Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ…

«Τα κέρδη δικά τους, τα χρέη δικά μας»
ΟΧΙ. Δεν είμαστε ένα έθνος. Δεν είμαστε όλοι οι Έλληνες το ίδιο. Όπως σε κάθε χώρα υπάρχουν κοινωνικές τάξεις που συγκρούονται, έτσι και στην  Ελλάδα η πολιτική του μνημονίου είναι ταφόπλακα για το λαό και ταυτόχρονα «θείο δώρο» για τους καπιταλιστές (τραπεζίτες, εφοπλιστές, βιομηχάνους, κατασκευαστικές εταιρίες, καναλάρχες). Η αλήθεια είναι ότι όλα τα μνημονιακά μέτρα που έχουν παρθεί και τα υπόλοιπα που σχεδιάζουν να πάρουν ένα στόχο έχουν: Να εξασφαλίσουν στους έλληνες καπιταλιστές (αλλά και ξένους) ότι θα συνεχίζουν να πλουτίζουν όλο και περισσότερο  από την φτηνή, απλήρωτη, ανασφάλιστη  εργασία και τη φτηνή παροχή υπηρεσιών εκατομμυρίων ελλήνων και μεταναστών που ζουν σε αυτή τη χώρα. Γι αυτούς η κρίση είναι μια ακόμα «κερδοφόρα ευκαιρία». Αυτή την αλήθεια την κρύβουν τα παπαγαλάκια του συστήματος. Οι πολιτικοί διαχειριστές του συστήματος, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού κι όσοι ψήφισαν το μνημόνιο δεν είναι παρά οι πολιτικοί «υπάλληλοι» του κεφαλαίου και οι μίζες κι οι κλεψιές  είναι ψίχουλα μπροστά στα κέρδη του ελληνικού κεφαλαίου. Ιδού μερικές πρόσφατες αποδείξεις. 
ΟΙ 500 ΠΙΟ ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΝα για ποιους δουλεύει ο Γιωργάκης και κάνουν πλάτες οι Παναγόπουλοι.
Την ώρα που τα νοσοκομεία ξεμένουν από γάζες και βαμβάκι και οι μισθοί  θα
υποστούν και νέες περικοπές, οι «αναξιοπαθούντες» τραπεζίτες και  βιομήχανοι πανηγυρίζουν! Και δικαιολογημένα, καθώς τα ήδη υψηλά επίπεδα κερδοφορίας τους αύξησαν ή διατήρησαν οι 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις το 2009, παρά τη γενικότερη οικονομική κρίση, την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και τα χιλιάδες «λουκέτα» των μικρομεσαίων. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της Icap καταγράφεται βελτίωση  σε επίπεδο κερδών
της τάξεως του 11,4%. Αύξηση υπάρχει και στα ίδια κεφάλαια και μάλιστα κατά 13,4%, όταν το γενικότερο κλίμα χαρακτηρίζεται από μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων.
Οι 500 πιο κερδοφόρες  λοιπόν κάλυψαν το 85% περίπου των συνολικών κερδών που καταγράφηκαν σε σύνολο 28.000 επιχειρήσεων. Οι πρώτες 30 είναι:
ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ ( και τις 3 θέλουν να τις ξεπουλήσουν έναντι πινακίου φακής), Cosmote, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα της Ελλάδος, Vodafon, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ΕΛΠΕ,, Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Marfin,  Popular Bank, ALAPIS, Wind Ελλάς, ΜότορΌιλ, Αττική Οδός, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Coca cola,  Ελληνική Εταιρεία
Εμφιαλώσεως, Jumbo, Τιτάν, Ελεύθερη Τηλεόραση, Παπαστράτος,
Ηρακλής, Ελληνικά Ναυπηγεία, Τηλέτυπος, ΔΕΣΦΑ (Διαχ/στής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), Olympic, Άλφα-Βήτα Βασιλόπουλος, Nestle Ελλάς κ.λ.π.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία, τα λειτουργικά κέρδη των 248 εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων ανήλθαν σε 2,1 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2011 ( εν μέσω κρίσης!) Τα κέρδη μετά από τους φόρους (καθαρά κέρδη) αυξήθηκαν κατά 7,9% σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2010 και κατά 15% για τις 77 πρώτες σε κερδοφορία επιχειρήσεις. Πάντα εν μέσω κρίσης!
Πού θεμελιώθηκαν αυτά τα κέρδη; Σε δύο πυλώνες: Στα μέτρα που μείωσαν τις εργατικές αποδοχές και αύξησαν την ελαστική κι επισφαλή εργασία, και στις νέες φοροελαφρύνσεις προς το κεφάλαιο, που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου. Σε δυο πυλώνες που αποκαλύπτουν την ταξική ουσία του αντεργατικού πραξικοπήματος κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ.
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Ανάλογα είναι τα στοιχεία για την ελληνόκτητη ναυτιλία: Oι έλληνες εφοπλιστές βρίσκονται στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ελέγχοντας το 14,33% της παγκόσμιας ναυτιλίας. Κι όμως έχουν 57 φοροαπαλλαγές και η συνσεισφορά τους στη φετινή φορολογία είναι μόνο 12 εκατ. ευρώ – μικρότερη από των μεταναστών που είναι 45 εκατ. ευρώ!
ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Αυτό που είναι δύσκολο όμως να συνειδητοποιηθεί είναι το μέγεθος των κερδών που συσσώρευσαν οι μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα την τελευταία 15ετία, όταν το ΑΕΠ αύξανε με ετήσια ποσοστά έως και 5%. Σύμφωνα πάλι με την ετήσια έκθεση της ICAP “Business Leaders in Greece”, οι 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες στην Ελλάδα, κατά το έτος 2009, είχαν συνολικό τζίρο 118 δισ. ευρώ.  Δηλαδή, σχεδόν το ΜΙΣΟ ΑΕΠ της χώρας μπήκε στα ταμεία τους. Κι όμως ο φορολογικός συντελεστής γι αυτές έχει κατρακυλήσει από το 45% στο 20%. Με άλλα λόγια ο φορολογικός συντελεστής είναι πολύ κάτω από το μέσο όρο  της Ε.Ε. των 27
ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
 Κι ενώ οι φόροι όλων των 210.000 περίπου Νομικών Προσώπων -και όχι μόνο των 500 πιο κερδοφόρων- προβλέπεται να είναι 2,8 δισ., σε σύνολο φορολογικών εσόδων του κράτους 57,5 δισ., το ερώτημα είναι: Ποιος πληρώνει τα υπόλοιπα 54,7 δισ. των φόρων; Μα φυσικά μισθωτοί και συνταξιούχοι! Αυτή η άδικη αναλογία είναι σταθερή ή καλύτερα σταθερά επιδεινούμενη στο φορολογικό σύστημα της Ελλάδας τα τελευταία 15 χρόνια.

Oι 60.000 πλουσιότεροι Έλληνες
Έχουν περιουσία 3 φορές μεγαλύτερη από το ΑΕΠ της Χώρας, και δυόμιση φορές μεγαλύτερη από το σύνολο του δημόσιου χρέους.Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Gredit Suisse, Global Wealth Databook, (Οκτώβριος 2010) οι ιδιωτικές περιουσίες των πιο πλούσιων Ελλήνων αυγαταίνουν διαρκώς και περισσότερο. Τα στοιχεία  αφορούν περίπου 60 χιλιάδες Έλληνες κατοίκους και μιλάμε για εγχώρια περιουσία (κινητή και ακίνητη) που δεν εμφανίζεται, ούτε καταγράφεται πουθενά.
Ο κινητός πλούτος, που αποτελείται από μετρητά (ρευστά), χρεόγραφα (μετοχές, ομόλογα, κλπ.) και άλλα (χρυσός, κοσμήματα, κλπ.) ανήλθε για το 2010 σχεδόν σε 340 δις δολ., περίπου όσο το ΑΕΠ της χώρας! Να σημειώσουμε εδώ ότι ο ιδιωτικός κινητός πλούτος δεν φορολογείται στην Ελλάδα! Όσο για τα ακίνητα, πόσα από αυτά φορολογούνται; Κανένα, διότι έχουν περάσει κατά κύριο λόγο στην κυριότητα υπεράκτιων εταιρειών (offshore)…..


«Αν ξυπνήσεις μονομιάς, θα ΄ρθει ανάποδα ο ντουνιάς»

Γράφει ο Σωτήρης Καρνεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου