Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Δεύτερη συνεδρίαση του Συντονιστικoύ Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΕ)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 5 Μαϊου, η δεύτερη συνεδρίαση του Συντονιστικoύ Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΕ) της Αντιπεριφέρειας Νήσων, με θέμα τον συντονισμό μέτρων για την προετοιμασία και αντιμετώπιση θεμάτων της Πολιτικής Προστασίας την κρίσιμη αντιπυρική περίοδο.
Στη συνεδρίαση, μετείχαν οι Περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Παναγιώτης Βουδούρης και Σπύρος Σπυρίδων, οι δήμαρχοι Πόρου κ. Δημήτρης Στρατηγός, Σπετσών κ. Παναγιώτης Λυράκης, οι Αντιδήμαρχοι Ύδρας κ. Παστός και Κυθήρων κ. Μεγαλοκονόμος, οι Πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων Τροιζηνίας κ. Πάλλης και Αγκιστρίου κ. Ζησόπουλος, Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, εκπρόσωποι δήμων, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων, καθώς και εθελοντικές ομάδες δράσης. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία, να προτείνουν συγκεκριμένες δράσεις και κινήσεις και να συζητήσουν με τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων τα καίρια προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν καθώς και τον συντονισμό των ενδεικνυόμενων μέτρων, για την άμεση αντιμετώπιση θεμάτων Πολιτικής Προστασίας στη περιοχή της αρμοδιότητάς τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης στην εισήγησή του, επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το ζήτημα της πολιτικής προστασίας είναι πολυσήμαντο, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για νησιά υψηλού κάλλους όπως είναι τα νησιά της Περιφερειακής μας Ενότητας τη δύσκολη περίοδο που ξεκίνησε, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Έχουμε χρέος να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών των νησιών και των χιλιάδων επισκεπτών, αλλά και στις απαιτήσεις των καιρών με υψηλό αίσθημα ευθύνης, ιδιαίτερα σε αυτή την δύσκολη εποχή.
Τα νησιά μας που είναι το μοναδικό μπαλκόνι της Αττικής, εκτείνονται από τη γειτονιά του Πειραιά, την ιστορική Σαλαμίνα, έως τα μακρινά και πανέμορφα Αντικύθηρα που ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε και αυτό από μόνο του σημαίνει ότι η άσκηση των αρμοδιοτήτων και η επιτυχής έκβαση κάθε εγχειρήματος ενέχει πραγματικές δυσκολίες λόγω προσβασιμότητας.
Θεωρούμε ότι είμαστε έτοιμοι στο βαθμό που μας αφορά και στο όριο ευθύνης μας και σε αγαστή συνεργασία με τους δήμους, την Πυροσβεστική, τους φορείς και τις εθελοντικές ομάδες, πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε.
Θέλω να σας ενημερώσω για πρώτη φορά, για δύο κινήσεις μας που σχετίζονται με τη σημερινή συζήτηση.
Εμείς έχουμε πει και το πιστεύουμε ότι μόνο «Με έργο θα πάμε μπροστά» και θέλουμε να δικαιώσουμε αυτή την επιλογή μας, το πιστεύω μας, στην πράξη.
Στο πλαίσιο αυτό θέλουμε να δώσουμε τέλος -και θα το κάνουμε- στις παράνομες χωματερές. Κάθε νησί πρέπει να διαχειρίζεται μόνο του τα σκουπίδια με δικό του ΧΥΤΥ, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και να μην μεταφέρουμε κάποια σκουπίδια στη Φυλή, άλλα να τα καίμε, άλλα να τα παραχώνουμε και άλλα να τα πετάμε στη θάλασσα. Ή, σε συνεργασία με το κράτος να γίνεται ελεγχόμενη και οργανωμένη μεταφορά από θαλάσσης.
Αυτό που γίνεται μέχρι σήμερα είναι μια ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ που εκθέτει μια πολιτεία που θέλει να λέγεται σύγχρονη, μια χώρα που θέλει να λέγεται Ευρωπαϊκή και φυσικά την αυτοδιοίκηση.
Εμείς αυτό το αλλάζουμε και ήδη προχωράμε σε ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ με μελέτες και θα στηρίξουμε αυτά τα έργα.
Ετοιμάσαμε Μελέτη για «Σύστημα διαχείρισης Πυρκαγιών και Κρίσεων στα Νησιά».
Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που σύντομα θα το εντάξουμε και θα γίνει, αφού πλέον είμαστε έτοιμοι και το οποίο ολοκληρωμένο είναι πραγματική ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ για τα νησιά μας και θα μας βοηθήσει πολύ στη συνέχεια. Θα υπάρχει άμεση ενημέρωση για κάθε μέτωπο πυρκαγιάς και ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των εμπλεκομένων φορέων με στόχο να προλαμβάνει, αλλά και να καθοδηγεί σωστά όλες τις ενέργειες.
Θέλω εδώ να κρούσω τον κώδωνα όσον αφορά στην προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων. Η πολιτεία οφείλει άμεσα να στηρίξει σοβαρές λειτουργίες όπως ο καθαρισμός με ουσιαστικά κονδύλια και όχι στα χαρτιά, προσχηματικά.
Η Περιφερειακή ενότητα νήσων της οποίας προΐσταμαι είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στο χρέος της και να δώσει τις καλύτερες δυνάμεις της στον ευαίσθητο τομέα της πολιτικής προστασίας και η πολιτική βούληση του Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού και η δική μου είναι ξεκάθαρη επ’ αυτού. Με τη συνεργασία όλων των φορέων και ιδιαίτερα των πυροσβεστών που παίζουν και τη ζωή τους για τους συμπολίτες τους, πιστεύω ότι ανά πάσα στιγμή θα είμαστε έτοιμοι. Το πρωταρχικό είναι η συμμετοχή των πολιτών γιατί το μείζον αυτό θέμα αφορά το ίδιο το σπίτι του καθενός από εμάς».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου