Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                      Σαλαμίνα  20 Σεπτεμβρίου 2012
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Λεωφ. Καραμανλή και Αμμοχώστου
Γραφείο Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου
τηλ. 210.4644405

                               ΨΗΦΙΣΜΑ

       Σήμερα   20 Σεπτεμβρίου 2012, στην Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαλαμίνας, συζητήθηκε το θέμα των ενεργειών του Δήμου μετά τις μονομερείς αποφάσεις ΥΠΕΚΑ &  ΕΥΔΑΠ που αφορούν την μεταφορά των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά  την πρόταση του Προέδρου κ. Νίκου Κόγια.

                           ΨΗΦΙΖΕΙ   ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

  Εκφράζει την αντίθεση του  και την έντονη διαμαρτυρία του προς το ΥΠΕΚΑ και την ΕΥΔΑΠ για τις  περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά  απαράδεκτες αποφάσεις τους να μεταφερθούν τα λύματα Δήμων της Ανατολικής Αττικής στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας.

     Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν με τρόπο αφ΄ενός μεν πραξικοπηματικό  αφού δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, αφ΄ετέρου δε αυθαίρετο αφού ανατρέπονται πλήρως οι ειλημμένες διϋπουργικές αποφάσεις  για τοπική διαχείριση των λυμάτων της Αν. Αττικής.

   Το ΚΕΛ Ψυτάλλειας  έχει κατασκευαστεί για να δέχεται αποκλειστικά τα λύματα του Λεκανοπεδίου της Αττικής( στο οποίο δεν ανήκουν οι Δήμοι της Ανατολικής Αττικής)  και ήδη λειτουργεί  στα όρια των δυνατοτήτων του.   Με την μεταφορά σημαντικού όγκου λυμάτων από την μια  άκρη της Αττικής στην άλλη τίθεται σε κίνδυνο η αντοχή του συστήματος αποχέτευσης του Λεκανοπεδίου  και προκαλούνται  ανεξέλεγκτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις  στην περιοχή μας. 



    Με τις αποφάσεις αυτές εξυπηρετούνται μόνο πολιτικές και επιχειρηματικές σκοπιμότητες αφού, αδιαφορώντας για την υποβάθμισης της ποιότητας ζωής και την επιβάρυνση της υγείας των πολιτών της περιοχής μας, επιλέγεται ένας τρόπος διαχείρισης λυμάτων που έχει τεράστιο  οικονομικό και ενεργειακό κόστος ενώ υπάρχουν και άλλες επιλογές  κοινωνικά δικαιότερες,  λιγότερο δαπανηρές και περιβαλλοντικά ενδεδειγμένες  όπως είναι π.χ. η αναβάθμιση  του υφιστάμενου ΚΕΛ Λαυρίου ή η κατασκευή νέου ΚΕΛ Μεσογείων.

 Επειδή οι κάτοικοι της Σαλαμίνας και των γειτονικών της Δήμων  εκλαμβάνονται, δυστυχώς για μια ακόμη  φορά , ως παιδιά  ενός κατώτερου Θεού, ως πολίτες β’ κατηγορίας και ως φτωχοί συγγενείς της ανάπτυξης και η περιοχή μας ως << πτυελοδοχείο >> των ρυπογόνων δραστηριοτήτων όλης της Αττικής:

1.  Διαβεβαιώνουμε το ΥΠΕΚΑ και η ΕΥΔΑΠ ότι οι πολίτες και η Δημοτική αρχή της Σαλαμίνας δεν θα ανεχτούμε αυτόν  ιδιότυπο  κοινωνικό ρατσισμό ούτε και άλλη  υποβάθμιση στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής μας.

2. Καλούμε το ΥΠΕΚΑ και την ΕΥΔΑΠ να ανακαλέσουν άμεσα τις απαράδεκτες αποφάσεις μεταφοράς των λυμάτων Δήμων της Ανατολικής Αττικής στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας και να συνεργαστούν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να επιλεγεί η  βέλτιστη λύση στο θέμα αυτό. Σε αντίθετη περίπτωση  ο Δήμος Σαλαμίνας σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους θα αντιδράσει δυναμικά με στόχο την ανατροπή αυτών των αποφάσεών τους.
3. Ο Δήμος Σαλαμίνας απαιτεί αντισταθμιστικά οφέλη για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που ήδη έχει προκληθεί στην περιοχή μας από την λειτουργία του ΚΕΛ Ψυτάλλειας.
Το παρόν ψήφισμα να κοινοποιηθεί:
·         Γραφείο Προέδρου Βουλής των Ελλήνων 
·         Βουλευτές Περιφέρειας
·         Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ι. Σγουρό
·         Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής
·         Αντιπεριφερειάρχη  Νήσων κ. Δ. Κατσικάρη
·         Αντιπεριφερειάρχη  Πειραιά κ. Σ. Χρήστου
·         ΕΥΔΑΠ
·         ΥΠΕΚΑ
·         ΠΕΔΑ
·         ΚΕΔΕ
·         Στους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια των όμορων Δήμων
·         ΠΕΣΥΔΑΠ
·         Στον Τοπικό Τύπο
·         Στον Ημερήσιο τύπο

Έτσι συντάχθηκε το παρόν ψήφισμα και υπογράφτηκε:

Ο Πρόεδρος Δ.Σ       Ο Γραμματέας                   Τα Μέλη
Νίκος Κόγιας          Σπυρίδων Κουτσούκος         Υπογραφές παρόντων

                                                           Σαλαμίνα   20 Σεπτεμβρίου  2012     
Ακριβές Αντίγραφο
  Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ                     
   

                                                                                ΝΙΚΟΣ     ΚΟΓΙΑΣ
      .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου