Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Περιβαλλοντικός Έλεγχος Λειτουργίας Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυτάλλεια

Στο πλαίσιο των δράσεων της Δημοτικής Αρχής για την προστασία του περιβάλλοντος και κατόπιν καταγγελιών περί συσσώρευσης της αποξηραμένης λυματολάσπης στην Ψυτάλλεια, με κίνδυνο ενδεχόμενης μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γιάννης Τσαβαρής ζήτησε εγγράφως από τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Δημήτρη Κατσικάρη να επιβάλλει την άσκηση άμεσου ελέγχου στις εγκαταστάσεις του Κ.Ε.Λ., προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι όροι ασφαλούς λειτουργίας.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«κ. Αντιπεριφερειάρχα
Είναι γνωστό ότι στην Σαλαμίνα είχαν δημιουργηθεί σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα από την λειτουργία του ΚΕΛ Ψυτάλλειας  σχετικά με την διαχείριση της τοξικής λάσπης που ήταν αποτέλεσμα της μη ολοκληρωμένης επεξεργασίας των λυμάτων. Μετά από πολλούς αγώνες έγινε δυνατή η κατασκευή και λειτουργία των εγκαταστάσεων αποξήρανσης της λάσπης. Έτσι άρχισε σταδιακά η αντιμετώπιση του προβλήματος.
Το τελευταίο διάστημα έχουμε καταγγελίες ότι η αποξηραμένη λάσπη δεν απομακρύνεται αλλά συσσωρεύεται πάνω στην Ψυτάλλεια, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος μιας σημαντικής υποβάθμισης του περιβάλλοντος όταν δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα παρασύρουν την λάσπη στην Θάλασσα.
Η επικίνδυνη αυτή  κατάσταση επιβάλλει την άσκηση άμεσου ελέγχου, στις εγκαταστάσεις του ΚΕΛ Ψυτάλλειας, ώστε να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι όροι  για ασφαλή λειτουργία τους
κ. Αντιπεριφερειάρχα
Θεωρούμε, ότι πρέπει να προγραμματιστεί  έλεγχος εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών και μάλιστα με συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου Σαλαμίνας, για την πιστή εφαρμογή της διαδικασίας αποξήρανσης και απομάκρυνσης της λάσπης.
 Έτσι θα καταγραφεί η ύπαρξη ενδεχόμενου προβλήματος και η εξασφάλιση της έγκαιρης λήψης των κατάλληλων μέτρων προκειμένου να προστατευτεί το περιβάλλον και να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία που δικαίως εκφράζει την ανησυχία της».
       

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
05/01/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου