Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

«Να σταματήσει η διαδικασία δημοπράτησης της Ζεύξης Περάματος - Σαλαμίνας και να γίνει Διάλογος με σεβασμό στις απόψεις του Δήμου και των πολιτών»

Στη συνεδρίαση του ανοιχτού δημοτικού συμβουλίου Σαλαμίνας με αποκλειστικό θέμα την προωθούμενη από το υπουργείο υποδομών, μεταφορών και δικτύων Ζεύξη της Σαλαμίνας με το Πέραμα, παρευρέθηκε χθες Κυριακή ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, προσκεκλημένος του Δημάρχου κ. Τσαβαρή και του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Κόγια. Μιλώντας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σαλαμίνας, την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες πολίτες, πήρε σαφή θέση και ζήτησε από τον υπουργό κ. Βορίδη την άμεση απόσυρση των διαδικασιών δημοπράτησης του έργου, προκειμένου να προηγηθεί ο απαιτούμενος διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες και τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς, διάλογος που ουδέποτε έγινε. Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο Σαλαμίνας, είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Το θέμα της Ζεύξης δεν πρέπει να το δούμε αποκομμένο από το ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ του νησιού, από την ΕΙΚΟΝΑ και την ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ που θέλουμε να έχει η Σαλαμίνα. Το Νοέμβριο το υπουργείο μας είπε ότι δεν θα προχωρήσει καμιά διαδικασία αν πρώτα δεν γίνει διάλογος με την τοπική κοινωνία και με τα θεσμικά όργανα. Αντί για αυτό, τώρα βλέπουμε να βγαίνει στον «αέρα» από τον κ. Βορίδη η όλη διαδικασία δημοπράτησης χωρίς διάλογο με εκείνους τους οποίους κυρίως αφορά το έργο αυτό.

