών του μόνο ευκαταφρόνητο δεν υπήρξε. Η λίστα που συντάχθηκε και την οποία δημοσιοποιεί σήμερα το «Εθνος της Κυριακής» περιλαμβάνει 105 πρώην και νυν περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, νομάρχες, δημάρχους και συμβούλους. Βρέθηκαν με περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από το «πόθεν έσχες» τους.
Μόνο που εδώ το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα έσοδα που στερήθηκε το Δημόσιο, αλλά και οι πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου οι εμπλεκόμενοι στις παρανομίες να ενθυλακώσουν χρήματα τα οποία η Πολιτεία είχε διαθέσει για την καλή λειτουργία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Το «ρεπερτόριο», όπως αποδείχθηκε, περιλάμβανε όλες τις πρακτικές που έχουν χρησιμοποιηθεί διαχρονικά στον συγκεκριμένο χώρο προκειμένου να πλουτίσουν διάφοροι.
Αρα η έρευνα αυτή είναι διπλά χρήσιμη. Από τη μία πλευρά γιατί θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη και θα τιμωρηθούν όσοι επωφελήθηκαν από το αξίωμα ή την ιδιότητά τους και από την άλλη επειδή η εμπειρία που θα έχει αποκτηθεί στο μεταξύ θα πρέπει να αξιοποιηθεί έτσι ώστε ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης να πάψει να είναι προνομιούχο πεδίο δράσης αετονύχηδων.
Εχουμε πληρώσει πολύ ακριβά -και θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε για χρόνια- τις συνέπειες της ανυπαρξίας ενός αποτελεσματικού κρατικού μηχανισμού και της έλλειψης ενός έντιμου και διαφανούς τρόπου λειτουργίας του. Επανειλημμένως το είχαμε διαπιστώσει, αλλά ποτέ δεν προχωρήσαμε με αποφασιστικότητα στις πρωτοβουλίες εκείνες που θα προστάτευαν τους δήμους και τις νομαρχίες από τις παράνομες δράσεις εκλεγμένων αυτοδιοικητικών παραγόντων.
Τώρα δεν έχουμε πια την πολυτέλεια της αδιαφορίας ή της ανοχής. Και η ευκαιρία που μας δίνεται ώστε να αποκτήσουμε σοβαρό και αξιόπιστο αυτοδιοικητικό διαχειριστικό μηχανισμό δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου