Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Καουμπόυδες και Ινδιάνοι

Τροχαία παράβαση για ρεκόρ Γκίνες υπερβολής!          
Σαλαμίνα, ξημερώματα Δευτέρας και ώρα 2.30π.μ. Αυτοκίνητο με παρέα δύο νεαρών ζευγαριών - επισκεπτών του νησιού μας κάνει στάση μπροστά στο περίπτερο που βρίσκεται μεταξύ των καταστημάτων “Orange” και “Pitta Hot” στην παραλία Σαλαμίνας. Ο οδηγός, αφού άναψε τα αλάρμ, παρέμεινε στο αυτοκίνητο με τις δύο κοπέλες και ο συνοδηγός κατέβηκε για να κάνει μια ερώτηση. Τη στιγμή αυτή τυχαίνει να περνά από το σημείο περιπολικό της Τροχαίας Σαλαμίνας, το οποίο και σταματά σε απόσταση ενός μέτρου από το εν λόγω όχημα (σημειωτέον ότι μπροστά από το αυτοκίνητο του νεαρού βρισκόταν σταματημένο χωρίς αλάρμ άλλο αυτοκίνητο). Μετά από περίπου ένα λεπτό ο οδηγός του περιπολικού, ανάβοντας τους φάρους του οχήματός του, απευθύνεται στον οδηγό και τον ρωτά, στον ενικό πάντα «τι γίνεται ρε παλικάρι;». Η απάντηση που παίρνει είναι «ένα λεπτό και φεύγουμε».
Να επισημάνουμε επίσης ότι στο σημείο αυτό τις προχωρημένες ώρες η κίνηση των οχημάτων είναι σχεδόν μηδενική και πως το όχημα με τους νεαρούς βρισκόταν περίπου 2,5 – 3 μέτρα από την υποτιθέμενη διπλή διαχωριστική, η οποία εδώ και χρόνια έχει εξαφανιστεί, χωρίς ο δήμος να έχει φροντίσει να τη φρεσκάρει.
Ο οδηγός του περιπολικού, λοιπόν, ζητά από τον άλλο οδηγό να μετακινήσει το όχημά του λίγο πιο μπροστά και να σταματήσει. Στη συνέχεια, και αφού αυτό γίνεται, πληροφορεί το νεαρό οδηγό ότι θα του βεβαιώσει παράβαση για παράνομο παρκάρισμα. Στις διαμαρτυρίες του δεύτερου και μπροστά στα έκπληκτα μάτια 20 περίπου ατόμων που είχαν στο ενδιάμεσο βγει από τα μαγαζιά για να δουν τι συμβαίνει, ο συνοδηγός του περιπολικού αφαιρεί τις πινακίδες κυκλοφορίας. Σε ερωτήσεις απ΄ όλες τις πλευρές γιατί το κάνουν αυτό, το πλήρωμα του περιπολικού, από θέση καουμπόυδων και αντιμετωπίζοντας τους πολίτες σαν Ινδιάνους, απαξιούν να απαντήσουν, κάνοντας υπερβολική χρήση της εξουσίας που τους παρέχει ο νόμος.
Κι εδώ αρχίζουν να γεννώνται πολλά ερωτηματικά τα οποία, φυσικά, δεν περιμένουμε να απαντηθούν ποτέ από ένα κράτος – δυνάστη κι από μια αστυνομία που στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων έχει παρεξηγήσει το ρόλο της. Ποιο άρθρο του Κώδικα (Κ.Ο.Κ.) δίνει το δικαίωμα αφαίρεσης πινακίδων από όχημα που έχει κάνει προσωρινή στάση με αναμμένα τα αλάρμ σε ένα πολύ καλά φωτισμένο δρόμο και μάλιστα όταν ο οδηγός βρίσκεται μέσα σε αυτό;
Υπάρχει περίπτωση να κατανοήσουν οι αστυνομικοί ότι ο ρόλος τους δεν είναι αυτός του τιμωρού του πολίτη αλλά του φίλου του; Ότι το λειτούργημά τους απαιτεί να κάνουν κατ΄ αρχήν συστάσεις στον πολίτη και εφόσον, και μόνο εφόσον, αυτός δεν συμμορφωθεί, να επιβάλουν το νόμο;
Έχουν αντιληφθεί ότι ειδικά στις τραγικές καταστάσεις που βιώνει σήμερα ο πολίτης, ο αστυνομικός θα πρέπει να τον θέλει δίπλα του, φίλο και αρωγό στο έργο του και όχι απέναντί του;
Το να υπερβάλλεις εαυτόν, ιδιαίτερα σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις. Το να θεωρείς και να  αντιμετωπίζεις τους πολίτες σαν «ινδιάνους» και τον εαυτό σου σαν «καουμπόυ», και ξεπερασμένο είναι και τη χειρότερη εικόνα προς τα έξω δίνει. Επιτέλους, κάποιος στην ΕΛ.ΑΣ. του 2012 ας μιλήσει για διαφορετική φιλοσοφία απέναντι στον πολίτη, ας μιλήσει για ευγένεια και καλή προαίρεση. Για να μπορέσετε να κάνετε τον πολίτη αρωγό στο έργο της αστυνομίας.
Η υπερβολή στη τιμωρία φέρνει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που νομίζει πως επιτυγχάνει εκείνος που την επιβάλλει.
Χ. Θ.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου