Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΜΙΧΑΛΑΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: «ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ ΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!»
 Την πλήρη διαφωνία του για τις προτεινόμενες αυξήσεις της φορολογίας που κατά περιπτώσεις ξεπερνούν το 30% και φθάνουν και πάνω από 60% σε Ο.Ε., Ε.Ε., ατομικές επιχειρήσεις και ελευθέρους επαγγελματίες αλλά και σε μισθωτούς και συνταξιούχους εκφράζει ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ανδριανός Μιχάλαρος ο οποίος τονίζει ότι τα προτεινόμενα μέτρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου είναι αποτρεπτικά για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και προτρεπτικά για την αύξηση του φαινομένου της φοροδιαφυγής και των λουκέτων.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΒΕΠ με δήλωσή του τονίζει: «Πώς περιμένει το Κράτος να εισπράξει και νέους αυξημένους φόρους όταν ήδη δεν μπορεί να εισπράξει τις παλαιότερες οφειλές; Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι με τέτοια φορολογία η μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση, η Ο.Ε. και η Ε.Ε. αλλά και η ατομική επιχείρηση θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν προς τα Βαλκάνια ή θα αναγκαστούν να βάλουν οριστικό λουκέτο.
Ειδικότερα, για τις Ο.Ε.- Ε.Ε. θα πρέπει να διευκρινιστεί με παραδείγματα ότι η αύξηση στην φορολογία ξεπερνάει το 30% και φθάνει κατά περιπτώσεις και πάνω από το 60%.  Σύμφωνα με αυτά που έχουν ειπωθεί μιλάμε για φορολόγηση από το πρώτο ευρώ στις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελευθέρους επαγγελματίες για ποσά έως 50.000 ευρώ με 26% και πάνω από τα 50.000 ευρώ μιλάμε για φορολόγηση της τάξης του 33%. Με το ίδιο σκεπτικό σχεδιάζουν να φορολογήσουν και τις ΟΕ και ΕΕ και να καταργήσουν το σύστημα με την επιχειρηματική αμοιβή όπου τα μισά φορολογούνταν στην πηγή με 20% και τα υπόλοιπα στα φυσικά πρόσωπα με την κλίμακα.  Άρα μιλάμε για μία μεσοσταθμική αύξηση της φορολόγησης  της τάξης του 30% και πάνω, και από 20% που φορολογούνταν πρώτα τώρα θα γίνει 26% και 33%! Επιπλέον δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα φορολογηθεί κάποιος εάν έχει εισόδημα μόνον από Ο.Ε. Οι Ο.Ε. λοιπόν επιβαρύνονται με αύξηση της φορολογίας από 20% σε 26% και πάνω από 50.000 ευρώ φορολογούνται με 33%. Με το νέο νομοσχέδιο προτείνεται για παράδειγμα, στις 100.000 ευρώ κέρδη στα πρώτα 50.000 ευρώ η φορολογία να είναι 13.000 ευρώ και στα άλλα 50.000 ευρώ η φορολογία να είναι 16.500. Άρα συνολικά η επιχείρηση πρέπει να πληρώσει 29.500 ευρώ. Μέχρι σήμερα για δύο άτομα στην Ο.Ε. για 100.000 ετήσια κέρδη υπάρχει φορολογία στην πηγή 10.000 ευρώ και άλλα περίπου 7.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα. Συνολικά, πληρώνει 17.000 ευρώ. Από 17.0000 ευρώ έως 29.5000 ευρώ που θα κληθεί να πληρώσει, μιλάμε για αύξηση που ξεπερνά τα 70%!
Πιστεύουμε ότι για να εξοικονομηθούν έσοδα θα μπορούσε το 20% της υπάρχουσας φορολόγησης να γίνει 22% έως το ποσό των 50.000 ευρώ. Όχι όμως αυξήσεις 30% και 60%. Με τέτοια φορολόγηση δεν νοείται ανάπτυξη. Θα πρέπει να επανεξεταστεί το φορολογικό που σύμφωνα με αυτά που ακούγονται ευνοεί μόνον τις μεγάλες επιχειρήσεις Α.Ε. και ΕΠΕ οι οποίες δεν είναι αντιπροσωπευτικές του παραγωγικού ιστού τις χώρας, σε αντίθεση με τις μικρομεσαίες και ατομικές επιχειρήσεις και να τονωθεί η επιχειρηματικότητα και η κοινωνία με φορολογία που η πληρωμή της να είναι εφικτή δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου