Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Επιστολή ΕΣΣΑΚ που βάζει τα πράγματα στην θέση τους και δηλώνει με σαφήνεια πως δεν δέχεται απειλές απ’ οπουδήποτε και αν προέρχονται!!!



ΑΠΟ:
Ε.Σ.Σ.Α.Κ. (Εθελοντικό Σώμα Σαλαμίνας Αντιμετώπισης Καταστροφών)
ΠΡΟΣ:
Δήμο Σαλαμίνας (κ. δήμαρχο, Δ.Σ.)
KΟΙΝ.:
Νομαρχία Πειραιά κ. Κατσικάρη, Π.Σ. Σαλαμίνας, κα. Νάννου, κ. Σοφρά, ΜΜΕ Σαλαμίνας    
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:
25 Ιουνίου 2012

ΘΕΜΑ:
Επιστολή διαμαρτυρίας προς δήμο Σαλαμίνας-Άρνηση υποστήριξης




Αξιότιμοι κύριοι/ες,
 Καταρχήν θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι σεβόμεθα τόσο εσάς κ. δήμαρχε όσο και τους άλλους συνεργάτες σας, αλλά τόσο ακόμα και τον θεσμό της δημοκρατίας και της τοπικής αρχής, αλλά όλα έχουν κάποιο όριο ανοχής.
 Η επιστολή αυτή είναι απόρροια της συνεχούς άρνησης υποστήριξης της τοπικής δημοτικής αρχής προς το ΕΣΣΑΚ, και βέβαια το ποτήρι ξεχείλισε μετά της σημερινής έκτακτης τηλεφωνικής «απειλής» που δεχθήκαμε. Παρατηρώντας όλα τα δρώμενα και τις αποφάσεις του δήμου Σαλαμίνας, η αγανάκτηση, η απογοήτευση και οι προβληματισμοί μας είναι αποτελέσματα που μας έχουν δημιουργηθεί και έχουν φτάσει πλέον στο απροχώρητο.
Δυστυχώς, είναι ξεκάθαρο, ότι ο ίδιος ο δήμαρχος και το επιτελείο του δεν επιθυμούν τους Εθελοντές στο πλευρό τους, πράγμα που είναι αντίθετο με την τοπική κοινωνία του τόπου μας.

Με έκπληξη δεχθήκαμε σήμερα ένα τηλεφώνημα από έμπιστο συνεργάτη σας κ. δήμαρχε, ο οποίος μας τηλεφώνησε εκ μέρους σας, ζητώντας μας το λόγο που είχαμε συζήτηση για τα προβλήματα μας με τον πρώην δήμαρχο κ. Σοφρά!! Σα να μην έφτανε αυτό μόνο, απαίτησε-απαιτήσατε όπως μας είπε έντονα,  να συντάξουμε ένα κείμενο το οποίο θα το ελέγχατε εσείς ο ίδιος και στη συνέχεια να δημοσιευτεί με αποκλειστικό σκοπό να διαψεύσουμε το σχετικό δημοσίευμα!!! Μήπως νομίζετε ότι ζούμε σε προηγούμενη δεκαετία υπό διαφορετικό πολιτικό καθεστώς με απεριόριστη εμπλοκή στο δημόσιο & ελεύθερο λόγο και την λογοκρισία στο μέγιστο σημείο;;; Δεν απαιτούμε γραφείο και καρέκλες ούτε είναι ο σκοπός μας αυτός. Μην μας λέτε λοιπόν για γραφείο, καφέδες και καρεκλοκενταύρους, να πας πείτε για ουσιαστική υποστήριξη με πράξεις, με σάρκα και οστά, για το καλό του τόπου!!!
Να γνωρίζετε κ. δήμαρχε, ότι εμείς ως άνθρωποι και ως Εθελοντές έχουμε μάθει να είμαστε κύριοι του εαυτού μας, και να πραγματοποιούμε άξια τις σκέψεις μας χωρίς ύπουλο τρόπο και υπόγειο σκοπό!!! Εμάς μας κρίνει η κοινωνία χωρίς να περιμένουμε κάτι ως αντάλλαγμα, σε αντίθεση με τους επαγγελματίες πολιτικούς!

Ενώ χαιρετούμε την απόφαση για συνάντηση για την θερμοπυρική περίοδο μεταξύ φορέων του νησιού μας, θα πρέπει να τονίσουμε και να τοποθετηθούμε, ότι αυτή η συνάντηση θα έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί πριν μερικούς μήνες για τον απαραίτητο σχεδιασμό και υλοποίηση του, και όχι μεσούσης έκτακτης περιόδου. Παρόλα αυτά, ελπίζουμε την επόμενη φορά να υπάρχει περισσότερη εμπειρία και θέληση για την καλύτερη οργάνωση αυτού του θέματος. Σας ρωτάμε λοιπόν, αξιολογήσατε τις προτάσεις που σας καταθέσαμε τη συγκεκριμένη ημέρα; Τις διαβάσατε;;(Οι προτάσεις μας συνημμένα επί του παρόντος εγγράφου).

Η αλληλουχία των παρακάτω γεγονότων συνετέλεσε στην άποψη ότι δεν επιθυμείτε καμία σχέση με τον Εθελοντισμό:
  1. Παρόλο που χρησιμοποιήθηκε στο έπακρο την προηγούμενη χρονιά, και την πρώτη εβδομάδα τα της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου… Αρνηθήκατε την παροχή υποστήριξης για εξοπλισμένο όχημα από τον δήμο Σαλαμίνας προς το ΕΣΣΑΚ, διότι οψίμως ανακαλύψατε και κρίθηκε παράνομη αυτή η κίνηση-προσφορά σας. Από την άλλη πλευρά όμως δεν κρίθηκε παράνομη η χρησιμοποίηση του για κατάσβεση από το ΕΣΣΑΚ. Τα ερωτήματα είναι ποικίλα, εύλογα και προκαλούν απορίες και υποψίες…
  2. Αρνηθήκατε την χρηματική υποστήριξη προς το ΕΣΣΑΚ, με αιτιολογία ότι ΔΕΝ πληρούμε τις προϋποθέσεις! Άραγε, όμως σας ρωτούμε, το ΕΣΣΑΚ πληροί τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπου και έγινε δεκτό με βάση την απόφαση 13/2012;  

Εσείς κ. δήμαρχε, τοποθετηθήκατε δημόσια κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι δεν μπορείτε να χορηγήσετε το όχημα. Το διαψεύδετε και αυτό;;  Σημειωτέο είναι επίσης ότι τα οχήματα του δήμου, δεν είναι ατομική περιουσία κανενός ανθρώπου, πολιτικού προσώπου!! Αυτό το γεγονός πρέπει να το γνωρίζουν όλοι οι υπεύθυνοι που διαχειρίζονται την περιουσία του λαού… Αυτό πρέπει να το επικοινωνήσετε προς τους συνεργάτες σας, γιατί μάλλον έχουν μπερδέψει τα αυτονόητα και την πολιτική ιδιότητα τους, με όποια «εξουσία» που μπορεί να απολαμβάνουν!

Παρόλα αυτά, το ΕΣΣΑΚ, στα πλαίσια του Εθελοντισμού και της καλής πίστης, και επειδή δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις και να οξυνθούν οι σχέσεις, είχαμε σιωπήσει και ακόμα περισσότερο είχαμε & έχουμε δεχθεί να είμαστε παρών σε όποιες δράσεις εσείς κ. δήμαρχε μας έχετε καλέσει.
Δυστυχώς αντί να δείξετε ένα αντίστοιχο πνεύμα υποστήριξης , κατευνασμού και διαλόγου, είχατε δρομολογήσει τις δράσεις και συμπεριφορές σας έτσι ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια υποστηρικτών πράξεων. Είναι πραγματικά κρίμα γιατί εσείς κ. δήμαρχε είχατε δημόσια τοποθετηθεί, κατά την ομιλία σας στην ετήσια κοπή της πίτας μας, ότι είσαστε περήφανος που υπάρχουν εθελοντές από την Σαλαμίνα και για την Σαλαμίνα αποκλειστικά, και μεταξύ άλλων ότι δεσμεύεστε για την ανταπόκριση και την βοήθεια σας, οποτεδήποτε χρειαστεί και επιπλέον ότι θα είσαστε πάντα στο πλευρό του ΕΣΣΑΚ με όλες σας τις δυνάμεις. Επίσης είχατε αναφερθεί στο περιστατικό της πυρκαγιάς (2011) του Ναυστάθμου, όπου διαπιστώσατε ιδίοις όμαση τη μαχητικότητα και το ήθος του ΕΣΣΑΚ. Τελικά αποδείχθηκαν τα λεγόμενα σας, «κροκοδείλια δάκρυα», και μεγάλες κουβέντες χωρίς καμία βάση και ουσιαστικές δράσεις.
  • Θεωρείται ότι υπάρχει η πολυτέλεια να ακυρώνουμε εθελοντικές δυνάμεις οι οποίες είναι προς το κοινό συμφέρον;
  • Ποιο είναι το παράδειγμα το οποίο δίνεται από την δημοτική αρχή του δήμου Σαλαμίνας; 
  • Υπάρχει κάποιο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει το ΕΣΣΑΚ;
Τέλος αξίζει να σημειώσουμε, ότι στο παρελθόν δεν έχουμε λάβει κάποια παρόμοια οικονομική υποστήριξη από τον δήμο Σαλαμίνας, και παρόλο την απόρριψη βοήθειας του δήμου Σαλαμίνας, το ΕΣΣΑΚ θα συνεχίσει με όλες τις δυνάμεις του να αποτελεί ένα ενεργό και αναπόσπαστο μέλος κατά της περιβαλλοντολογικής, ιστορικής και πολιτιστικής καταστροφής του νησιού μας. Αυτή η άρνηση βοήθειας δεν ξέρουμε από πού πηγάζει και ποιος είναι ο σκοπός της. Βέβαιο είναι όμως ότι αυτή σας η απόφαση δεν θα προσθέσει ένα ακόμη σκαλοπάτι σταδιακής βελτίωσης και ανάπτυξης του ΕΣΣΑΚ.

