Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Μάριος Τραυλός: “Δεν παντρεύτηκα κανέναν εγώ!”

Όσοι γνωρίζουν το Μάριο Τραυλό, γνωρίζουν επίσης ότι δεν δίνει εύκολα συνεντεύξεις. Όλα τα χρόνια που ασχολήθηκε με τα κοινά, όταν ήθελε να ενημερώσει για κάτι, προτιμούσε μια συνέντευξη Τύπου και απέφευγε να βγαίνει στις εφημερίδες κάθε τρεις και λίγο για ‘ψύλλου πήδημα’. Όταν προέκυψε το θέμα με τις οφειλές των δύο τέως Δήμων και συγκεκριμένα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής τον Ιούλιο που μας πέρασε, ήρθαμε σε επαφή με τον κ. Τραυλό, που έκανε μάλιστα τότε κάποιες δηλώσεις στις «Ανατροπές». Έκτοτε προέκυψαν διάφορα θέματα, για τα οποία ζητήσαμε επιμόνως από τον τ. δήμαρχο να μας δώσει μια συνέντευξη για να απαντήσει εφ΄ όλης της ύλης, θεωρώντας ότι οι αναγνώστες θέλουν και πρέπει να έχουν ολοκληρωμένη ενημέρωση για όσα λέγονται και γίνονται. Με πολύ δυσκολία, οφείλω να πω, καταφέραμε τελικά, 6 μήνες μετά, να έχουμε τις θέσεις του κ. Τραυλού, τις οποίες και σας παρουσιάζουμε παρακάτω. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Κύριε δήμαρχε, έχει γίνει πολύς λόγος τελευταία με το θέμα των χρεών που παρέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή. Είχατε εκφράσει την έντονη διαφωνία σας με τα αποτελέσματα της απογραφής τον Ιούλιο, που έφεραν τις υποχρεώσεις του Δήμου Αμπελακίων στα 12.000.000 ευρώ. Τελικά οι ορκωτοί λογιστές μίλησαν για 6.500.000. Νιώθετε δικαιωμένος;
Αυτή η ιστορία έχει καταντήσει φαρσοκωμωδία. Ξεκινήσαμε από τα 12.311.818 για τον  τ. Δήμο Αμπελακίων και 58.435.679 και για τους δύο δήμους. Με την 233/ 14-7-2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατεβήκαμε στα 48.500.000 για τους δύο δήμους, για δε τον τ. Δήμο Αμπελακίων στα 7.270.615. Πρόσφατο απερίγραπτο ‘δελτίο Τύπου’ του Δήμου (θα εξηγήσω το «απερίγραπτο» πιο κάτω) κατεβάζει στα 43.000.000 τα χρέη! Τελικά, οι υποχρεώσεις των δύο τέως Δήμων έχουν καταντήσει ‘ασανσέρ’! Και είναι απορίας άξιον πώς τολμούν να συνεχίζουν ν΄ ανακοινώνουν  αυτά τα ποσά, όταν οι ίδιοι έχουν υπογράψει άλλα. Τελικά ή δεν καταλαβαίνουν τι υπογράφουν ή εσκεμμένα παραποιούν την πραγματικότητα. Αυτό λοιπόν που εγώ τεκμαίρω από τα δικά τους υπογεγραμμένα στοιχεία είναι ότι οι συνολικές υποχρεώσεις, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, των δύο τέως Δήμων, αφού αφαιρεθούν οι απαιτήσεις και τα διαθέσιμα, είναι: 20.783.980 ευρώ και όχι τη μια 58.500.000, την άλλη 48.500.000 και την παράλλη 43.000.000ευρώ, του δε τ. Δήμου Αμπελακίων 5.489.070ευρώ (ποσό για το οποίο επίσης διαφωνώ, διότι με τα δικά μου στοιχεία είναι 4.639.070 ευρώ). Παρακαλώ δε, τους καθ΄  ύλην αρμόδιους, δηλ. το λογιστή ή τον οικονομικό διευθυντή του Δήμου ή τους ορκωτούς, αν κάνω λάθος, να με διορθώσουν εγγράφως.
Τώρα, για το ‘περιβόητο’ δελτίο Τύπου. Σ΄ αυτό, μεταξύ άλλων ο συντάκτης θεωρεί απόδειξη «ανευθυνότητας, αδιαφορίας και πλήρους ανικανότητας» το γεγονός της μη κατάρτισης ισολογισμών!!!
- Κύριε συντάκτα του δελτίου Τύπου, έχετε ακούσει ποτέ πόσο θα κόστιζαν οι ισολογισμοί στον ‘ταλαίπωρο’ οικονομικά τ. Δήμο Αμπελακίων;
- Έχετε ποτέ ακούσει για προϋπολογισμούς, απολογισμούς, ισοζύγια πληρωμών, που, αδαπάνως για το δήμο, υποκαθιστούν τους δαπανηρότατους ισολογισμούς; Γιατί οι υποχρεώσεις, οι απαιτήσεις, τα έσοδα – έξοδα κάθε χρήσης ήταν γνωστά και καταγεγραμμένα στα παραπάνω οικονομικά εργαλεία του δήμου και όχι κρυμμένα. Οι δε απολογισμοί κάθε χρήσης έχουν εγκριθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο και έχουν αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Μάλιστα ο απολογισμός χρήσης του 2010 έχει ομόφωνα εγκριθεί από τη νέα δημοτική αρχή.
Απλά εμείς προτιμήσαμε τη δαπάνη για κάθε ισολογισμό να τη διαθέτουμε για την πληρωμή των εργαζομένων. Γιατί δε μας περίσσευαν. Βλέπετε, ο τ. Δήμος Αμπελακίων δεν είχε την οικονομική ευχέρεια, όπως άλλοι, να προσλαμβάνει λογιστάς, ορκωτούς, πανεπιστημιακούς συμβούλους, κ.λ.π. Εδώ δεν είχε ούτε καν οικονομικό διευθυντή, αφού μετατάχθηκαν από τον προηγούμενο δήμαρχο (κ. Γκίνη), οι δύο πτυχιούχοι οικονομικοί υπάλληλοι. Εμείς ξέρουμε πώς, εκ των ενόντων, αντιμετωπίσαμε όλη αυτή την κατάσταση. Δεν το κάναμε όμως βούκινο! Σεβαστήκαμε τους πολιτικούς μας ‘αντιπάλους’.
Αν, λοιπόν, αυτή μας την επιλογή κάποιοι την αποκαλούν ανευθυνότητα, αδιαφορία και ό,τι άλλο, τότε αφήνω τα συμπεράσματα σ΄ εσάς, τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
Εκείνο δε που μου έχει κάνει εντύπωση και δεν σας το κρύβω, με έχει απογοητεύσει, είναι ότι δεν βρέθηκε ούτε ένας φίλος δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας ν΄ αναρωτηθεί, να προβληματιστεί, ν΄ αντιδράσει, ν΄ αναζητήσει την αλήθεια! Αλλά τι ψάχνω να βρω τώρα
. Ώ τέμπορα, ώ μόρες! - Επομένως, μετά τα παραπάνω, μπορείτε να μας πείτε τι επί της ουσίας βλάβη υπέστη ο Δήμος από τη μη κατάρτιση ισολογισμών;  
-  Μπορείτε να μας πείτε αν βρήκατε έστω και ένα ευρώ έλλειμμα στο ταμείο του Δήμου Αμπελακίων; Γιατί αυτή είναι η ουσία!
 - Κι αφού κόπτεστε τόσο για τους ισολογισμούς, γιατί δεν συντάξατε ισολογισμό και για το 2006 και το 2007 στο Αμπελάκι, όπου θα εμφανίζονταν οι υποχρεώσεις που παραλάβαμε από τον κ. Γκίνη;  
- Ο κ. Γκίνης, ο οποίος σύμφωνα με το συντάκτη του δελτίου Τύπου είναι και αυτός ανεύθυνος, ανίκανος, αδιάφορος, κλπ, κλπ, τελικά προσελήφθη ως ειδικός σύμβουλος του δημάρχου; Εδώ η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια!
Τέλος, όλους αυτούς τους χαρακτηρισμούς, σε ό,τι με αφορά, τους επιστρέφω στον συντάκτη του κειμένου και του επισημαίνω ότι λίγος σεβασμός και λιγότερη αμετροέπεια δεν θα τον έβλαπτε. Γιατί αυτά τα πράγματα είναι ανταποδοτικά και πάντα τα βρίσκεις μπροστά σου.
Ο Δήμος, σας διαβεβαιώ, δεν έχει κανένα οικονομικό πρόβλημα. Εξάλλου, το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων είναι μακροπρόθεσμες, που σημαίνει ότι δεν θα καταβληθεί από την παρούσα δημοτική αρχή. Εάν δε η Πολιτεία είχε αποδώσει τους παρακρατηθέντες πόρους, πάγιο αίτημα και απαίτηση των Δήμων όλης της Ελλάδας, τότε θα μιλούσαμε για έναν Δήμο από τους πλέον υγιείς. Όλα τ΄ άλλα είναι …του πονηρού τα εννιάμερα!

Γιατί όμως τότε ο δήμαρχος να μιλήσει για 43 εκατομμύρια χρέος; Τι λόγους είχε να το κάνει αυτό;
Ε, μην τα θέλετε όλα στο πιάτο! Είναι τόσο απλό. Σκεφτείτε κι εσείς λίγο!

Σεις θα πηγαίνατε σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου με το δήμαρχο γι΄ αυτό το θέμα;Απ΄ ό,τι έχω πληροφορηθεί, το έχει ζητήσει από καιρό και ο κ. Σοφράς. Στην αρχή ήμουν αρνητικός. Τώρα ναι, θα πήγαινα, προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως και η δεδομένη φιλτάτη αλήθεια. Δεν σας κρύβω ότι μπορεί να το φχαριστιόμουνα κιόλας.
Είσαστε από τους ανθρώπους που στήριξαν αυτή τη δημοτική αρχή. Γιατί στη συνέχεια βρεθήκατε απέναντι; Οι κακές γλώσσες λένε για έργα που δεν πήρατε…Μια διόρθωση. Βοήθησα να εκλεγεί αυτή η δημοτική αρχή. Αυτό δε σημαίνει ότι την παντρεύτηκα κιόλας. Δε σημαίνει ότι δεν έχω το δικαίωμα κριτικής. Δε σημαίνει πως ό,τι με προσβάλλει δεν θα το προσβάλλω. Δεν σημαίνει ότι θ΄ αφήσω να χρεοκοπήσει η αξιοπρέπειά μου και η προσφορά μου  24 χρόνια στον τόπο. Με την ευκαιρία, θέλω για άλλη μια φορά μέσα από την ψυχή μου να ευχαριστήσω όλους τους συμπολίτες μου που με τίμησαν όλα αυτά τα χρόνια με την ψήφο τους και να τους ευχηθώ Καλές Γιορτές και υπομονή! 
Σ΄ ό,τι αφορά τις κακές γλώσσες, κλπ, ποιος σας είπε ότι είμαι υποχρεωμένος ν΄ απολογούμαι για κάθε βρωμιά που ακούγεται για μένα; Ποιος σας είπε ότι είμαι υποχρεωμένος ν΄ αποδεικνύω κάθε φορά πως δεν είμαι ελέφαντας; Δεν θα μου το επιτρέψω να μπω σ΄ αυτή τη διαδικασία.
Έχω όμως μια απορία. Γιατί πιάνουμε τις κακές και δεν αναφερόμαστε και στις καλές γλώσσες, οι οποίες αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία και οι οποίες μιλούν για το Μάριο, το δικό τους άνθρωπο, με προσφορά ετών στον τόπο και τους συμπολίτες του, με δωρεές προσωπικές στο Δήμο – που προσπαθούσε πάντα να κρατήσει κρυφές - στο Μάριο τον Τραυλό που ποτέ δεν κυκλοφόρησε με κρατικό αυτοκίνητο για να μην επιβαρύνει το Δήμο και άλλα πολλά; Γιατί άραγε; Η ιστορία γράφει, δεν ξεγράφει, όσο κι αν κάποιοι το επιδιώκουν επιμόνως.

Με την αντιπολίτευση υπάρχει συνεργασία; Γιατί οι φήμες μιλούν για καμαρίλες…Να΄ το πάλι. Φήμες, κακές γλώσσες… ακούστε, η καμαρίλα είναι γι΄ άλλους, όχι για μένα. Άλλη ερώτηση.
Πρόσφατα παρακολουθήσαμε μια συγκέντρωση στα Σελήνια με θέμα τη σχολική στέγη. Γιατί εσείς είπατε όχι σε νέο σχολείο στα Σελήνια; Τι είχατε κάνει σε σχέση με το Νηπιαγωγείο όπου επίσης υπάρχουν σοβαρά προβλήματα; 
Τι θα πει νέο κτίριο; Δηλαδή αυτό που προσπαθούσαμε να κατασκευάσουμε τι ήταν; Δυστυχώς οι περισσότεροι γονείς έπεσαν θύματα σκοπιμοτήτων και παραπληροφόρησης. Εκείνο που έχω να πω είναι ότι τώρα θα ήταν στα τελειώματα το Δημοτικό Σχολείο Σεληνίων. Κι αν κάποιος φροντίσει να δει τη μελέτη του κ. Βαρδαλάχου, θα καταλάβει τι επρόκειτο να γίνει. Ποιος θα αναλάβει άραγε την ευθύνη αν το ‘νέο’ σχολείο δε γίνει ή γίνει μετά από 100 χρόνια τούρκικα; Γιατί στη συγκέντρωση πετάχτηκε η μπάλα στους γονείς; Εμείς, σαν δημοτική αρχή,  δεν επιλέξαμε να παίξουμε με τέτοια ευαίσθητα θέματα. Δεν πατήσαμε πάνω σε παιδιά για να εισπράξουμε χειροκρότημα.
Και κάτι ακόμη: Είμαι φανατικός οπαδός του εφικτού και όχι του επιθυμητού. Αυτά προς το παρόν.
Σ΄ ό,τι αφορά το Νηπιαγωγείο, φαίνεται ότι οι περισσότεροι αγνοούν την αγορά οικοπέδου που έκανε ο Δήμος και τις προχωρημένες συνεννοήσεις με τον ΟΣΚ για την κατασκευή προκατασκευασμένου κτίσματος υψηλών προδιαγραφών, καλή ώρα όπως έγινε στα Αμπελάκια. Όμως, δυστυχώς, δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε τους σχεδιασμούς μας. Αλήθεια, γιατί δεν έγινε καμία προσπάθεια να αξιοποιηθεί το οικόπεδο, που αγοράστηκε γι΄ αυτό το σκοπό; Γιατί τα παιδιά εξακολουθούν να μένουν σε ακατάλληλες αίθουσες, που προσπαθούν να μερεμετίσουν όπως - όπως;
Σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ο Γ. Τσαβαρής ζήτησε να παραπέμψει στη δικαιοσύνη τους τελευταίους προέδρους της ΔΗΚΕΣΑ. Σεις φοβάστε κάτι ανάλογο για το Δήμο Αμπελακίων και τη ΔΕΠΑΝΑΣ; Γιατί κάτι τέτοιο ακούγεται.Δηλαδή θα παραπέμψει στη δικαιοσύνη την κ. Καρνέση; Αυτό ακούγεται; Ξέρετε τι σοβαρή, τι επίπονη δουλειά έκανε αυτή η γυναίκα, μαζί με τον αντιπρόεδρο και τα υπόλοιπα μέλη; Με τι διαφανείς διαδικασίες και σοβαρότητα αντιμετωπίσαμε όλα τα προβλήματα; Αν πράγματι έχει ακουστεί κάτι τέτοιο, απ΄ όπου κι αν προέρχεται, το μόνο που μπορώ να πω είναι ντροπή! Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.
Τελικά, κ. Τραυλέ, τώρα που βρίσκεστε σε μια απόσταση από τα πράγματα, έχετε μετανιώσει για πράγματα που κάνατε ή για πράγματα που δεν κάνατε σαν δήμαρχος; Έχετε μετανιώσει για πράγματα που κάνατε ή δεν κάνατε σαν άνθρωπος όσο ήσασταν δήμαρχος;
Μα μετά από 24 χρόνια παρουσίας στα κοινά, είναι δυνατόν να μην έχω κάνει λάθη, είτε σα δήμαρχος είτε σαν άνθρωπος; Πώς θα μπορούσα να το ισχυρισθώ αυτό; Θα ήταν ανόητο. Θα μπορούσα βέβαια ν΄ αναφέρω ένα από τα πιο σοβαρά λάθη που πιστεύω πως έχω κάνει. Όμως είναι νωρίς ακόμα. Εν καιρώ…
Ο Μάριος Τραυλός να αναμένουμε πως θα εξακολουθήσει να ασχολείται με τα κοινά; Πώς είναι δυνατόν να με ρωτάτε αυτό το πράγμα; Αυτονόητο είναι ότι θα συνεχίσω ν΄ ασχολούμαι. Μήπως αυτό δεν κάνω και τώρα με τη συνέντευξη που σας δίνω;

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ!ΜΑΡΙΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ,ΠΡΩΧΟΡΑ,

Ανώνυμος είπε...

Ο Μάριος δεν είναι βλάκας, ούτε έχει πάθει αλσχάϊμερ όπως κάποιος άλλος, για να κυνηγάει χίμαιρες. Γνωρίζει καλά τι πρέπει να κάνει και θα το κάνει.
Αρκεί αυτή τη φορά να κάνει σωστή επιλογή, για να μην ξαναπροδωθεί.

Ανώνυμος είπε...

Η επικεφαλίδα καλλό είναι να αλλάξει, και μετά το " Δεν παντρεύτηκα κανέναν εγώ" να προστεθεί ... μόνο αρραβωνιάστηκα.

Ανώνυμος είπε...

ΑΣΤΟ ΦΙΛΕ ΜΑΡΙΕ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΣ ΠΙΑ,ΕΞΑΛΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΕΛΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΝΕΟ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΡΟ, ΕΣΥ ΟΥΤΕ ΝΕΟ ΕΙΣΑΙ ΟΥΤΕ ΤΟΛΜΗΡΟΣ, ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΕΙ ΚΑΙ Ο ΕΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΜΑΤΕΡΟ!!!!! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ ΜΑΡΙΕ,ΑΣΤΟΥΣ ΝΑ ΣΕ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΕΣΕ.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

RE FILE GIA PES MAS PRIN ARXISIS NA KATAGAMIESE TI DOYLIA EKANE I POYTANA I MANA SOY?
GIA TON POYSTH 4.08

Αρχειοθήκη ιστολογίου