Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

2012: Άλλο ένα …άκυρο έτος

Να φύγει και να μην ξανάρθει ή κάθε πέρσι και καλύτερα; Αυτό το τελευταίο μάλλον κανείς μας δε θέλει ούτε να το σκέπτεται. Το 2012 ήταν μια χρονιά που οι Έλληνες δοκιμάστηκαν, που οι Έλληνες πτώχευσαν, που οι Έλληνες απογοητεύτηκαν, που οι Έλληνες για μία ακόμη φορά εξαπατήθηκαν και στη συνέχεια μετάνιωσαν.
Μέσα σ΄ ένα τέτοιο κλίμα, όπως ήταν φυσικό,  η τοπική επικαιρότητα ήρθε σε δεύτερη μοίρα. Κι όμως πολλά ήταν τα θέματα που ενέκυψαν το χρόνο που μας πέρασε. Βέβαια  όσοι ασχολούμαστε με την ενημέρωση, το 2012 ήταν κατά βάση ένα έτος ακυρώσεων για το Δήμο Σαλαμίνας. Απανωτών απορρίψεων μελετών και ακυρώσεων αποφάσεων. Ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν είχαμε μέσα σ΄ ένα χρόνο τόσες αμφιλεγόμενες αποφάσεις και τόσες ακυρώσεις στη συνέχεια. 
Ας περιηγηθούμε όμως για τελευταία φορά στο χρόνο που μας αφήνει μέσα από τις σελίδες των «Ανατροπών»:
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012
Με αφορμή τις καθιερωμένες κοπές της βασιλόπιτας, ο δήμαρχος επιτίθεται στους δύο τ. δημάρχους κατηγορώντας τους για τα χρέη που παρέλαβε. Ο τ. δήμαρχος Αμπελακίων Μάριος Τραυλός  περνά στη αντεπίθεση. Στο πολύωρο Δημοτικό Συμβούλιο της 17. Ιανουαρίου 2012  με θέμα αποκλειστικά και μόνο αυτό των χρεών, ο Γ. Τσαβαρής για πρώτη φορά έπρεπε να παλέψει απέναντι σ΄ έναν αντίπαλο που μιλούσε μόνο με στοιχεία, κερδίζοντας κατά κράτος τις εντυπώσεις.
Εν τω μεταξύ μέσα από την εφημερίδα μας γίνεται γνωστό έγγραφο του ΥΠΕΚΑ  με ημερομηνία Νοέμβριος του 2011, που απαγορεύει προσωρινά τις εξορύξεις στο λατομείο Αγγέλου.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012                      
Μήνας νηνεμίας. Λίγες οι εξελίξεις στο νησί.
ΜΑΡΤΙΟΣ 2012
Η Σαλαμίνα αναστατώνεται με την υπογραφή από τον τότε υπουργό Μ. Βορίδη λίγο πριν τις εθνικές εκλογές της ζεύξης Περάματος – Σαλαμίνας.
Στη «Δ. Μπόγρη» πραγματοποιείται συνεδρίαση του Δ.Σ. για το σταθμό μεταφόρτωσης, απ΄ όπου σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχωρεί σύσσωμη η αντιπολίτευση. Ο Σπ. Σοφράς κατηγορεί τη δημοτική αρχή ότι καταστρατήγησε την άδεια της Περιφέρειας που μιλά για πάρκινγκ οχημάτων, μετατρέποντας παράνομα το χώρο σε σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων.   
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012
Όλα κινούνται στους ρυθμούς της προεκλογικής περιόδου. Πολλοί υποψήφιοι και από το νησί.
Ελέω εκλογών και αντιδράσεων ο υπουργός Υποδομών κάνει προσωρινά «πίσω» για τη ζεύξη, χωρίς ωστόσο να παραιτείται.
ΜΑΙΟΣ 2012
Οι Εθνικές Εκλογές της 6. Μαΐου αποτελούν αναμφισβήτητα μεγάλη Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και στη Σαλαμίνα. Πρώτη δύναμη αναδεικνύεται στο άλλοτε ‘γαλάζιο΄ φρούριο ο ΣΥΡΙΖΑ με 4.147 σταυρούς και δεύτερη οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» με 3.701. Μόλις στην 5. θέση το ΠΑΣΟΚ που είχε έρθει πρώτο το 2010. Καρνέσης, Μαγιάτης, Κοκλιώτη και Πατάπη πρώτοι στις προτιμήσεις των Σαλαμινίων ψηφοφόρων με τα ψηφοδέλτια των κομμάτων τους.  
Ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κωπηλασίας για τον αθλητή του ΝΑΟΣ Λευτέρη Κόνσολα, που παίρνει έτσι το εισιτήριο για την Ολυμπιάδα.
ΙΟΥΝΙΟΣ 2012
Καυτό δημοτικό καλοκαίρι. Στη έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της 28. Ιουνίου η δημ. αρχή φέρνει  ως θέμα την ψήφιση συμπληρωματικής σύμβασης για την αποχέτευση ύψους 7.626.000€ για δρόμους μήκους 5.600μ! Ψηφίζεται μόνο από την πλειοψηφία.  Μέχρι το τέλος του χρόνου θα αποτελέσει το κύριο θέμα εντός και εκτός συμβουλίων.
Αντιμνημονιακό μήνυμα από τη Σαλαμίνα και στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου. 36,30% ο ΣΥΡΙΖΑ, 18 σχεδόν μονάδες πάνω από τη Ν.Δ. που διπλασίασε τη δύναμή της σ΄ ένα μήνα ελέω φόβου των ψηφοφόρων.
Ο Σαλαμίνιος πρ. Αρχηγός του Ναυτικού ναύαρχος ε.α. Δημήτριος Ελευσινιώτης αναλαμβάνει υφυπουργός Άμυνας στην τρικομματική κυβέρνηση που δημιουργείται.
ΙΟΥΛΙΟΣ 2012
Στο προσκήνιο και πάλι το Δημοτικό Σχολείο των Σεληνίων, όταν στο Δ.Σ. έρχεται θέμα αγοράς οικοπέδου από το δήμο για τη δημιουργία 6θέσιου σχολείου κι όταν ένα χρόνο πριν η Επιτροπή Καταλληλότητας είχε απορρίψει το συγκεκριμένο οικόπεδο και είχε προκρίνει άλλο για τη δημιουργία 12θέσιου!
Επανέρχεται το ζήτημα των οφειλών του δήμου προς την ΕΥΔΑΠ,. Η δημοτική αρχή ψηφίζει την παραχώρηση στην ΕΥΔΑΠ του δημοτικού δικτύου ύδρευσης για μακρό χρόνο – χωρίς να τον προσδιορίζει - ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει την εκτόξευση των χρεών μόνο μέσα στο 2011 από 4,5 σε 6,5 εκατομμύρια!
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012
Σάλος με την επιμονή της δημοτικής αρχής, σε συμφωνία με τον ΟΛΠ,  να επαναλειτουργήσει το νταμάρι της Τούρλας με πρόσχημα την ανάπλαση. Περιπετειώδεις συνεδριάσεις της Δημοτικής Κοινότητας Σεληνίων και του Δημοτικού Συμβουλίου στην αίθουσα «Μπόγρη». Η δημοτική αρχή θα γνωμοδοτήσει τελικά θετικά και μάλιστα θα ψηφίσει πρωτόκολλο συνεργασίας απευθείας με τον εργολάβο, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση, οι δημοτικές κοινότητες Σεληνίων και Αιαντείου, ο τ. δήμαρχος Μ. Τραυλός, φορείς και σύλλογοι όπως ο ΠΕΡΙΒΟΣ, η Ένωση Γονέων κ.ά. εκφράζουν δυναμικά τις διαφωνίες τους.  
Το θέμα της επαναλειτουργίας της Τούρλας αφήνει βαθιές πληγές στο στρατόπεδο Τσαβαρή. Αποχωρεί από το συνδυασμό με βαριές καταγγελίες ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αιαντείου Γ. Μπούτσης, ενώ οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις για το θέμα των δύο τοπικών κοινοτήτων (Σεληνίων & Αιαντείου) αλλά και οι απουσίες από το Δ.Σ. για την Τούρλα και τις ψηφοφορίες στενών συνεργατών του φορτίζουν περαιτέρω το κλίμα στη δημοτική  πλειοψηφία.  
Σήριαλ με το Δημοτικό Σχολείο των Σεληνίων. Σε αποκλειστική συνέντευξη στις «ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ» η μία εκ των ιδιοκτητών του πρώτου οικοπέδου (προκειμένου να χτιστεί 12θέσιο σχολείο) υποστηρίζει ότι η τιμή του οικοπέδου δεν ήταν 800.000 (κατά τη δημοτική αρχή) αλλά 500.000 ευρώ και πως ουδέποτε της ζητήθηκε από το δήμο περαιτέρω έκπτωση, ενώ της ζητήθηκε να αποσύρει την προσφορά!
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012
Δεύτεροι στο μικρό τελικό του διπλού σκιφ Ε.Β. της κωπηλασίας στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου  οι Κόνσολας – Μαγδανής, αν και οι νεότεροι αθλητές που συμμετείχαν. Η Σαλαμίνα πανηγυρίζει.
Στις 19/9 απανωτές φωτιές. Κόλαση στην Αιαντείου μέσα σε κατοικημένη περιοχή.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012
Το Ελεγκτικό Συνέδριο απορρίπτει για δεύτερη φορά τη συμπληρωματική σύμβαση για την αποχέτευση.
Σάλος ξεσπά στο νησί μετά τη δημοσιοποίηση από γνωστή διαδικτυακή πύλη λίστας ονομάτων που φέρονταν να ελέγχονται από το ΣΔΟΕ, στην οποία συμπεριλαμβανόταν το όνομα του δημάρχου Γ. Τσαβαρή.
Ομόφωνη άρνηση στη μελέτη ανάπλασης – επαναλειτουργίας της Τούρλας από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ακυρώνει ο Γ. Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης την απόφαση  του Δημοτικού Συμβουλίου (Ιούλιος) που  ενέκρινε πρωτόκολλο συνεργασίας απευθείας  με τους εργολάβους της ανάπλασης – επαναλειτουργίας της Τούρλας.
Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν γονείς και μαθητές με την κατάργηση ουσιαστικά της δωρεάν μεταφοράς των παιδιών στα σχολεία.
Νέα διαμάχη μεταξύ του σημερινού και του πρ. δημάρχου Σαλαμίνας Θ. Μακρή πυροδοτεί η απόφαση δημοπράτησης της αποχέτευσης των Αμπελακίων, με τον πρ. δήμαρχο να καταγγέλλει «φωτογραφικούς διαγωνισμούς» και «διαβλητές διαδικασίες».
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012
Απορρίπτει για τρίτη και τελευταία φορά με ψήφους 6 – 1 το Μείζον Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου την Συμπληρωματική Σύμβαση για την αποχέτευση.
Ακυρώθηκε στην Επιτροπή του άρθρ. 152 και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη Συμπληρωματική Σύμβαση.
Απέρριψε  το ΠΕ.ΧΩ. τη μελέτη για την Τούρλα.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012
Ο Μάριος Τραυλός σε συνάντηση με στενούς συνεργάτες και φίλους του και παρουσία μερίδας του τοπικού Τύπου ανακοινώνει και επίσημα την υποψηφιότητά του.
Τρεις μέρες αργότερα ο Σπύρος Σοφράς πραγματοποιεί την πρώτη του προεκλογική συγκέντρωση.
Αναβλήθηκε εκ νέου η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτησης ακύρωσης κατά του Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών.
Μπαράζ ανακοινώσεων και απαντήσεων με το τέλος του χρόνου μεταξύ δημάρχου Σαλαμίνας και  της υποψήφιας δημάρχου Ρ. Νάννου μέσω του διαδικτύου για τη Συμπληρωματική.

Ένας  χρόνος φεύγει, ένας νέος έρχεται. Φέρνοντας στο σακούλι του νέες ελπίδες, νέες προσδοκίες, νέα όνειρα. Ο νέος χρόνος για την Ελλάδα προβλέπεται να είναι κρίσιμος, για τη Σαλαμίνα προεκλογικός. Μέχρι του χρόνου πολλά θ΄ αλλάξουν στο δημοτικό σκηνικό, πολλά που σήμερα ίσως να μας φαίνονται απίθανα. Αυτό όμως αποτελεί και τη γοητεία της ενημέρωσης. Το κυνήγι του απίθανου. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου