Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

καταγγέλλει ο πρ. δήμαρχος Θανάσης Μακρής
Με επιστολή προς τους δημοτικούς συμβούλους Σαλαμίνας (20/09/2012)  με αφορμή την έγκριση της δημοπράτησης του έργου της αποχέτευσης σε Αμπελάκια – Σελήνια, ο πρ. δήμαρχος Σαλαμίνας Θανάσης Μακρής καταγγέλλει τη δημοτική αρχή για «σκανδαλώδεις αποφάσεις που υπερχρεώνουν το δήμο», για «επαναλαμβανόμενη κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος», για φωτογραφικές διακηρύξεις και για «παράνομες διαδικασίες, πέρα για πέρα διαβλητές». Εφιστά  δε την προσοχή  στους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, υπενθυμίζοντάς τους τη διπλή απόρριψη από το Ελεγκτικό Συνέδριο της συμπληρωματικής σύμβασης, σε αυτά που ψηφίζουν, διότι, όπως τους λέει «είστε συνυπεύθυνοι. Δεν υπάρχει άγνοια πλέον. Δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό».
Ας δούμε όμως τα σημεία στα οποία βασίζεται ο πρ. δήμαρχος για τις καταγγελίες του σ΄ ό,τι αφορά την αποχέτευση πλέον των Αμπελακίων, όχι της Σαλαμίνας.
Λέει ο κ. Μακρής στην επιστολή του πως προκειμένου το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, πρέπει να προηγηθεί η υποβολή  για προέγκριση  των τευχών της μελέτης στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. (Επιχειρησιακού Προγράμματος)., ώστε να ελεγχθεί για λάθη ή παραλείψεις και στη συνέχεια να ακολουθήσει η απόφαση δημοπράτησης από το Δημοτικό Συμβούλιο, πράγμα που δεν έγινε.
Η μελέτη, εξηγεί,  που ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο διαφέρει από εκείνη που είχε υποβληθεί  - και εγκριθεί - στην ΕΥΔΑΠ και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη». Οι αλλαγές που έχουν επέλθει όσο αφορά ποσότητες και δαπάνες, καταγγέλλει ο πρ. δήμαρχος, «έχουν ένα σκοπό. Να «δημιουργηθεί» μια νέα ομάδα εργασιών, οι οποία ενώ αφορά εργασίες που στην εγκεκριμένη από την ΕΥΔΑΠ μελέτη περιλαμβάνονται στις Ηλεκτρομηχανολογικές… βαφτίζονται «Ομάδα Ε3 Ηλεκτρονικός Εξοπλισμός». Αυτό, λέει, ο κ. Μακρής έχει ως συνέπεια, «στη διακήρυξη της δημοπρασίας και συγκεκριμένα στο άρθρο όπου στα απαιτούμενα πτυχία για τον ανάδοχο, να αναφέρεται και πτυχίο 1ης τάξης Ηλεκτρονικού εξοπλισμού!»
«Πτυχία ηλεκτρονικού εξοπλισμού υπάρχουν ελάχιστα» λέει ο κ. Μακρής, εκφράζοντας το φόβο του ότι με τη δραματική μείωση του ανταγωνισμού, θα έχουμε στην τελική «πολύ μικρότερη έκπτωση και ο Δήμος θα ζημιωθεί με αρκετά εκατομμύρια ευρώ σ΄ αυτήν την τραγική για τα οικονομικά μας περίοδο».
Και συνεχίζει ο πρ. δήμαρχος χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία παράνομη και πέρα για πέρα διαβλητή. Οι εργασίες αυτές, λέει, είναι ηλεκτρικές και σαν τέτοιες έχουν εγκριθεί από την ΕΥΔΑΠ και ενταχθεί στο ΕΠΠΕΡΑ. Σ΄ αυτές συμπεριλαμβάνεται και κάποιο σύστημα αυτοματισμού που, όπως επισημαίνει ο κ. Μακρής,  στην αρχική επικαιροποιημένη μελέτη είναι 7 τεμάχια , αξίας 74.970€, ενώ στην προς έγκριση μελέτη εμφανίστηκε αξίας 407.281! Και πάλι όμως, λέει,, σαν δαπάνη φτάνει μόλις το 4,68% του προϋπολογισμού, ενώ για να απαιτείται ειδικό πτυχία πρέπει να είναι πάνω από 10%!
Ο πρ. δήμαρχος αναφέρεται και σε άλλα σημεία της μελέτης, όπως στο γεγονός ότι δεν προβλέπει δαπάνη αρχαιολογίας. «Δεν γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητη;» αναρωτιέται. «Πάλι θα «βαφτιστεί» απρόβλεπτη δαπάνη; Πάλι θα έχουμε συμπληρωματικές συμβάσεις και Ελεγκτικά Συνέδρια;»
Και ο κ. Μακρής καταλήγει απευθυνόμενος στους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας υπενθυμίζοντάς τους τη διπλή απόρριψη της «σκανδαλώδους», όπως την ονομάζει, συμπληρωματικής σύμβασης της αποχέτευσης της Σαλαμίνας ρωτώντας τους ευθέως «Τι άλλο περιμένετε για να αφυπνιστείτε;» και  εφιστώντας την προσοχή στις δικές τους ευθύνες. Τονίζει δε πως ο ίδιος δεν θα ψηφίσει το θέμα αν δεν διορθωθεί η μελέτη, εξαλειφθούν οι «φωτογραφικοί» όροι στη διακήρυξη και επανυποβληθεί η διορθωμένη μελέτη για έγκριση σε ΕΥΔΑΠ και ένταξη στο ΕΠΠΕΡΑ (με την πρόβλεψη μάλιστα του ΦΠΑ).    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου