Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας μιλά για όλους και για όλα! Μόνο στίς Ανατροπές.

Γ. Τσαβαρής: Πετύχαμε πολλά
Παρά το γεγονός ότι ο σημερινός δήμαρχος έδωσε ήδη δύο συνεντεύξεις Τύπου τη χρονιά που μας πέρασε, επειδή τα γεγονότα τρέχουν γρήγορα, θεωρήσαμε απαραίτητο να τον συναντήσουμε και να συζητήσουμε μαζί του όλα τα θέματα που έχουν προκύψει. Είναι δε προς τιμήν του δημάρχου, και οφείλουμε να το πούμε αυτό, ότι απάντησε χωρίς κανένα δισταγμό στα πάντα, ακόμη και σε ερωτήματα από αυτά που κατά κανόνα οι πολιτικοί αποφεύγουν να ακουμπήσουν. Πιστεύουμε λοιπόν ότι θα βρείτε τη συνέντευξη αρκετά ενδιαφέρουσα, τουλάχιστον οι δύο συνομιλητές φρόντισαν γι΄ αυτό.

Κύριε Δήμαρχε, τα θέματα βέβαια είναι πολλά και σίγουρα δεν ευελπιστούμε να τα καλύψει ούτε αυτή η συνέντευξη. Θα επιδιώξουμε να ακουμπήσουμε κάποια απ΄ αυτά. -Ας μιλήσουμε πρώτα για την αποχέτευση της Σαλαμίνας, που είναι το βασικότερο έργο αυτή τη στιγμή στο δήμο. Ο κ. Μακρής σας κατηγορεί ότι δεν ακολουθήσατε τις παραινέσεις του για εκ νέου τροποποίηση της μελέτης και επαναφορά της αρχικής μόνο με το βαρυτικό. Πόσο εφικτό θα ήταν κάτι τέτοιο;
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, είναι ανέφικτο, αφού αν έκανα κάτι τέτοιο, ο ανάδοχος ανά πάσα στιγμή θα είχε το δικαίωμα να μας επιβάλλει ασφαλιστικά μέτρα. Άρα πιστεύω ότι η πρόταση έγινε καθαρά για λόγους εντυπωσιασμού και τίποτα περισσότερο. Δεν μπορεί ένα έργο που  κατασκευάζεται και χωρίς ακόμη να έχει λειτουργήσει, να το αμφισβητεί κανείς. Τις επιφυλάξεις μου για τη λειτουργία του τις έχω εκφράσει. Το συμφέρον όμως της Σαλαμίνας επιβάλλει να ευχηθούμε όλα να πάνε καλά και όσον αφορά στην ολοκλήρωση και τη λειτουργία του έργου της αποχέτευσης.
***
-Σε τι χρονικό ορίζοντα θα πρέπει να περιμένουμε να συνδεθεί η πόλη;
Μέχρι το Μάιο – Ιούνιο η μισή Σαλαμίνα θα μπορεί να συνδεθεί και συγκεκριμένα το ανατολικό τμήμα της πόλης, Τσάμη, Νέα Σαλαμίνα κ.λπ. Μόνο η Λ. Φανερωμένης αριστερά προς τον Αγ. Νικόλαο  θα καθυστερήσει, γιατί πρέπει πρώτα να τελειώσει το αντλιοστάσιο πίσω από το Κέντρο Νεότητας.
***
-Οι προηγούμενοι δήμαρχοι διαβεβαίωναν τον κόσμο ότι τα 8 εκατομμύρια που κόστισε επιπλέον η τροποποιημένη μελέτη θα μπορούσαν να εξευρεθούν από κρατικούς πόρους. Αυτό δεν έγινε τώρα; Δεν εξευρέθηκαν δηλαδή τα χρήματα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, δηλαδή από κρατικούς πόρους;
Ο κ. Αγαπίου τότε είχε πει ότι θα το χρηματοδοτούσε το δημόσιο, έτσι γενικά και αόριστα. Όμως δεν είχε εξασφαλίσει τίποτα συγκεκριμένο. Εμείς  διεκδικήσαμε και πήραμε μέχρι σήμερα 4 εκατομμύρια. Αν ήταν τόσο εύκολο θα  είχε πετύχει την επιπλέον χρηματοδότηση και ο κ. Σοφράς, ο οποίος είχε παρατήσει το έργο λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, από το Δεκέμβριο του 2009. Την ολοκλήρωση του έργου την εκλάβαμε ως πρώτη ανάγκη και γι’ αυτό, μετά από πολλές πιέσεις στην κεντρική εξουσία, πετύχαμε ότι πετύχαμε και συνεχίζουμε
-Τι ακριβώς έχει συμβεί με τη στεγανοποίηση των φρεατίων στα Παλούκια; Γιατί ο κόσμος εκεί δεν έχει ακόμη συνδεθεί;
Όταν αναλάβαμε είχε πραγματοποιηθεί η  στεγανοποίηση σε δύο φρεάτια αλλά μετά το έργο είχε σταματήσει. Κάναμε νέα δημοπράτηση, τελείωσε πρόσφατα η ανάθεση και σε2 – 3 μήνες θα έχει  ολοκληρωθεί η στεγανοποίηση του συνόλου των φρεατίων.
***
-Πού τελικά χώλαινε η μελέτη των Αμπελακίων; Δηλαδή, τι αφορούσαν οι τροποποιήσεις που έγιναν από σας;
Η μελέτη είχε τεχνικές ατέλειες. Γι’ αυτό δεν εγκρίθηκε από την ΕΥΔΑΠ στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ και ξαναπέρασε ως προ ημερησίας θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου μετά από δικές μας πιέσεις, προκειμένου να προλαβαίναμε τις προθεσμίες και να  εντάξουμε το έργο στο ΕΠΠΕΡΑΑ. Έτσι καταφέραμε τελικά και το εντάξαμε και στις 16 Ιανουαρίου θα γίνει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του Τεχνικού Συμβούλου  του έργου.
***
-Μιλώντας για τα Αμπελάκια, ας έρθουμε στο θέμα των χρεών του δήμου, παρότι αυτά έχουν επαναληφθεί πολλές φορές. Γιατί  στην απογραφή έναρξης για παράδειγμα στο Δήμο Αμπελακίων ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο 12 εκατομμύρια και πώς αυτά στη συνέχεια έγιναν στη συνέχεια 6,5; Αν θυμάστε τότε, τα νούμερα τα αμφισβήτησε αμέσως ο τ. δήμαρχος Αμπελακίων.
Η διαφορά που λέτε προέκυψε επειδή αποφασίσαμε να μη βάλουμε τα συνεχιζόμενα έργα, αφού πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθούν πόροι. Κοιτάξτε, όποιος αμφισβητεί το ύψος των οφειλών, είχε δύο ευκαιρίες για να προσβάλει τις αποφάσεις του ΔΣ  στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια,  τις επόμενες ημέρες από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής έναρξης ή μετά την ψήφιση των ισολογισμών του 2010 του Δήμου Αμπελακίων και του Δήμου Σαλαμίνας. Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ανοιχτό σε όσους θέλουν να αμφισβητήσουν οτιδήποτε.
Δεν θέλω να μπω σε προσωπικές απαντήσεις σε όσα δηλώθηκαν στην εφημερίδα σας πρόσφατα. Δηλαδή, αφού δεν χρειάζονταν ισολογισμοί, γιατί ο νομοθέτης τους ζητά; Επαναλαμβάνω ότι ο Δήμος Αμπελακίων δεν είχε πραγματοποιήσει ποτέ οικονομικούς ισολογισμούς, ο δε Δήμος Σαλαμίνας είχε να ψηφίσει οικονομικούς ισολογισμούς από το 2006. Όλοι αυτοί πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2010.
***
-Με τον κ. Τραυλό βγήκατε μαζί στο μπαλκόνι στις τελευταίες εκλογές. Τι συνέβη στη συνέχεια; Ήταν το θέμα των χρεών που δημιούργησε τριβές;
Με τον τ. δήμαρχο Αμπελακίων απεδείχθη στην πράξη ότι τελικά έχουμε διαφορετική φιλοσοφία περί του τρόπου διοικείν και εντελώς άλλη άποψη για το τι σημαίνει Τοπική Αυτοδιοίκηση και τι Δήμος. Αυτό είναι όλο. Ενδεχομένως να μη με γνώριζε καλά ως άνθρωπο και πολιτικό. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι μου είναι πολύ δύσκολο να αλλάξω τώρα όση πίεση κι αν ασκήσουν κάποια συμφέροντα. Οι συνεργάτες μου κι εγώ θα κάνουμε τη δουλειά μας.
***
-Σε debate για τα χρέη θα πάτε;*Αυτά είναι αστεία πράγματα. Σας είπα, όποιος αμφισβητεί ή θέλει να πει οτιδήποτε, μπορεί να το εκφράσει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όταν έρθουν οι εκλογές, είμαι στη διάθεση  οποιουδήποτε να κάνουμε και debate. Ας κρατήσουν κάποιοι την ψυχραιμία τους.
***
-Διαπιστώνει κανείς εύκολα ότι έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια στο τμήμα των αλλοδαπών. Ποιες ήταν τελικά εκείνες οι διορθωτικές κινήσεις που αποσυμφόρησαν το τμήμα;
Κατ΄ αρχήν το τμήμα μεταφέρεται σε άλλο χώρο. Παράλληλα, σε θέματα διαφάνειας όπως ενημέρωσα και το Δημοτικό Συμβούλιο, υπήρχε μια σπείρα πλαστογράφων που καταφέραμε να εντοπίσουμε, με άτομα εκτός Σαλαμίνας που πλαστογραφούσαν υπογραφές των υπαλλήλων και σφραγίδες. Της υπόθεσης έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη. Αξίζει όμως εδώ να αναφέρω την πολύ καλή δουλειά που γίνεται πια στο συγκεκριμένο Τμήμα από τον υπεύθυνο δημοτικό σύμβουλο κ. Λεωνίδα Σταμπουλή και τους εργαζόμενους που το στελεχώνουν αυτή τη στιγμή. Γι΄ αυτό και υπάρχουν αποτελέσματα.
***
-Ποιες παρεμβάσεις προγραμματίζετε στη συνέχεια στον αθλητισμό;
Εκτός των παρεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει στα γήπεδα ευελπιστούμε στην  ολοκλήρωση, κυρίως, των κλειστών γυμναστηρίων και στη μαζικοποίηση όλων των αθλημάτων μέσα από οργανωμένες παρεμβάσεις.
***
-Στα θέματα του περιβάλλοντος τώρα. Οι εξορύξεις που γίνονται στο λατομείο αυτή τη στιγμή καλύπτουν μόνο τις τοπικές ανάγκες ή τα υλικά φεύγουν και εκτός νησιού; Ο χώρος έχει αναπλαστεί; Κι αν όχι τι κάνει η δημοτική αρχή γι΄ αυτό;**
Έχει κατά πολύ ελαχιστοποιηθεί το υλικό που βγαίνει εκτός νησιού. Υπογράψαμε ένα προσύμφωνο με τον επιχειρηματία, παρουσία των αντιδημάρχων και της Γ.Γ. του Δήμου, το οποίο μειώνει στο 1/3 την παραγωγή. Αναφορικά με την αποκατάσταση του χώρου, αναμένουμε την τελική έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Αν αυτή δεν εφαρμοστεί στο ακέραιο, θα εξετάσουμε πλέον τη λύση των δυναμικών κινητοποιήσεων.
***
-Αναμόρφωση προϋπολογισμού για τα «Σαλαμίνια» γιατί δεν έγινε; Και κάτι ακόμη. Το πανό της ασφαλιστικής εταιρίας γιατί αναρτήθηκε στα κάγκελα του δημαρχείου; Ήταν ο μοναδικός χορηγός;
Αναμόρφωση προϋπολογισμού κατ΄ αρχήν έγινε  και σύντομα θα γίνει και ο οικονομικός απολογισμός. Σας λέω τούτο. Όλη η διοργάνωση, η άφιξη των 20 δημάρχων και των αποστολών των Δήμων, οι αποστολές από το εξωτερικό, η φιλοξενία των χορευτικών συγκροτημάτων από Ελλάδα και εξωτερικό, η συναυλία του Μακεδόνα, κτλ, στοίχισαν περίπου 50.000ευρώ, όταν για μια κοπή πίτας στο παρελθόν χρέωναν το δήμο 30.000 ή για μια αδελφοποίηση πολύ περισσότερα.
Σχετικά με το πανό, η συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρία το έθεσε ως προϋπόθεση για να γίνει χορηγός. Δεν βλέπω που είναι το πρόβλημα. Εξάλλου κανείς άλλος χορηγός δε ζήτησε κάτι τέτοιο.
***
-Κύριε δήμαρχε, πρόσφατα πρώην συνεργάτης σας στο Δήμο και υποψήφιος του συνδυασμού σας σάς κατηγόρησε ανοιχτά απαντώντας σε εξώδικο που του στείλατε, ότι βρίσκεστε πίσω από ανώνυμο μπλογκ στο διαδίκτυο, που, όπως λέει, στήθηκε προεκλογικά προκειμένου να χτυπήσει τους αντιπάλους σας. Τι απαντάτε στις ενυπόγραφες αυτές κατηγορίες, δεδομένου ότι με το θέμα των ανώνυμων του διαδικτύου είχατε ασχοληθεί καταγγέλλοντάς τους σε παλαιότερη συνέντευξή σας πριν δύο χρόνια;
Όσον αφορά την ερώτησή σας τη σχετική με τα αναγραφόμενα από πρώην συνεργάτη μου, δεν έχω να απαντήσω τίποτα.  Ότι πρέπει να γίνει, θα γίνει μέσα από τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.
***
-Στο θέμα της ΔΗΚΕΣΑ. Ο ίδιος σας ο αντιδήμαρχος διαφώνησε όταν προτείνατε στο Δ.Σ. να στείλετε το φάκελο στον εισαγγελέα γιατί, όπως είπε, δεν πείστηκε ότι υπάρχει υπεξαίρεση. Σεις, έχετε πειστεί για το αντίθετο; Κι αν όχι,  γιατί επιμείνατε σε μια τέτοια πρόταση;*
Πρώτα απ’ όλα κανείς ποτέ δε μίλησε για υπεξαίρεση. Μέσα από  τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου, θα δείτε ότι κανείς δεν είπε για υπεξαίρεση. Εκείνο που είπαμε είναι ότι, ενώ παρακρατούσαν το φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), παρακρατούσαν το φόρο μισθωτών υπηρεσιών των εργαζομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών, δεν τον απέδιδαν στην εφορία. Κι αυτό είναι πασιφανές. Γεγονός που από μόνο του τεκμηριώνει παράβαση πολύ σημαντική, τεκμηριώνει φοροκλοπή. Από κει και μετά, δεν είπαμε ότι τα χρήματα αυτά δεν τα πλήρωναν γιατί τα έβαζαν στην τσέπη! Κάτι τέτοιο δεν ειπώθηκε ποτέ και δεν μπορεί να ειπωθεί. Όμως είναι ξεκάθαρο ότι δεν αποδίδονταν στην εφορία. Αυτό που κάναμε ως Δημοτική Αρχή και οφείλαμε να το κάνουμε ήταν να γίνει έλεγχος στα φορολογικά και σε όλα τα άλλα διαχειριστικά της επιχείρησης. Αυτό ακριβώς έχουμε κάνει και περιμένουμε τον έλεγχο. Το ότι ο κ. Αστράκος δεν συμφώνησε το σέβομαι απόλυτα, όπως σέβομαι και την άποψη και του κάθε συμβούλου. Εμείς δε λειτουργούμε ως κοπάδι, ο καθένας έχει την άποψή του. Το Δημοτικό Συμβούλιο πείστηκε στην πλειοψηφία του και η υπόθεση προχωράει. Τίποτα παραπάνω.
***
-Έχετε εκφράσει στο παρελθόν την άποψη ότι οι αντιδήμαρχοι δεν πρέπει να αλλάζουν κάθε χρόνο, ώστε ο δήμος να λειτουργεί όσο το δυνατό πιο εύρυθμα. Εμμένετε σ΄ αυτήν την άποψή σας και σήμερα;
Είχα πει και το ξαναλέω ότι οι Αντιδήμαρχοι είναι τα εργαλεία προκειμένου να υλοποιηθεί το δημοτικό έργο. Οι Αντιδήμαρχοι, όπως και ο Δήμαρχος, κρίνονται. Δεν μπορώ έναν Αντιδήμαρχο ο οποίος είναι ικανός να τον αλλάξω, επειδή πρέπει οπωσδήποτε να μπει κάποιος άλλος με σειρά προτεραιότητας. Στην πολιτική δεν υπάρχει σειρά προτεραιότητας. Υπάρχει σειρά άξιων και ικανών ανθρώπων να λύνουν προβλήματα. Όποιος είναι τέτοιος δεν θα πρέπει να αλλάζει. Δεν μπορούμε να πειραματιζόμαστε με τις κοινωνίες. Οι κοινωνίες θέλουν και πρέπει να διοικούνται από ανθρώπους που μπορούν να λύνουν  προβλήματα. Αυτό είναι το μόνο κριτήριό μου.
***
-Τι γίνεται με την ανεύρεση χώρου εναπόθεσης μπαζών;
Για το συγκεκριμένο θέμα, όπως γνωρίζετε, συστάθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή  από το Δημοτικό Συμβούλιο, της οποίας το Δ.Σ. της ανέθεσε την αρμοδιότητα προκειμένου να εισηγηθεί στο Δήμο. Η επιτροπή, και μάλιστα με πρόταση του κ. Σοφρά, εισηγήθηκε το χώρο στο Μπιζάνι και το Δημοτικό Συμβούλιο την υιοθέτησε. Τώρα, εάν εκ των υστέρων ο κ. Σοφράς καταγγέλλει την εναπόθεση των μπαζών στο συγκεκριμένο χώρο, που από τα πρακτικά φαίνεται αυτός ότι την εισηγήθηκε, είναι θέμα του κ. Σοφρά.
***
-Έχουμε καταγγείλει σαν εφημερίδα την αδυναμία του δήμου, που, ορθά, δεν είναι σημερινό φαινόμενο, να καθαρίσει την πόλη από τα λογής πανό και αφίσες που παραμένουν επί μήνες στις κολώνες και που τώρα το χειμώνα με τον αέρα ενέχουν και κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια. 1. Εισπράττει έσοδα ο δήμος από την ανάρτηση αυτών των πανό; 2. Πού εντοπίζεται η συγκεκριμένη αδυναμία;
Η συγκεκριμένη αδυναμία είναι πράγματι υπαρκτή και είναι ένα από τα θέματα που δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε στο χρόνο που πέρασε. Κυρίως προσβλέπουμε στο να χωροθετήσουμε συγκεκριμένους χώρους όπου να γίνεται η όποιας μορφής διαφήμιση, προκειμένου να  έχει και έσοδα ο δήμος. Τώρα, όσο αφορά την επικινδυνότητα, σε μερικά σημεία ναι, αλλά ο δήμος εκεί παρεμβαίνει και κάνει αποκαθήλωση των όποιων πανό.
***
-Το λιμάνι της Σαλαμίνας είχε γίνει προεκλογικά μέχρι και σημαία για κάποιο συνδυασμό που μιλούσε για μεγάλης έκτασης αναβάθμιση με τη δημιουργία μαρίνας. Εσάς ποιο είναι το όραμά σας σήμερα για το λιμάνι αυτό;
Το λιμάνι της Σαλαμίνας, όπως και κάθε λιμάνι, μπορεί να γίνει μία πηγή πλούτου, όσον αφορά στην αύξηση των εσόδων, για τον κάθε δήμο. Θέλει όμως πολλή προσοχή και συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Με το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά κυρίως με το Λιμενικό Ταμείο, βρισκόμαστε σε μία αγαστή συνεργασία, προκειμένου σταδιακά και χωρίς βιαστικά βήματα, να αλλάξουμε  τη φιλοσοφία λειτουργίας του αλλά και τις υποδομές, προς όφελος κυρίως των επαγγελματιών αλιέων, αλλά και κατ΄ επέκταση, όλων των άλλων που έχουν σκάφη και τα χρησιμοποιούν είτε για αναψυχή είτε για ερασιτεχνική αλιεία. Είμαστε η μόνη Δημοτική Αρχή που εισηγήθηκε την επιβολή των χαμηλότερων τελών ελλιμενισμού που υπήρξαν ποτέ, τόσο για τους επαγγελματίες, όσο και για τους ερασιτέχνες αλιείς. 
Επίσης, σε περιοχές που υπήρχαν ήδη στο λιμάνι έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις. Ένα παρκινγκ που υπήρχε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, εμείς το κάναμε  χώρο άθλησης και γυμναστικής. Θα γίνει ακόμα επέκταση του  προβλήτα σε διάφορα σημεία, προκειμένου αν αποκτήσουμε καινούριες εκτάσεις, με σκοπό να τις διαμορφώσουμε για αναψυχή και διασκέδαση και οτιδήποτε άλλο.
***
-Θα γίνουν για παράδειγμα τα κτίρια που είχαμε ακούσει, τα οποία θα φιλοξενούσαν τις εγκαταστάσεις των ναυταθλητικών συλλόγων, το ΝΑΤ και το Λιμενικό Ταμείο;
Είναι κάτι που θα το δούμε, αλλά αυτό που θα γίνει είναι η ανάπλαση στο χώρο του τένις, που είναι σε μία φάση προχωρημένη και θα δούμε για τα υπόλοιπα. Είμαστε ακόμη ένα χρόνο στη δημοτική αρχή και είναι θέματα που τα εξετάζουμε. Δεν βιαζόμαστε να κάνουμε κάτι, γιατί η βιασύνη ίσως να βλάψει την πόλη. Κυρίως θέλουμε να κάνουμε κάτι που θα βοηθήσει την πόλη, μέσα από το λιμάνι.
***
-Κύριε δήμαρχε, βρισκόμαστε ήδη ένα χρόνο από την εκλογή σας. Με δυο λέξεις γιατί θα μιλήσουμε και ξεχωριστά, σεις είστε ευχαριστημένος από τη μέχρι τώρα πορεία του δήμου;
Ο πρώτος χρόνος της θητείας μας  κατά γενική ομολογία ήταν ο δυσκολότερος χρόνος για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ένας χρόνος όπου τα οικονομικά προβλήματα ήταν έξω από κάθε λογική. Δεν αναφέρομαι μόνο στα προβλήματα που είχε γενικότερα η πατρίδα μας αλλά και στο ότι παραλάβαμε δύο υπερχρεωμένους δήμους, οι οποίοι αθροιστικά μας έδωσαν προίκα 43 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν σοβαρό συνομιλητή, από τη στιγμή που και η απογραφή έναρξης και ο ισολογισμός των δύο δήμων για το 2010 αποδεικνύει τα αναφερόμενα. Με την ευκαιρία που μιλάμε για τα οικονομικά προβλήματα, επαναλαμβάνω ότι ο Δήμος Αμπελακίων δεν είχε πραγματοποιήσει ποτέ ισολογισμό στα όσα χρόνια λειτουργίας του, στο δε Δήμο Σαλαμίνας ο τελευταίος ισολογισμός που βρήκαμε ήταν αυτός του 2006. Έτσι λοιπόν, καταλαβαίνει κανείς τις δυσκολίες κάτω από τις οποίες λειτουργήσαμε για να φτάσουμε στο τέλος του 2011. Παρ΄ όλα αυτά και παρ΄ όλες τις μεγάλες δυσκολίες που προέκυψαν από τη μείωση των πόρων, είτε αυτοί ήταν ΣΑΤΑ είτε ΚΑΠ, η δημοτική αρχή μπόρεσε και πέτυχε, νομίζω, σημαντικά επιτεύγματα, όπως:
1)      Το να συμφωνήσουμε με την ΕΥΔΑΠ και να μην καταβάλουμε για ένα χρόνο παλιές οφειλές. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να παίρνει μία μηνιαία ανάσα ο δήμος μας περίπου 150.000 με 200.000 ευρώ.
2)      Πετύχαμε να εξοικονομήσουμε 4 εκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρωθεί το έργο της αποχέτευσης.
3)      Εντάξαμε, κι είμαστε ο πρώτος Δήμος στην Αττική, έργα ύψους 43 εκατομμύρια ευρώ στο ΕΠΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ, ένα πρόγραμμα που έτρεχε από το 2007 και ποτέ κανείς δήμαρχος πριν δεν είχε εντάξει κάποιο έργο σε αυτή τη διαδικασία.
4)      Πετύχαμε να εντάξουμε στο ΠΕΠ Αττικής έργα ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ, 30 εκατομμύρια για τα όμβρια και 7 εκατομμύρια για την περαιτέρω διάνοιξη του δρόμου των Κανακίων για την ασφάλεια της πυρόσβεσης και όχι μόνο.
5)      Πετύχαμε σημαντικές παρεμβάσεις στα στάδια του Δήμου, όπου τα παραλάβαμε κλειστά και τα στάδια αυτά πλέον λειτουργούν για τις ομάδες της Σαλαμίνας. Δημιουργήσαμε ένα χώρο άθλησης στην παραλία (ένα χώρο που κάποιοι τον είχαν για παρκινγκ) κι εμείς τον κάναμε πνεύμονα άθλησης και ζωντάνιας.
6)      Ο Δήμος μας προχώρησε σε παρεμβάσεις στην κοινωνική πολιτική, όπου για πρώτη φορά επιδοτούνται τα τροφεία των εργαζομένων μητέρων μέσα από πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
7)      Στον τομέα του Πολιτισμού, για πρώτη φορά αναδείξαμε την κορωνίδα της Ιστορίας του νησιού, τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, με την αδελφοποίηση των 23 Δήμων (πόλεων – κρατών).
8)      Προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις στην Περιφέρεια, όπου ο δήμος μας, τόσο σε θέματα οδοποιίας όσο και σε θέματα υποδομών έδειξε μέσα σε ένα χρόνο το δικό του πρόσωπο.
9)      Όπως γνωρίζετε, το θέμα του σχολείου των Παλουκίων επιτέλους μπήκε στην τελική ευθεία, ο παιδικός σταθμός στα Παλούκια εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και εξελίσσεται  κι έχουμε καταθέσει επιπλέον προτάσεις αναμορφώσεων άλλων χώρων και πλατειών. Προσπαθούμε στα οικονομικά του δήμου με την ένταξη στην 25ετία των χρόνιων οφειλών του δήμου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να δημιουργήσουμε μία μεσομακροπρόθεσμη ανάσα στη διαχείριση και τόσα άλλα που δεν μπορούμε να τα πούμε τώρα.
Θα μπορούσαμε να μιλάμε για πολύ χρόνο ακόμα, όμως για την οικονομία της συζήτησης θα σταματήσω εδώ. Αυτό θα γίνει βέβαια στον απολογισμό που θα πραγματοποιήσουμε αρχές του Μάρτη, όπου θα καλέσουμε το σύνολο των δημοτών να μάθουν με λεπτομέρειες τα έργα και τις παρεμβάσεις που κάναμε, τόσο για το περιβάλλον αλλά και για οποιαδήποτε άλλα θέματα άγγιξαν αυτό το χρόνο το δήμο μας.

-Άρα γενικά είστε ευχαριστημένος, θεωρείτε ότι πετύχατε τους στόχους σας;
Νομίζω ότι ο απολογισμός του πρώτου χρόνου της σημερινής Δημοτικής Αρχής έχει να εμφανίσει αποτελέσματα που, δεν είναι αλαζονεία να το πούμε, αντιστοιχούν σε πολλές τετραετίες κάποιων άλλων Δημοτικών Αρχών. Σίγουρα, στο διάστημα αυτό κάναμε και λάθη και παραλείψεις και αστοχίες. Αλλά πιάτα σπάει όποιος πλένει, λάθη δηλαδή κάνει όποιος δουλεύει.

*****

*Οι συγκεκριμένες ερωτήσεις έγιναν πριν το δημοτικό συμβούλιο για τα χρέη.
** Η ερώτηση έγινε πριν φτάσει στα χέρια μας η απόφαση του ΥΠΕΚΑ που απαγορεύει προσωρινά τις εξορύξεις στο λατομείο.
 

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΤΟΤΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ, ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΑ ΨΑΞΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΠΙΒΕΒΕΩΣΕΤΕ.

Ανώνυμος είπε...

o kau enas mpori na leei oti theli

Ανώνυμος είπε...

Το ότι φέσωσε κ.Θεοχάρη το δήμο με 10 εκατομμύρια ευρω μέσα σε ένα μόνο χρόνο, το θεωρείτε αμελητέο και δεν τον ρωτήσατε;
Για το ότι όλα τα κάνει με απευθείας ανάθεση, το θεωρείτε φυσικό και δεν τον ρωτήσατε;
Το ότι μας δουλεύει με τα ιχθυοτροφεία και δίνει άδεια επέκτασης στο Πυργιακόνι, το θεωρείτε ασήμαντο και δεν τον ρωτήσατε;
Εχω την εντύπωση ότι δεν πρόκειται περί συνέντευξης,αλλά περί μούφας.
Με όλο το συμπάθιο.

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ-Η ΜΟΥ ΚΑΛΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΡΩΤΑΣ ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ;

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΙΣΤΑΡΑ ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ. ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΖΟΡΙΣΕΙΣ ΤΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΝΕΙΣ.ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΒΡΗΚΕΣ ΤΗΝ ΑΚΡΗ Ε;

Ανώνυμος είπε...

Προς 4.27
Καλά, ερώτηση είναι αυτή που μου κάνεις;
Εγώ πήρα συνέντευξη για να τον ρωτήσω ή ο Θεοχάρης;

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΨΤΕ ΡΕ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΠΟΥ ΣΚΥΒΟΥΝΕ.

Ανώνυμος είπε...

einai o monos poy toy ekane sinentefksi esto me aytes tis erotisis oi aloi ti kanoyn?

Ανώνυμος είπε...

ΛΥΠΗΡΟ ΚΥΡΙΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ
Ο ΑΛΛΗΛΟΣΠΑΡΑΓΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ
ΝΑ ΧΑΛΟΥΝ ΦΙΛΙΕΣ ΝΑ ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΞΑ
ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ
ΤΑ ΑΞΙΟΜΑΤΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕΝΟΥΝ
ΨΥΧΡΑΙΜΙΑΜΗΝ ΚΑΒΑΛΑΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ
ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΑΣ ΔΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ...ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ..

ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ...

ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ ..ΠΑΡΤΕ ΒΑΘΙΑ ΑΝΑΣΑ ..

ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ..
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ .

Αρχειοθήκη ιστολογίου