Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ

Με αντιδημοκρατικότητα ,στεγανά ενημέρωσης και άρνηση διαλόγου διοικείται ο Δήμος…
Του Ζαχαρία Ζούπη, Δημοτικού Συμβούλου ,π. Αντιδημάρχου

Ίσως το έκπληκτο βλέμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη που έδειχνε να πέφτει από τα σύννεφα ακούγοντας τον τρόπο που απαντούσε στις αντίθετες απόψεις ο Δήμαρχος Λουκάς Τζανής για το θέμα του LIDL στην περίφημη πια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ,να αρκούσε. Όπως λένε , «μια εικόνα, χίλιες λέξεις». Πώς να περιγράψεις άλλωστε την ανειλικρίνεια ,την αλαζονεία ,την άρνηση κάθε διαλόγου ,τον αυταρχισμό ενός Δημάρχου που νομίζει ότι διοικεί κάποιο μαγαζάκι; Άλλωστε πολλοί φίλοι του σπεύδουν να πουν ότι ο κακομοίρης δέχεται επιθέσεις. Πολλοί από αυτούς τους έμαθε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους μέσω του Λουκά ,κατέχονται τώρα βαρύγδουπους τίτλους ή αναμένοντας κάποιον διορισμό ή κάποια δουλίτσα. Αναφέρω τον Παναγιώτη Λαφαζάνη γιατί είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την υποψηφιότητα του Λουκά Τζανή ,όπως και η Δημοκρατική Αριστερά. Βλέπετε η Αριστερά –πλην του ΚΚΕ- έψαξε πολύ, αλλά στο τέλος πέτυχε διάνα. Βρήκε και στήριξε ένα αυθεντικό «αριστερό» ,ένα original εκφραστή των ιδεών και των αρχών της.

Ας γυρίσουμε όμως στα του Δήμου. Η Αριστερά ας επιλύσει μόνη της το όποιο πρόβλημα. Αναφερθήκαμε στο θέμα του LIDL. Ίσως τελικά το θέμα του LIDL να είναι και δευτερεύον. Αυτό που φάνηκε με αφορμή την συζήτηση για την άδεια του LIDL ,ήταν το αποκρουστικό πολιτικό πρόσωπο ενός Δημάρχου που δεν αντέχει την αντίθετη άποψη. Ο κος Λουκάς Τζανής αρνήθηκε συστηματικά να συναντηθεί έστω με τον Εμπορικό Σύλλογο. Αρνήθηκε να ενημερώσει από πριν το Δημοτικό Συμβούλιο ,ενώ παραδέχθηκε ότι ασχολείτο από τον Νοέμβριο με το θέμα. Ξέχασε πολύ εύκολα τις προκηρύξεις που υπέγραφε και καταφερόταν κατά των «Δράκων των supermarket των μεγάλων αλυσίδων». Κατηγορούσε σχεδόν ως ύποπτο για συναλλαγή με τον ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ ,όποιον έπαιρνε θέση ότι δεν πρέπει να δοθεί άδεια στο LIDL. Είναι ο ηθικός αυτουργός της πρωτοφανούς συνεδρίασης μπράβων κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (δε φαντάζομαι να τους φώναξε η Αντιπολίτευση). Στη συνέχεια δε, μεθόδευσε την παραπέρα επίθεση κατά του Εμπορικού Συλλόγου ,δια της διανομής «ανώνυμης» επιστολής θρασύδειλων δήθεν επαγγελματιών που καταφερόταν κατά του Εμπορικού Συλλόγου.

Λίγες μέρες μετά ,είχαμε ένα άλλο δείγμα αντιδημοκρατικότητας, θεσμικής απρέπειας και υποτίμησης του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου. Αναφέρομαι στη Συνέντευξη που παραχώρησε ο Δήμαρχος για τη φρέσκια «φούσκα» που αφορά την κατασκευή πίστας για αγώνες Formula. Ο Δήμαρχος έδωσε συνέντευξη ,στην οποία δεν προσκάλεσε καν τους Δημοτικούς Συμβούλους. Όσον αφορά δε την ουσία ,παρουσίασε ένα εγκεφαλικό κατασκεύασμα κάποιου αρχιτέκτονα χωρίς να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου ,αλλά και εμπλεκόμενων φορέων όπως η Εθνική Τράπεζα ,ο Ο.Λ.Π. ,ακόμα και…η Formula. Παρουσίασε εν ολίγοις ένα ΤΙΠΟΤΑ ,μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους.
Θαυμάστε ύφος ,δημιουργικότητα και συμπεριφορά Δημάρχου ,που φέρεται περίπου ως Καίσαρας.

Ωστόσο ,αυτά δεν είναι ούτε τα μισά δείγματα. Ενώ έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά επαφές με Ο.Λ.Π. ,Δ.Ε.Η. ,ΜΕΤΡΟ ,Ο.Σ.Κ. κλπ, ο Δήμαρχος έχει αρνηθεί την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συζήτησης για το περιεχόμενο.  Φαίνεται να νομίζει ότι διοικεί τον γκισέ του φαρμακείου του και όχι ένα δημοκρατικά δομημένο Δήμο. Την ίδια συμπεριφορά δείχνει και τώρα ,που κορυφαίο στέλεχος της Διοίκησης του Δήμου κατήγγειλε «μαζικές προσλήψεις στην Αθλητική Επιχείρηση με διαδικασίες που μπορεί να επισύρουν ποινικά αδικήματα» και «έργα που δίνονται στο σκοτάδι»! αναφέρομαι στον Γιάννη Τσούτσα που παραιτήθηκε, στη συνέχεια ξε-παραιτήθηκε και στη συνέχεια ,λίγες μέρες πριν παραχώρησε συνέντευξη στην όποια επέμενε στις καταγγελίες του, σημειώνοντας ότι «εντάσεις υπάρχουν και στις οικογένειες»! μόνο σε περίεργες οικογένειες ,θα έλεγα ότι γίνονται τέτοιες καταγγελίες. Αλλά τι να κάνουμε. Η κοινωνία ας κρίνει σε τελευταία ανάλυση.
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ,ο Δήμος οδηγείται σε οικονομική καταστροφή. Δεκάδες εργαζόμενοι των μέχρι πρόσφατα υπαρχουσών Δημοτικών Επιχειρήσεων παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από δύο μήνες.! Το χρέος καθαρά της μισθοδοσίας μέχρι τις 30-06 ανερχόταν στις 300.000 ευρώ και όλα έδειχναν ότι το πολύ να δινόταν ένα «έναντι»! είναι η πρώτη φορά από το 1974 και μετά (για να πάρουμε την μεταπολιτευτική περίοδο) που έχει συμβεί αυτό, τουλάχιστον στον Δήμο Κερατσινίου. Ασφαλώς ο κος Τζανής δεν παρέλαβε ανθηρό ταμείο από τον κ.Μελά και σε κάθε περίπτωση αυτό το 7μηνο έχει καθυστερήσει η απόδοση πόρων από την Κεντρική Διοίκηση στην Αυτοδιοίκηση. Όταν όμως αντιμετωπίζεις μία τέτοια κατάσταση:
·         Φροντίζεις να έχεις γρήγορα εικόνα του χρέους ,ώστε να δεις τι θα κάνεις. Ο κος Τζανής δεν ήξερε το χρέος μέχρι τον Μάιο!
·         Συζητάς το θέμα της οικονομικής κατάστασης στο Δημοτικό Συμβούλιο ,ώστε να ληφθούν έκτακτα μέτρα. Δεν αρνείσαι τη συζήτηση, αρνούμενος ακόμα και την εφαρμογή του άρθρου 72 του προβλεπόμενου νόμου για  υποχρεωτική συζήτηση ανά 3μηνο της κατάστασης και της πορείας εσόδων-εξόδων του Δήμου. Ο κος Τζανής έχει αρνηθεί να το κάνει!
·        Δείχνεις αυτοσυγκράτηση στους διορισμούς ,δε σπας τα κοντέρ, κάνοντας τουλάχιστον 250 προσλήψεις με διάφορους «έξυπνους» τρόπους. Δεν εφευρίσκεις «εθελοντές». Δεν κάνεις προσλήψεις όποτε θέλεις δια της μεθόδου της ανάθεσης υπηρεσιών ,μη εφαρμόζοντας καμία ρύθμιση του ΑΣΕΠ ,για να βολέψεις τους δικούς σου και τους συγγενείς των δικών σου.
·        Δείχνεις αυτοσυγκράτηση στις δημόσιες σχέσεις. Δεν του δίνεις να καταλάβει.

Αν τα κάνεις όλα αυτά οδηγείς τον Δήμο στο σημείο μηδέν με αποκλειστικά δική σου ευθύνη. Τον οδηγείς στην  καταστροφή. Τον διαλύεις οργανωτικά, εργασιακά και οικονομικά.  Τον αφήνεις δίχως ουσιαστικούς τρόπους. Τον χρησιμοποιείς ως προσωπικό εργαλείο προβολής και μηχανή επικοινωνιακών τρικ ,όχι πάντως ως μηχανισμό επίλυσης των τοπικών προβλημάτων.
Αυτό ακριβώς κάνει ο αξιότιμος Λουκάς Τζανής.

zzoupis@ath.forthnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου