Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Τ΄ άκουσαν από γονείς και μαθητές

 Τ΄ άκουσε για τα καλά σήμερα η δημοτική αρχή από γονείς και μαθητές μέσα στην αίθουσα «Δ. Μπόγρη», όπου κατέληξε η κινητοποίηση που οργάνωνε για μέρες  ο Δήμος Σαλαμίνας αξιοποιώντας  την πρόταση της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση στο ζήτημα της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών.
Η δυναμική πορεία ξεκίνησε από τα Λύκεια της Λ. Φανερωμένης, συμμετείχαν δε σ΄  αυτήν, εκτός από τους μαθητές, διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικοί, μέλη της δημοτικής αρχής με επικεφαλής το δήμαρχο, το Δ.Σ. της Ένωσης και πολλών Συλλόγων γονέων αλλά και φορείς, όπως το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας και η ΟΕΕΣΣ που δήλωσαν συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματα των παιδιών και των οικογενειών τους.
Η πορεία κατέληξε, όπως είχε προαναγγελθεί,  στο δημαρχείο, όπου ακολούθησε συζήτηση στην αίθουσα «Δ. Μπόγρη». Το μικρόφωνο πήραν αρχικά οι διευθυντές του 2ου Λυκείου Σαλαμίνας κ. Ράμμος και Γυμνασίου Αμπελακίων Ν. Μάνγκουρας, οι οποίοι κατήγγειλαν την άδικη και παράλογη, όπως τη χαρακτήρισαν απόφαση του Υπουργείου να δώσει κάρτες ελευθέρας στους μαθητές βάσει χιλιομετρικών αποστάσεων, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου. Μάλιστα ο κ. Μάνγκουρας επανέλαβε το αίτημά του η κάρτα αυτή να μπορεί να χρησιμοποιείται από τα παιδιά καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας και συνέδεσε καταχειροκροτούμενος τα σημερινά αιτήματα των νέων με το κεντρικό σύνθημα του Πολυτεχνείου «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία».
Το κλίμα άρχισε να παγώνει για τη δημοτική αρχή,  όταν η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Σαλαμίνας  και εκπαιδευτικός Ρούλα Ραπαντζίκου, παίρνοντας το λόγο, και εν μέσω παρατεταμένου χειροκροτήματος από παιδιά και γονείς, διάβασε ψήφισμα της Ένωσης, που ουσιαστικά κατήγγειλε όλους τους αρμοδίους για προσπάθεια μετάθεσης της ευθύνης από τον έναν στον άλλο, ζητούσε από το δήμο τη λύση στο πρόβλημα των μαθητών και των οικογενειών τους, καλώντας κατ΄ αρχήν όλους τους βουλευτές της Β΄ Πειραιά και απαιτώντας  να παλέψουν το θέμα στη Βουλή. Όμως, μέχρι τότε, και μέχρι να δοθεί λύση από την κεντρική εξουσία, η Ένωση Γονέων ζήτησε να χρηματοδοτήσει ο δήμος σχολικά λεωφορεία, έτσι ώστε να δοθεί όπως λέει το ψήφισμα «τέλος σε αυτές τις συναντήσεις και ατελέσφορες συζητήσεις».
Το ψήφισμα – καταπέλτη για όσους αποφάσισαν μόλις σήμερα να αντιδράσουν (άραγε, απέναντι σε ποιους;) ήρθε να συμπληρώσει η παρέμβαση μιας μαθήτριας, της Μαρίας Ανδριανού, η οποία επευφημούμενη από τους συμμαθητές της και όλη την αίθουσα, απευθύνθηκε θαρραλέα προς τη δημοτική αρχή βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους:
«Η συγκέντρωση αυτή», είπε , «θα έπρεπε να γίνει όχι από τη δημοτική αρχή αλλά ως διαμαρτυρία προς τη δημοτική αρχή». Και αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα, στα «Σαλαμίνια», εκφράζοντας την απορία γιατί σκορπίστηκαν εκεί τόσα χρήματα, γιατί δόθηκαν όπως είπε 1000 μόνο για στεφάνια στο Σύνταγμα, και δεν δίνονται χρήματα αυτή τη στιγμή για τους μαθητές. «Ας μην περιμένουμε πάντα το κράτος και ας προσπαθήσουμε σ΄ αυτές τις συνθήκες να περάσουμε καλύτερα σαν δημότες», κατέληξε.
Τα πράγματα είχαν αρχίσει να γίνονται πολύ δύσκολα για το δήμαρχο και τους συνεργάτες του, που παρακολουθούσαν με αμηχανία μια κινητοποίηση που είχαν οργανώσει πολύ προσεχτικά (ακόμη και η ημέρα είχε επιλεγεί με προσοχή, Πέμπτη, ημέρα λαϊκής)  να εξελίσσεται επικοινωνιακά σε φιάσκο. Την κατάσταση αποφάσισε να περισώσει ο δήμαρχος που θα έπαιρνε άλλωστε, όπως είχε δηλώσει, τελευταίος το λόγο. Αλλά εκεί έγινε το άλλο απροσδόκητο. Ένα παρατεταμένο ού,ου,ου!!!, ακούστηκε σ΄ όλη την αίθουσα και χρειάστηκε η παρέμβαση της Ένωσης Γονέων για να κατευνάσει τα πνεύματα και να μπορέσει ο δήμαρχος να μιλήσει.
Παίρνοντας το λόγο ο Γιάννης Τσαβαρής, παρά τον αιφνιδιασμό, κράτησε χαμηλά τους τόνους. Ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στο κάλεσμα, τόνισε ότι η αντιπαράθεση θα συνεχιστεί, με το δήμο στην πρώτη γραμμή, άσκησε κριτική στον «Καλλικράτη» και υποσχέθηκε, εν τέλει, να υπογράψει η Τεχνική Υπηρεσία και ο ίδιος προσωπικά όλα τα μαθητικά δελτία, ώστε άμεσα οι μαθητές να μπορούν να μετακινούνται δωρεάν. Διευκρινίζουμε εδώ ότι ο νόμος ορίζει πως ο εκάστοτε  διευθυντής οφείλει να στέλνει τις χιλιομετρικές αποστάσεις για κάθε ένα μαθητή που υποβάλλει αίτηση, συνεπικουρούμενος στο έργο αυτό από την Τεχνική Υπηρεσία των κατά τόπους δήμων, που βεβαιώνει τις αποστάσεις αυτές.
Η συγκέντρωση τελείωσε με ψήφισμα που υπέβαλε ο δήμος, όπου ζητείται
Α) η έγκριση κατ΄ εξαίρεση δωρεάν μετακίνησης των μαθητών της Σαλαμίνας, λόγω της ιδιομορφίας του οικιστικού ιστού
Β) η τελική τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

  

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και ειναι μονο η αρχη, τα σπουδαια επωνται γιανιμ

Ανώνυμος είπε...

oso ke na apili eine enas mikros apateoniskos

Ανώνυμος είπε...

Παρακαλώ αποκαταστήσατε την αλήθεια. Η μαθήτρια είπε οτι η δαπάνη των στεφανιών ανήλθε στα 1000 και οχι στα 10000€ οπως αναγράφετε στην αρχική ανάρτηση.

Ανώνυμος είπε...

Καλά, από όλη αυτή την ιστορία, σε αυτό κόλησες εσύ, αν είπε 1000 ή 10000 ; Τα άλλα δεκάδες χιλιάδες που ξοδέψανε από δω και από κει, για χορούς και πανηγύρια, προσκλήσεις, φεϊγ-βολάν, φαγοπότια, ξενοδοχεία, μεταφορές, αναμνηστικά, εθελοντικά, συγκροτήματα κλπ κλπ για 7 ολόκληρες ημέρες, δεν σε καίνε;
Τα Μαριδάκεια,τα Σακελάρεια, τα Καπαραλιώτικα και τα Παλέρμεια έξοδα, πού τα βάζεις;

Ανώνυμος είπε...

re malaka moystakia kapoy diavasa oti sthn apanthsh toy o tsavaris eipe oti o dhmos xodepse mono 5000 gia ta salaminia,oyte ta koyver apo tis dexioseis den ekanan toso, kai ama nomizeis oti pipilame to daxtylo eisai poli gelasmenos

kai na ton rothseis na mas pei moystakia ti plirose me 5000?

SOTIRI pes ston lafazani na kanei ligo krati na vgoyme kai meta pidiomaste, mhn arxisoyme apo tora.

Ανώνυμος είπε...

Για τον ανωνυμο 9.25 αν ειμαο μαλακας μπορεις να ρωτησης τη μαμα σου αυτη ξερει πολυ καλα.
ΜΟΥΣΤΑΚΙΑΣ.............

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΜΑΡΙΔΟΤΣΑΒΑΡΑΚΟΣ ΤΗ ΜΙΑ ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΗ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ;
ΤΙ ΓΙΟΥΧΑΡΙΣΜΑΤΑ, ΤΙ ΣΔΟΕ, ΤΙ ΑΠΟΡΙΠΤΙΚΕΣ, ΤΙ ΑΠΟΧΩΡΙΣΕΙΣ, ΤΙ ΓΚΟΜΕΝΙΛΙΚΙΑ, ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ.
ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΑΛΙΟ ΥΛΙΚΟ ΝΑ ΜΑΖΕΥΕΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΜΗ ΤΟΝ ΦΤΥΝΗ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ, ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΘΑ ΚΑΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΙΟΙ ΚΑΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

thn exeis dei thn mana moy vre malaka?
tha soy xevapsi to moystaki otan thn deis,foraei kai slipant.
kai mhn peis palia,panta etsi htan san ton maneli me foysta.

Ανώνυμος είπε...

Οι Ανέτοιμοι και οι Ανέντιμοι!!!!
του Αριστοτέλη Βασιλάκη


Μου έγραψε ένας πολύ καλός μου φίλος, φόλα Καραμανλικός, της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς (υπάρχει ακόμα αλήθεια αυτό το παραμύθι;), που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ (!!!!!) ότι βρίσκεται σε πολύ μεγάλο δίλημμα μετά την περιβόητη δήλωση του «δικού μας», Πειραιώτη βουλευτή Παναγιώτη Λαφαζάνη, ότι τάχα μου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν. Επεσήμανε βέβαια ο φίλος μου ο Γιάννης, ότι οι μεν δεν είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν, ενώ αυτοί που κυβερνούν δεν είναι ΕΝΤΙΜΟΙ για να κυβερνούν…
Και αναρωτήθηκε ορθώς κατά την άποψη μου… Ο ανέτοιμος μπορεί να μάθει… Ο ανέντιμος μπορεί να γίνει τίμιος;

Αρχειοθήκη ιστολογίου