Άρα, ξεκινήσανε στραβά και στραβά αρμενίζουνε, και αυτό είναι προσβολή για τη Σαλαμίνα και τους πολίτες, εν έτει 2012 το κράτος να κινείται και να συμπεριφέρεται κατά τέτοιο τρόπο, με τη λογική ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ και ΔΙΑΤΑΣΣΟΜΕΝ.
Εμείς, η Περιφέρεια, η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, που προσανατολιζόμαστε στην πράξη στον κρίσιμο τομέα των υποδομών, με έργο που μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή των κατοίκων και των χιλιάδων επισκεπτών της Σαλαμίνας, όπως αυτό των Ομβρίων, έχουμε πει και το επαναλαμβάνουμε ότι η Σαλαμίνα τις τελευταίες δεκαετίες εξαπλώθηκε με άναρχο τρόπο, χωρίς να τηρηθούν κανόνες και νόμοι, με το κεντρικό κράτος να παρακολουθεί αμήχανο και ένοχο τις κακές εξελίξεις που σήμερα όλοι βλέπουν ότι δυσκολεύουν την καθημερινότητα των πολιτών.
Η σύγχρονη Σαλαμίνα είναι δημιούργημα ενός κράτους που επέτρεψε κάθε παρανομία, δεν έβαλε κανόνες, δεν τήρησε νόμους, λειτούργησε ψηφοθηρικά σε όλες του τις εκφάνσεις και με την πολιτική αυτή εγκλώβισε τους πολίτες σε ένα φαύλο κύκλο που ακόμα και σήμερα, με αυτές τις πολιτικές συμπεριφορές συνεχίζει στο ίδιο τροπάρι…
Αυτό ήρθε η ώρα να αλλάξει. Και δεν μπορεί να αλλάξει όταν λειτουργούμε έτσι. Όταν αιφνιδιαστικά, χωρίς κανένα διάλογο, χωρίς καμιά προηγούμενη ειδοποίηση, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν αρχίζουν τη διαγωνιστική διαδικασία για ένα τέτοιο τεράστιο έργο.
Μας βάζουν σε σκέψεις, μόνο και μόνο που συμπεριφέρονται έτσι…
-        Έχουν κάτι να κρύψουν, άραγε;
-        Γιατί τέτοια πρεμούρα;
-        Γιατί δεν υπήρξε καμιά ενημέρωση;
-        Γιατί τέτοια ομίχλη σε μια εποχή απόλυτης υπερπληροφόρησης;
-        Και, από πότε και από πού κι’ ως που μπορεί ένα υπουργείο, ένας υπουργός να προχωράνε τέτοια μεγάλα έργα που αλλάζουν την εικόνα μιας ολόκληρης ιστορικής περιοχής με διαδικασίες «ψεκάστε - σκουπίστε - τελειώσατε»;
-        Που πήγε ο Σεβασμός στον πολίτη;
Πρόκειται για ΑΠΟΦΥΓΗ και ΑΡΝΗΣΗ Διαλόγου. Πρόκειται για αντιδημοκρατική διαδικασία που προσβάλλει την τοπική κοινωνία, ευτελίζει την αυτοδιοίκηση, κάνει… «κουρελού» το πνεύμα του «Καλλικράτη» για τον οποίο παλέψαμε και στέλνει στον… αγύριστο την αναγκαία διαβαθμιδική συνεργασία και την πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση…
Επομένως, σήμερα από εδώ, το Δ.Σ. για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής, δηλώνω ξεκάθαρα:
Κύριε υπουργέ, ελάτε ΕΔΩ και ΤΩΡΑ να μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Ελάτε να μας ενημερώσετε και αν μπορείτε να μας πείσετε..
Εάν δεν έρθετε και προχωρήσετε χωρίς ενημέρωση και διάλογο, θα μας βρείτε απέναντι.
Γιατί, όλα αυτά γίνονται προεκλογικά. Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο είκοσι μέρες πριν τις εκλογές να γίνονται αυτά τα πράγματα εντελώς πρόχειρα, χωρίς καμιά προηγούμενη συνεννόηση. Φτάνει πια με τα προεκλογικά πυροτεχνήματα.
Στο κάτω - κάτω της γραφής, αφού τόσα χρόνια μας έλεγαν για Ζεύξεις και δεν προχώρησαν γιατί θα πρέπει τώρα να βιαστούν λίγες μέρες πριν τις εκλογές;
Καλούμε τον κ. Βορίδη να πάρει πίσω αυτή την προεκλογική πατέντα, να σταματήσει τη διαδικασία και μετά τις εκλογές να τεθεί το θέμα της Ζεύξης στις πραγματικές του διαστάσεις, με σοβαρότητα, νηφαλιότητα, πραγματικά στοιχεία και επιχειρήματα, με σεβασμό πάνω απ’ όλα στους πολίτες της Σαλαμίνας.
Για τη Σαλαμίνα απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός, οδικός χάρτης δράσεων και παρεμβάσεων, ένα ολοκληρωμένο πλέγμα κινήσεων. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε και άλλο χωρίς ρότα και πυξίδα. Έχουμε χρέος και ευθύνη να αποφασίσουμε τί Σαλαμίνα θέλουμε και αυτή τη νέα πορεία να την κατοχυρώσουμε, να την θωρακίσουμε.
Σαφέστατα και από θέση αρχής λέμε ΝΑΙ στην έκφραση του λαού, αλλά χρειάζεται προετοιμασία, για να ξέρουν οι πολίτες σε τι ακριβώς τοποθετούνται.
Για να γίνει όμως αυτό, ο κ. Βορίδης οφείλει άμεσα να αποσύρει τη δημοπράτηση, για να κουβεντιάσουμε. Αυτό ζητάμε και αυτή θα είναι μια νίκη της δημοκρατικής ευνομούμενης πολιτείας, έναντι του ετσιθελισμού και της αυθαιρεσίας. Έτσι, θα πορευτούμε μαζί στην πρώτη γραμμή του διαλόγου και των αποφάσεων, για να έχουν οι πολίτες τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τις ζωές τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου