Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Τα πρανή των δρόμων που δεν καθαρίσθηκαν… και τα πρανή που καθαρίστηκαν

Ίσως να αποτελεί  πανελλήνια μοναδικότητα το γεγονός των καθαρισμών των πρανών των δρόμων στη Σαλαμίνα.
Σε λίγες μέρες λήγει και η φετινή αντιπυρική περίοδος, που ομολογουμένως πήγε πολύ καλά για το νησί μας. Το γεγονός όμως ότι δε θρηνήσαμε κάποια μεγάλη καταστροφή, οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στην τύχη μιας και δεν έτυχε τις μέρες με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας,  να έχουμε έναρξη πυρκαγιάς σε επικίνδυνο σημείο (Κανάκια, Πηλός, Φανερωμένη). 
Είναι γνωστό και αποδεδειγμένο από την δασική εμπειρία,  ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης περιστατικών σε επικίνδυνα σημεία, τις επικίνδυνες ημέρες, είναι η πρόληψη. Φαντασθείτε έναρξη πυρκαγιάς με πολλά μποφόρ εντός δασικής έκτασης και με πολλά ταυτόχρονα περιστατικά πανελληνίως…. Πολύ απλά, ολική καταστροφή. 

Επίσης είναι απόλυτα αποδεδειγμένο, ότι οι περισσότερες πυρκαγιές ξεσπούν από τα πρανή των δρόμων. Τη φετινή χρονιά τα 2/3 των περιστατικών στη Σαλαμίνα  το επιβεβαιώνουν .

Γνωρίζοντας πολύ καλά όλα τα ανωτέρω ο ΠΕΡΙΒΟΣ, από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου προσπάθησε για την υλοποίηση των καθαρισμών που έχει υποχρέωση να πραγματοποιήσει ο Δήμος. Η πρώτη υπόσχεση από στόμα αντιδημάρχου, δόθηκε κατά τη συνάντηση των φορέων Πολιτικής Προστασίας, τουλάχιστον για τον καθαρισμό του Πηλού. Η μη εκπλήρωση της υπόσχεσης, μας έφερε ξανά στο Δημαρχείο όπου από αρμόδιο Δημοτικό Σύμβουλο νέα υπόσχεση ότι από βδομάδα ξεκινούν καθαρισμοί. Νέα αθέτηση του λόγου μας φέρνει και πάλι στο Δημοτικό Μέγαρο, όπου και συνάντηση με το Δήμαρχο. Από εκεί δίνεται η τελική απάντηση ότι δεν έχουν ακόμα εκταμιευτεί τα χρήματα που διαθέτει το Υπουργείο για τα ανάλογα έργα. Στην πρόταση μας γιατί δεν γίνονται οι πρώτης προτεραιότητας καθαρισμοί με μέσα του Δήμου, η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, δεν υπάρχει προσωπικό δεν υπάρχουν μέσα. Τελικά το αποτέλεσμα ήταν  να μην καθαριστεί ούτε μέτρο από τα πρανή των δρόμων που διέρχονται από δασικές εκτάσεις.

Σημειωτέον ότι ο ΠΕΡΙΒΟΣ έχει στα χέρια του μελέτη, που σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής υποδεικνύει τις περιοχές που πρέπει να καθαριστούν τον τρόπο που πρέπει να γίνει και όποια άλλα στοιχεία χρειάζονται.

Επίσης να αναφερθεί ότι παρά την ομολογουμένως  καθυστέρηση της χρηματοδότησης πάρα πολλές περιοχές στη χώρα μας (σε περιοχές που πραγματικά είναι αναγκαίοι ) έγιναν εμπρόθεσμοι καθαρισμοί.

Άλλο σημείο που αξίζει προσοχής είναι ότι αξιοποιώντας τα μέσα και το προσωπικό του Δήμου ήταν εφικτοί αρκετοί καθαρισμοί σε περιοχές άμεσης προτεραιότητας.

Αντί αυτών στο τέλος Σεπτεμβρίου είδαμε με κατάπληξη ότι αυτά που δεν έγιναν ρισκάροντας την καταστροφή του μοναδικού δασικού πλούτου του νησιού, πραγματοποιήθηκαν για το εφήμερο μιας παρέλασης. Αντί να καθαριστούν τα πρανή  των δασικών δρόμων καθαρίστηκαν των παραθαλάσσιων και μάλιστα λίγο πριν την περίοδο των βροχών.


Τότε βρέθηκαν τα χρήματα! (με όποιον τρόπο).
Τότε βρέθηκαν τα μέσα.!
Τότε βρέθηκε το προσωπικό!
Ίσως γιατί η βιτρίνα μετρά περισσότερο από τη ουσία
Ίσως γιατί το δάσος, το περιβάλλον, η ζωή για κάποιους μετρά λιγότερο από προσωπικές προβολές ή εξυπηρέτηση συμφερόντων
ή
Ίσως γιατί τελικά έχουμε αυτό που μας αξίζει
Όλα είναι θέμα επιλογών και προτεραιοτήτων.


Perivos

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στο PERIVOS.
Η ανακοίνωση αυτή τα λέει όλα και είναι η αλήθεια.

KΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΣ είπε...

Αφού συγχαρώ και πάλι τον ΠΕΡΙΒΟ για
τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειές
του,έχω να παρατηρήσω από μεριάς μου,
ότι,δυστυχώς, ο Δήμος μας απαγοητεύει
κάθε ημέρα όλο και περισσότερο,σεδιά-
φορα θέματα,αλλά περισσότερο σ'αυτά που σχετίζονται με τη Φύση και το Πε-
ριβάλλον.
Ένας περιβαλλοντικά κατεστραμμένος
τόπος όπως η Σαλαμίνα,έχει ανάγκη από μεγαλύτερη ευαισθησία και προ-
στασία απ' όλους.Από τη πολιτεία,το
Δήμο, τους Φορείς και τους κατοί-
κους της.

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζω στην τελευταία ανάρτηση του veto-press με τίτλο Μπράβο Κε Σοφρά ότι για το συγκεκριμένο θέμα ο Κος Σοφράς το είχε φέρει προ ημερησίας στο δημοτικό συμβούλιο αρχές Αυγούστου και είχε ζητήσει την ψήφιση της άμεσης ανάθεσης του έργου καθαρισμού των πρανών και στη συνέχεια με ανάρτηση στα blogs και στο τύπο έχει καταγγείλει τη δημοτική αρχή για εγκληματική αδιαφορία, φαίνεται ότι η δημοτική αρχή αγρόν ηγόραζε κοινώς τάχει γράψει εκεί που δεν πιάνει η μελάνη.

Αρχειοθήκη ιστολογίου