Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε Για τις μετακινήσεις των μαθητών

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών 

Θέμα: Για τις μετακινήσεις των μαθητών

Το δικαίωμα των μαθητών να μετακινούνται με ασφάλεια από και προς το σχολείο τους τινάζεται στον αέρα καθώς το Υπουργείο Οικονομικών δεν αποδέχεται ούτε καν να προχωρήσει στη σταδιακή αποπληρωμή των χρωστούμενων προς τους ιδιοκτήτες λεωφορείων και ταξί.
Μετά τον Καλλικράτη και την εφαρμογή του αυτόνομου αποκεντρωμένου σχολείου της αγοράς, προσπαθούν να μεταφέρουν την ευθύνη της μεταφοράς των μαθητών στους γονείς (επιδοτώντας τους με 0,35 ευρώ/ χιλιόμετρο) καθώς πολλοί διαγωνισμοί που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής έχουν αποβεί άγονοι. Η αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών προς και από τα σχολεία όπως και μια σειρά άλλες κεντρικές αρμοδιότητες του κράτους με τον Καλλικράτη πέρασε στους δήμους. Αυτές οι αλλαγές συνδέονται άμεσα με την εφαρμογή της αυτόνομης, ανταγωνιστικής σχολικής μονάδας, του «νέου» σχολείου της αγοράς που σημαντικό μέρος των λειτουργιών του θα εναπόκειται στην ευθύνη της “τοπικής κοινωνίας”. Στα πλαίσια λοιπόν της πλήρους αποκέντρωσης και της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης εντάσσονται και οι εξελίξεις στο ζήτημα της μεταφοράς.
Επιπροσθέτως παρατηρείται το φαινόμενο
α) στην επαρχία: να παίρνονται πίσω τα πάσο από μαθητές γιατί δεν καλύπτεται από τις νέες χιλιομετρικές αποστάσεις του νέου νόμου, ο οποίος ορίζει ότι το σχολείο πρέπει να απέχει 1,5 χλμ (για δημοτικά), 2,5χλμ (για γυμνάσια) και 4χλμ για λύκεια (π.χ. ΣΑΛΑΜΙΝΑ πάρθηκαν πίσω 180 πάσο).
β) στα μεγάλα αστικά κέντρα: οι ελεγκτές (οι έλεγχοι θα αυξηθούν στο πνεύμα της είσπραξης χρημάτων) κατεβάζουν νεαρούς μαθητές σε επικίνδυνα σημεία γιατί δεν είχαν ακυρώσει εισιτήριο (π.χ. ΠΕΡΑΜΑ στη μέση δρόμου ταχείας κυκλοφορίας με πολλά καταγεγραμμένα ατυχήματα).
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
ü  Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών με ευθύνη του κράτους, να καταργηθεί ο χιλιομετρικός περιορισμός για την έκδοση πάσο δωρεάν μετακίνησης των μαθητών στην επαρχεία με ΚΤΕΛ καθώς και να μετακινούνται δωρεάν σε όλα τα αστικά ΜΜΜ όλες τις ώρες της μέρας;
ü  Να αποπληρωθούν άμεσα οι οφειλές στους μεταφορείς;



Ο βουλευτής
Γιάννης Γκιόκας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου