Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Το Ταμείο Συνοχής δεν θα χρηματοδοτούσε Συμπληρωματική και ΑΠΕ!
Πόσο ‘σίγουρα’ ήταν τα … εκατομμύρια
Για να δούμε όμως πόσο σίγουρα τελικά ήταν τα  εκατομμύρια τα οποία ο δήμαρχος  το τελευταίο διάστημα επικαλούταν προκειμένου να αιτιολογήσει την επιμονή του δήμου στη συμπληρωματική σύμβαση και τον 1.  ΑΠΕ (Ανακεφαλαιωτικό πίνακα εργασιών) που ψήφισε το Δ.Σ. το καλοκαίρι. Μην ξεχνάμε πως όταν  αυτή η Συμπληρωματική Σύμβαση απορρίφθηκε από το  Ε΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο Δήμος προσέφυγε στο VI Τμήμα του Ελεγκτικού, όπου εκ νέου απορρίφθηκε. Παρά τις δύο απορρίψεις, ωστόσο, ο Δήμος Σαλαμίνας επέμεινε, κάνοντας αίτηση ανάκλησης αυτή τη φορά στο Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως του Ελεγκτικού, το οποίο και πάλι την απέρριψε με έξι αρνητικές και μόνο μία θετική ψήφο.
Σε συνεδρίαση του δημοτικού  συμβουλίου  λίγο πριν την τελευταία και τελική  απόφαση του Ελεγκτικού,  εμφανίζονται κάτοικοι της περιοχής κοντά στα Γενικά Λύκεια και ζητούν να συνδεθούν με την αποχέτευση (η περιοχή τους δεν συμπεριλαμβανόταν στην αρχική μελέτη). Ο δήμαρχος προβάλει ως μόνη λύση τη συμπληρωματική σύμβαση, διότι ,όπως ισχυρίζεται, αν προχωρούσαμε σε νέα σύμβαση με διαγωνισμό, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν τα χρήματα του Ταμείου Συνοχής, το οποίο μας οφείλει γύρω στα 9 εκατομμύρια. Αν όμως γινόταν συμπληρωματική σύμβαση στην ήδη υπάρχουσα εργολαβία, δεν θα μιλούσαμε πια  για νέο έργο αλλά για ενιαίο, άρα θα μπορούσαμε να αποδεσμεύσουμε αυτά τα  εκατομμύρια.
Άλλα πάντως λέει η εγκύκλιος της Αρχής Πληρωμής του Γ΄ ΚΠΣ περί «Ελέγχου περιορισμού τροποποιήσεων σε συμβάσεις κατασκευής δημοσίων έργων» (Αρ. Πρ. 20204 Α. Πλ. 2547/01-06-2005). Συγκεκριμένα παραπέμπουμε τους ενδιαφερόμενους στο έγγραφο που εστάλη στις 05/07/2012 από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή  της Περιφέρειας Αττικής προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σαλαμίνας, που αναφέρεται στη συγκεκριμένη εγκύκλιο και καταλήγει  πως «ο ΑΠΕ του θέματος δεν εξετάζεται δεδομένης της εξάντλησης του συγχρηματοδοτούμενου από το Ταμείο Συνοχής προϋπολογισμού».
Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή, το Ταμείο Συνοχής θα επιβαρυνθεί μέχρι του ποσού της απόφασης ένταξης, δηλ. 12 εκατομμύρια. Το υπόλοιπο ποσό της αρχικής σύμβασης θα βαρύνει το Δήμο. Οι δε δαπάνες για συμπληρωματικές συμβάσεις δεν είναι επιλέξιμες δαπάνες!
Γιατί η δημοτική αρχή επέμεινε τόσο πολύ και γιατί προσέφυγε τρεις φορές στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να εγκριθεί η Συμπληρωματική Σύμβαση,  όταν είχε στα χέρια της έγγραφο που της έλεγε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χρηματοδοτηθούν γιατί απλά το Ταμείο Συνοχής δεν έχει άλλα χρήματα και όταν υπήρχε εγκύκλιος που έλεγε πως   συμπληρωματικές συμβάσεις δεν πληρώνονται!
Στα εγκαίνια του δυτικού αντλιοστασίου αρχές του Νοέμβρη ο δήμαρχος μας έλεγε πως τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι  σίγουρα (Σίγουρο θα ήταν τα υπόλοιπα του Ταμείου Συνοχής» είχε πει τότε,  δες σελ. 3). Ωστόσο σε δήλωσή του τέλη Νοέμβρη  σε τοπική εφημερίδα άλλα λέει. Λέει  «ότι ο Δήμος θα διεκδικήσει τα 9,5 εκατομμύρια, που οφείλει το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αρχική σύμβαση»  Θα τα …διεκδικήσει; Δηλαδή δεν είναι πια “σίγουρα”;
Και γιατί, αφού δεν είναι σίγουρα κι αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρηματοδοτεί συμπληρωματικές μελέτες (δηλαδή απευθείας αναθέσεις στον ίδιο εργολάβο που είναι και στην αρχική σύμβαση), ο δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο διαβεβαίωνε τους κατοίκους  ότι τα χρήματα για τη Συμπληρωματική θα τα έδινε το Ταμείο Συνοχής που μας τα …οφείλει;
 Ας μας απαντήσει τελικά ο δήμαρχος: Ήταν η συμπληρωματική σύμβαση στις επιλέξιμες δαπάνες; Με λίγα λόγια, μπορούσαμε να πάρουμε αυτά τα εκατομμύρια που δεν έχουν δοθεί από  την αρχική σύμβαση και να τα χρησιμοποιήσουμε στη συμπληρωματική, η οποία θα άγγιζε τα 10 εκατομμύρια; Ή τη συμπληρωματική θα την πλήρωνε εξ΄ αρχής ο Δήμος, άρα οι δημότες, αφού το έργο είναι ανταποδοτικό; Φταίει λοιπόν η απόρριψή της από το Ελεγκτικό Συνέδριο που θα επιβαρυνθούν οι δημότες την κατασκευή του δικτύου; Ή αυτό θα γινόταν ούτως ή άλλως; Κι  απλά το Ελεγκτικό γλίτωσε τους δημότες Σαλαμίνας  από 10 εκατομμύρια που θα κόστιζε το έργο, υποχρεώνοντας έτσι το Δήμο να πάει σε νέα σύμβαση όχι με απευθείας ανάθεση αυτή τη φορά  αλλά με ανοιχτό διαγωνισμό και με έκπτωση που, τούτες  τις εποχές, μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από 12%;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

RE PLIROMENA PAPAGALAKIA GIATI DEN SXOLIAZETE EDO?

Αρχειοθήκη ιστολογίου