Αναρωτιόμαστε πραγματικά πως είναι δυνατόν να μιλάμε για ανάπτυξη, για καλλιέργεια, για την ανάδειξη του ιστορικού πλούτου μας, για σύμπνοια και ομόνοια των δυνάμεων, από τη στιγμή που ακυρώνεται θετικές δυνάμεις με τη στάση και τις αποφάσεις σας…
Θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι με αυτή την επιστολή μας δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σύννεφο καπνού ή να δημιουργήσουμε ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Με την επιστολή μας αυτή  θέλουμε να επισημάνουμε την διαρκή άρνηση της υποστήριξης σας, και πως για την ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής, και για την αλληλεγγύη των δυνάμεων υπέρ του τόπου μας, καλό θα είναι να υπάρχει ομόνοια και συνεργασία για το κοινό καλό. Παρόλο που η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο, εμείς δηλώνουμε ότι θα προσπαθήσουμε έστω και υπό αυτές τις δύσκολες συγκυρίες που βιώνουμε όλοι μας, να είμαστε παρών όποτε χρειαστεί και θα αγωνιζόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας, ενάντια στο πείσμα μερικών πολιτικών παραγόντων, εκείνων δηλαδή που μπορεί να επιθυμούν κάτι το αντίθετο.
Γνωρίζουμε ότι δεν είναι καθήκον ούτε και αναγκαστικά απαραίτητο να βοηθάτε εθελοντικά το κοινωνικό αγαθό, αν και αυτό είναι ένας άγραφος νόμος όχι μόνο για τους πολιτικούς, αλλά για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το μέρος κατοικίας τους και την καταγωγή τους. Διαπιστώνουμε με λύπη μας, ότι η περίσσια αδιαφορία, ουδετερότητα και απόρριψη σας μόνο εντυπώσεις και κινήσεις αντιπερισπασμού δημιουργούν.

Αγαπητέ κύριε δήμαρχε, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, υπάρχουν ανεκμετάλλευτες δυνάμεις υποστήριξης και κατάσβεσης. Έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, μετά τα τελευταία γεγονότα, μπορείτε να τις δραστηριοποιήσετε άμεσα!

àΕμείς κ. δήμαρχε, δεν θα δώσουμε άλλη συνέχεια με γνωμικά άλλων ανθρώπων ή με επιστολές με πλούσιο λεξιλόγιο, ή με διάφορα άλλα μέσα.

èΕμείς να γνωρίζετε όλοι εσείς που βλέπετε την φωτιά από τη τηλεόραση είμαστε στο μέτωπο μαζί το πυροσβεστικό κλιμάκιο, άλλες Εθελοντικές δυνάμεις και τους «απλούς» για εσάς ανθρώπους.

èΕμάς κ. δήμαρχε, δήμαρχε της Σαλαμίνας, δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε πλάνα στις ειδήσεις και να δημιουργούμε δήθεν αγανάκτηση…
èΕμάς μας ενδιαφέρει να σταματήσουν οι καταστροφές και o αφανισμός της φύσης, του πολιτισμού και του μέλλοντος της Σαλαμίνας.
  

Ελπίζουμε να διαβάσετε αυτή την επιστολή.
Δεν επαιτούμε, διεκδικούμε τα αυτονόητα και δημόσια υψώνουμε το ανάστημα μας, δεν έχουμε εμείς κάτι να κρύψουμε ή να φοβηθούμε!!!
 Έστω αυτή την ύστατη στιγμή λέμε ότι είμαστε εδώ, ΠΑΡΩΝ, για συνεννόηση για το καλό όλης της κοινωνίας!

Παραμένουμε στη διάθεση σας για όποια περαιτέρω επικοινωνία.

 
Το Δ.Σ.
   











1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τώρα εγώ αν κατάλαβα καλά ζητήθηκε δήλωση μετάνοιας,
Εχω την εντύπωση ότι πρέπει να μας πείτε ποιος μετέφερε την απαίτηση προς την ομάδα και να μάθουμε αν πραγματικά ζητήθηκε αυτό από τον δήμαρχο,η κατηγορία είναι σοβαρή,αν αυτό έγινε, πρόκειται για πράξη που παραβιάζει το σύνταγμα, την κατοχύρωση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης και του λόγου.


Το δικαίωμα της ελεύθερης εκφράσεως περιλαμβάνει και την ελευθερία συλλογής και διαδόσεως ιδεών και πληροφοριών, χωρίς να είναι δυνατή η επέμβαση των
δημόσιων αρχών. Η ελευθερία της σκέψης και του λόγου περιλαμβάνει κυρίως την
ελευθερία της πολιτικής σκέψης και της άσκησης κριτικής στη δράση των κρατικών
οργάνων (Καράκωστας, 2006).

Αρχειοθήκη ιστολογίου