Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Το χρονικό ενός πολυαναγγελθέντος παιδικού σταθμού και …οι εργολάβοι

Ένα δελτίο Τύπου του δημάρχου Σαλαμίνας έρχεται Μ. Σάββατο για να πληροφορήσει και όχι μόνον. Θέμα του; Η ένταξη του παιδικού σταθμού των Παλουκίων στα προγράμματα ΕΣΠΑ. Μ΄ αυτήν την αφορμή η δημοτική αρχή επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα  των …εργολαβικών συμφερόντων αφήνοντας αιχμές ουσιαστικά για τους πάντες.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το έργο για το οποίο γίνεται λόγος είναι ο πρώην διαδημοτικός βρεφονηπιακός, αρχικά, παιδικός στη συνέχεια σταθμός για τον οποίο έβαλε τα θεμέλια ο πρώην Αναπτυξιακός Σύνδεσμος. Εμπνευστής του η πρ. πρόεδρος του ΑΣΕΣ Κ. Μικρομάστορα, η οποία μάλιστα το ενέταξε τότε και στο πρόγραμμα «Θησέας». Στόχος ήταν να γίνει ένας βρεφονηπιακός σταθμός στα σύνορα των δύο δήμων, στα Παλούκια, στην παλιά Ηλεκτρική, ώστε να εξυπηρετεί τις εργαζόμενες μητέρες τόσο της Σαλαμίνας όσο και των Αμπελακίων. Στη συνέχεια, κι αφού συντάχθηκαν οι οριστικές μελέτες από την επόμενη πρόεδρο Μ. Μπούτση, έγινε η δημοπράτηση, επιλέχθηκε ο ανάδοχος (εταιρία «Κ. Πατίδης Α.Τ.Ε.») και υπογράφηκε η σύμβαση (27/09/2010) αντί του ποσού των 736.084,96 € με ορίζοντα υλοποίησης τους 15 μήνες.
Για όσους δεν γνωρίζουν, όλα τα έργα που ήταν ενταγμένα στο «Θησέα», με το τέλος του προγράμματος πέρασαν στα ΕΣΠΑ. Το ίδιο έγινε και με το δικό μας παιδικό σταθμό. Πρόκειται για ένα έργο χρήσιμο για τον τόπο, το οποίο ουσιαστικά δεν ανήκει σε κανέναν. Ή μάλλον ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο λαό της Σαλαμίνας, αφού όσοι ασχολήθηκαν με αυτό, ήταν υποχρεωμένοι να το κάνουν και ουδείς δικαιούται να το οικειοποιείται.
Στο δεύτερο σκέλος τώρα του δελτίου Τύπου του δημάρχου. Διαβεβαιώνει τους δημότες ότι δεν θα υποκύψει σε «πιέσεις κάθε είδους συμφερόντων, είτε αυτά είναι οικονομικοπολιτικά ή εργολαβικά». Δηλαδή, υπάρχουν τέτοιες πιέσεις και από πού προέρχονται; Αν ο δήμαρχος δέχεται τέτοιες πιέσεις, οφείλει να τις ονοματίσει, να τις καταγγείλει δημόσια και να παραδώσει στην κρίση του πολίτη τα όποια αυτά συμφέροντα, πολύ περισσότερο αν έχουν να κάνουν με πολιτικά πρόσωπα, νυν και πρώην εμπλεκόμενα. Προς ποια κατεύθυνση άραγε στρέφει τα βέλη του ο δήμαρχος, ο οποίος, όσο τον γνωρίζουμε λέει πάντοτε αυτά που θέλει να πει; Εννοεί την τ. δημοτική αρχή; Την τέως πρόεδρο του ΑΣΕΣ; Άλλους; Γιατί για εργολαβικά συμφέροντα έχει ξαναμιλήσει ο κ. Τσαβαρής, στην κοπή της πίτας της Δημοτικής Κοινότητας Αμπελακίων, λίγο μετά το διαξιφισμό του με τον τ. δήμαρχο Μ. Τραυλό και απόντος του τελευταίου, ενώ κανείς λόγος δεν έγινε σχετικά στο δημοτικό συμβούλιο λίγες μέρες αργότερα για τα χρέη των δήμων, όπου παρίστατο ο τ. δήμαρχος.  Υπάρχουν στοιχεία γι΄ αυτές τις τόσο σοβαρές καταγγελίες; Ας βγουν επιτέλους στην επιφάνεια, κ. δήμαρχε. Ειδάλλως οι πολίτες δικαιούνται να θεωρούν τέτοιες δηλώσεις ως πυροτεχνήματα, προκειμένου να αιωρούνται στον αέρα υπόνοιες εναντίον των πολιτικών σας αντιπάλων – ή τέλος πάντων εκείνων που σεις ο ίδιος θεωρείτε πολιτικούς σας αντιπάλους.
Και κάτι άλλο. Το 2008 από το Δήμο Σαλαμίνας είχαν γίνει 18 απευθείας αναθέσεις, το 2009  17. Πόσες απευθείας αναθέσεις έχουν γίνει στο Δήμο Σαλαμίνας το 2011 και ποια έργα αφορούσαν; Πώς μιλάμε για εργολαβικά συμφέροντα όταν είναι τοις πάσι γνωστό ότι όλα τα μεγάλα έργα αυτή τη στιγμή στο νησί κατασκευάζονται από την ίδια εταιρία; Δε λέμε πως είναι παράνομο, αλλά ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

E KAI POYSE MEGALE STO XRISAYGITI PARE TON KOLITO SOY KAI POLYS SOY EINAI OK?

Ανώνυμος είπε...

«Άδεια μύδια» οι βο(υ)λευτές της Β' Πειραιά!
«Άδεια μύδια» αποδεικνύονται για πολλοστή φορά οι βουλευτές της Β΄ Πειραιά των δύο πρώην κομμάτων εξουσίας, οι οποίοι «τρέχουν» για το ποιος θα ψηφίσει πιο γρήγορα το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2.

Πολιτικοί χωρίς προσωπικότητα, στελέχη Γ΄ εθνικής, εραστές της καρέκλας διαγκωνίζονται για το ποιος θα γίνει πιο αρεστός στους ΓΑΠ, Βενιζέλο και Σαμαρά υπερψηφίζοντας το ΜΝΗΜΟΝΙΟ υποταγής του Ελληνικού λαού στους Γερμανούς.
Ο Δημητράκης ο Λιντζέρης, αυτός ο μεγάλος «επαναστάτης των γλουτών» επί ΓΑΠ, τώρα που βλέπει ότι το ΠΑΣΟΚ έρχεται στα χέρια του «Μπένι», το βούλωσε και περιμένει να πιάσει μπροστινό στασίδι στην επόμενη μέρα του «αποκόμματος» που διέλυσε την Ελλάδα.

Για τον Γρηγόρη Νιώτη δεν θα γράψουμε τίποτα. Δεν αξίζει να χαραμίσει κάποιος ούτε αράδα γι αυτόν τον «πεφωτισμένο» πολιτικό, ο οποίος έχει καταφέρει να κερδίσει με το σπαθί του, το χρυσό μετάλλιο της πολιτικής ανυπαρξίας.
Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και για τους Νεοδημοκράτες. Νεράντζης και Τραγάκης ανέκαθεν υπήρξαν οι «νεκροθάφτες» της ΝΔ στη Β’ Πειραιά.
Παλαιοκομματικοί, «ιντριγκαδόροι», ικανοί μόνο για να τσακώνονται μεταξύ τους για τα μάτια του κόσμου και στο τέλος να εκλέγονται μόνο αυτοί οι δύο. Για να μην μιλήσουμε για το νέο «πεφωτισμένο» αστέρα, του «πουλέν» του Σαμαρά, τον Φαήλο.
Ξεπέρασε σε κωλοτούμπα ακόμα και τον Καρατζαφέρη… Μόνο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ύψωσε ανάστημα και ξεφτίλισε προχτές τον Βενιζέλο. Παραλίγο να πάθει εγκεφαλικό ο «νενέκος»…
Ευτυχώς ολ’ αυτά τελειώνουν, μαζί και τα «άδεια μύδια» της Β΄ Πειραιά… Ψηφίζουν και μετά δεν ξαναβγαίνουν από το σπίτι τους.

Αρχειοθήκη ιστολογίου