Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

«μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα»!

Αγαπητοί φίλοι,

Όπως γνωρίζετε από τις προσκλήσεις που σας έχουμε στείλει, η "Τυπογνωσία" έχει αναλάβει την χορηγία για την έλευση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στη Σαλαμίνα στις 15 Ιουνίου, οπότε και θα παρουσιαστεί το ιδιαίτερα εξαιρετικού Σαλαμινιακού ενδιαφέροντος έργο του κ. Δημήτρη Γούζιου "Σαλαμίς 480 π.Χ.". Μια εκδήλωση, την οποία ουσιαστικώς χρηματοδοτήσαμε πιστεύοντας ότι συμβάλλουμε στον πολιτισμό για το νησί μας, λέγοντας ταυτόχρονα και ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους Σαλαμίνιους που εμπιστεύονται την επιχείρησή μας.
Η χορηγία μας περιελάμβανε τόσο την απαιτούμενη τυπογραφική παραγωγή που απαιτείται για την εκδήλωση (προσκλήσεις, αφίσσες, πανώ, banner, προγράμματα κλπ.), όσο και τα υψηλά έξοδα μεταφοράς των ανθρώπων και των οργάνων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Πέραν αυτού, όταν παρουσιάστηκε θέμα με την εστίαση των μουσικών, προσεγγίσαμε άλλον επιχειρηματία για την τακτοποίηση του ζητήματος, θέλοντας να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη διεξαγωγή της συναυλίας.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι μια τέτοιου ύψους χορηγία, ήταν από το υστέρημά μας. Ωστόσο, τρέφοντας βαθιά εκτίμηση τόσο στο πρόσωπο όσο και στις άοκνες προσπάθειες του κ. Φάνη Καπαραλιώτη για τα πολιτιστικά πράγματα της Σαλαμίνας, σε συνδυασμό με την δεδηλωμένη αγάπη μας για το νησί και τον κόσμο του, αποφασίσαμε να επωμιστούμε το όποιο κόστος για την συναυλία. Προχωρήσαμε δε στην ανάληψη αυτής της ευθύνης, όταν πληροφορηθήκαμε ότι ο κ. δήμαρχος σε σχετικό αίτημα δήλωσε πως το μόνο που μπορούσε να παρέχει είναι το Ευριπίδειο Θέατρο, καθώς τα οικονομικά του δήμου δεν επιτρέπουν κάτι άλλο.

Ενώ τα πράγματα έβαιναν ομαλά και ο προγραμματισμός της συναυλίας είχε καταλήξει, με τις λεπτομέρειες τακτοποιημένες τόσο από εμάς όσο και από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, γίναμε αποδέκτες απαράδεκτων αξιώσεων από τη μεριά του δήμου. Πρώτη αξίωση που διατυπώθηκε από τον ίδιο τον κ. δήμαρχο, ήταν να τροποποιηθούν όλες οι τυπογραφικές εργασίες, ούτως ώστε να εμφανίζεται η συναυλία ως ενταγμένη στα "Σαλαμίνια 2012". Η δεύτερη αξίωση του κ. δημάρχου, ήταν να τοποθετηθεί το λογότυπο του δήμου Σαλαμίνας κατά τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να εμφανίζεται αυτός ως διοργανωτής.

Στις αξιώσεις αυτές απαντήσαμε αρνητικά. Ο λόγος για την άρνησή μας είναι ότι αφ' ενός η διοργάνωση γίνεται αποκλειστικά από την Βιβλιοθήκη-Μουσείο Λαϊκής Τέχνης του δήμου Σαλαμίνας (συγκεκριμένα τον κ. Φάνη Καπαραλιώτη) υπό την χορηγία της "Τυπογνωσίας", και αφ' ετέρου ότι δεν θεωρούμε λογικό ούτε καν σαν αίτημα σε μια εκδήλωση που εμείς αναλαμβάνουμε, να εμφανίζεται άλλος ως οργανωτής και μάλιστα στα πλαίσια εκδηλώσεων δημοτικού χαρακτήρα. Με άλλα λόγια, η "Τυπογνωσία" είναι χορηγός της εκδήλωσης και όχι του Δήμου Σαλαμίνας. Θεωρούμε ότι οι αξιώσεις αυτές συνιστούν εκμετάλλευση της εκδήλωσης και της χορηγίας μας, όπως και το δηλώσαμε. Η επιχείρησή μας, ως επαγγελματικός φορέας, οφείλει να μην συμμετέχει σε πολιτικές διαμάχες ή προβολές, τηρώντας αυστηρή ουδετερότητα, πράγμα που το έχει αποδείξει έμπρακτα, τόσο στις προηγούμενες, όσο και στην τωρινή δημοτική αρχή.

Τελικώς, ο κ. δήμαρχος δήλωσε ότι εφ΄ όσον δεν ικανοποιούνται οι αξιώσεις αυτές, θα αναλάβει εξ' ολοκλήρου ο Δήμος Σαλαμίνας τα σχετικά έξοδα. Ως εκ τούτου, η χορηγία μας θεωρείται πλέον περιττή και ακυρώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι η συναυλία θα πραγματοποιηθεί εξ' ολοκλήρου με ευθύνη του Δήμου Σαλαμίνας.

Με την ευκαιρία, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τόσο τον κ. Φάνη Καπαραλιώτη της Βιβλιοθήκης-Μουσείου Λαϊκής Τέχνης του Δήμου Σαλαμίνας, όσο και την κ. Αλίκη Φιδετζή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, για την άψογη συνεργασία.

Ελπίδα μας είναι η αίσια έκβαση των προετοιμασιών και η πραγματοποίηση της συναυλίας, για την οποία πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει πολιτιστικό ορόσημο για το νησί μας.

Σας ευχαριστούμε,

Για την "Τυπογνωσία"
Ι. Κονδύλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου