Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Κρείττον του λαλείν το σιγάν κε Σοφρά

Πρόσφατα, ο πρώην Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Σοφράς, στην προσπάθειά του  να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, με κατηγόρησε ότι με την οικονομική διαχείριση που εφαρμόζω στον Δήμο, αύξησα τις οφειλές του, μέσα σε ένα χρόνο κατά 10 εκ. €  Ο κ. Σοφράς αντί να σιωπά, ΚΡΑΥΓΑΖΕΙ για να σκεπάσει τα δικά του τραγικά λάθη  στην οικονομική διαχείριση του Δήμου. Μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί ότι, κυρίως,  ο κ Σοφράς συνέβαλε στη δημιουργία ενός καταχρεωμένου Δήμου με οφειλές  πάνω από 43.000.000 €.  τις οποίες αποδέχτηκε αφού ψήφισε θετικά την απογραφή έναρξης του Δήμου.
Σας  διευκρινίζω ότι το χρέος αυτό εντάσσει τον Δήμο μας  στην κατηγορία των υπερχρεωμένων Δήμων, στους οποίους πλέον απαγορεύεται, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» να συνάψουν νέο δάνειο.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες  και προκειμένου να ξεπεράσουμε τα πολύ μεγάλα και άμεσα διαχειριστικά προβλήματα, η σημερινή Δημοτική αρχή προχώρησε  στις εξής υποχρεωτικές εκ των πραγμάτων δύο πρωτοβουλίες:
 Α) Επισκέφτηκε την Διοίκηση  της ΕΥΔΑΠ και ΠΕΤΥΧΕ  να παγώσει η καταβολή των οφειλών παρελθόντων ετών, οι οποίες μόνο για τον πρώην Δήμο Σαλαμίνας ήταν περίπου 3.000.000 € και παράλληλα να μην καταβάλλει τους τρέχοντες λογαριασμούς για το 2011.  Αυτό ήταν απολύτως  απαραίτητο προκειμένου να λειτουργήσει  ο Δήμος μας  τον προηγούμενο χρόνο. Έτσι εξοικονομήσαμε  200.000€ περίπου τον μήνα.
Β) Ο Δήμος μας βλέποντας και μεσομακροπρόθεσμα τα διαχειριστικά  προβλήματα που είχε, λόγω του υπερβολικά μεγάλου χρέους που άφησε κυρίως ο κ. Σοφράς, πήρε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για να εντάξει το Δήμο μας στις διατάξεις  του Ν 3943/2011 για εικοσιπενταετή επιμήκυνση πληρωμής των οφειλών μας, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
 Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ετησίως ο Δήμος μας να εξοικονομεί,  σε  πρώτη φάση, περίπου 1.000.000 € από  τοκοχρεολύσια,  γιατί από 1.800.000 € που πληρώναμε τον χρόνο θα πληρώνουμε 800.000 €   μετά την ένταξή μας στην ρύθμιση.  Είναι φυσικό, αφού ο Δήμος μας επέλεξε αυτή τη δυνατότητα   επιμήκυνσης, να επιβαρυνθεί με ένα κόστος, το οποίο όμως θα είναι σε βάθος 25ετίας. Ο κ. Σοφράς δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να κατανοήσει την σκοπιμότητα αυτής της επιλογής, που αποτελεί και επιλογή του συνόλου σχεδόν των Δήμων της χώρας που βρίσκονται σε αντίστοιχη οικονομική κατάσταση. Απεναντίας, τυφλωμένος από εμπάθεια και μικροψυχία προσπαθεί χωρίς σοβαρά επιχειρήματα να δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα, αφού εθελοτυφλώντας θεωρεί ότι η επιβάρυνση αυτή που προκύπτει από το κόστος της 25ετούς επιμήκυνσης  χρεώνεται στην οικονομική διαχείριση του 2011 στηριζόμενος στην  λογική που μεσουράνησε κατά την Γερμανική κατοχή, τρεις το λάδι, τρεις  το ξύδι, έξι το λαδόξυδο.
Τέλος θεωρώ ότι είναι κατανοητό από κάθε καλοπροαίρετο πολίτη, ότι δεν είχαμε άλλες επιλογές για να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που κληρονομήσαμε. 
Εδώ συναντάμε το παράδοξο ο κ. Σοφράς αντί να παραμένει άλαλος στην  ένοχη σιωπή του, να είναι λαλίστατος γιατί προφανώς, χωρίς  να μας εκπλήσσει αυτό, δεν έχει  ακόμα συναίσθηση για το κατάντημα που οδήγησε τον Δήμο με τις λαθεμένες επιλογές του.
κε Σοφρά  στην περίπτωση αυτή,  είναι αναγκαίο να σου θυμίσω :
   Κρείττον του λαλείν το σιγάν

Ο
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΒΑΡΗΣ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΦΙΛΕ ΓΙΑΝΝΗ ΑΣΧΟΛΕΙΣΕ ΜΕ ΤΕΛΕΙΟΜΕΝΟΥΣ;

Ανώνυμος είπε...

Σπύρο μου χρόνια σου πολλά να ζεις σαν τον Ψηλορείτη
και να μη σε στεναχωρούν τα λόγια του κάθε μας αλήτη
Σπύρο μου τον αγώνα συνέχισε μ’ αυτό τον χαρακτήρα
γιατί εμείς δεν θέλουμε τον εισαγόμενο τον παλιοχαρακτήρα
Σπύρο μου θα εκπλαγείς δίπλα σου πόσοι θέλουν να σταθούν
γι’ αυτό ανανεώσου πέτα βαρίδια χρώματα κι ας τους να σ’ ακολουθήσουν
χρόνια σου πολλά

Αρχειοθήκη ιστολογίου