Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α : Συμμετέχουμε στον καθαρισμό του Αρχαίου Λιμένα

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΛΙΜΕΝΑ . ΕΝΑ ΚΑΛΕΣΜΑ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ. 

Η ανάδειξη του παρελθόντος και των σημασιών του δεν έχει κανένα άλλο νόημα από την αφορμή για τη δραστική βελτίωση του παρόντος και του μέλλοντος της ζωής της δικής μας και των παιδιών μας , αλλιώς γίνεται ένα νεκρό φετίχ προοριζόμενο για άλλοθι της εξουσίας
Με χαρά και μεγάλο ενδιαφέρον αποδεχτήκαμε την πρόσκληση του PERIVOS για τον καθαρισμό του αρχαίου λιμένα την Κυριακή 8/5/11 με εθελοντική δράση και αποφασίσαμε και τη δική μας συμμετοχή. Ήταν μια από τις ελάχιστες κινήσεις διάσωσης και προβολής του ιστορικού και φυσικού πλούτου του νησιού μας, σε μια εποχή που τέτοιες αξίες υποβαθμίζονται και όλα λειτουργούν σε στενή οικονομίστικη λογική. Ακόμα θεωρούμε τη συσπείρωση και σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των πολιτών με μη κερδοσκοπική στοχοθέτηση ως την πρώτη και απαραίτητη κίνηση κοινωνικής αναδιοργάνωσης από τα κάτω δίχως σπόνσορες και αρχηγούς.

Ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν ασπαζόμαστε τον εθελοντισμό ως ευρύτερη πρακτική ούτε θεωρούμε ότι η λύση για τα επιτακτικά κοινωνικά προβλήματα είναι να δουλεύουμε δωρεάν για να επιδιορθώνουμε τα συντρίμια του μοντέρνου τρόπου παραγωγής και διαβίωσης, προκειμένου να εισπράξουμε είτε το χειροκρότημα των συντελεστών του πολιτικού θεάματος (ΜΜΕ και πολιτικών) είτε μια μελλοντική ευνοική μεταχείριση από το σύστημα.
Την εποχή που επικρατούν ο χρηματισμός και οι κερδοσκοπικές αντιλήψεις κάθε μορφής κοινωνικής εργασίας, ο εθελοντισμός στην καλύτερη περίπτωση αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό του γενικού ξεπουλήματος ενώ στη χειρότερη μια υστερόβουλη κίνηση νομιμόφρονης αυτοθυσίας. Ας σκεφτούμε ότι αυτοί που τσέπωσαν τα δις που καλείται τώρα ο λαός να πληρώσει εξαργύρωσαν στο πολλαπλάσιο ακόμη και τις έννομες υπηρεσιακές τους υποχρεώσεις.
Ο εθελοντισμός αποκτά νόημα σε συνθήκες συλλογικής οικειοποίησης και αξιοποίησης του υλικού και πνευματικού πλούτου στα πλαίσια μιας κοινωνίας με δίκαιη κατανομή και σεβασμό στις ανάγκες του καθενός. Εξοχο το παράδειγμα της Αργεντινής όπου μετά από μια δεκαετία σκληρών και επίμονων αγώνων αλλά και πολλών ωρών εθελοντικής δουλειάς οι αυτοοργανωμένοι εργάτες κέρδισαν και νομικά τη χρήση και εκμετάλλευση των χώρων εργασίας τους.
Με αυτή και μόνο την προοπτική και με την ελπίδα ότι οι χώροι με ιστορία και φυσικό κάλλος θα αποδοθούν στις τοπικές κοινότητες για την ανάδειξη και εκμετάλλευσή τους με απασχόληση εργατικού και επιστημονικού προσωπικού ,  προσυπογράφουμε και συμμετέχουμε σε αυτή την πρωτοβουλία.

Ο Αρχαίος Λιμένας ανήκει στους πολίτες και σίγουρα ΟΧΙ σε όσους με την αδιαφορία τους τον εγκατέλειψαν ώστε να φτάσει στο σημερινό χάλι.

ΚΙΝΗΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α.      http://naymaxha.wordpress.com
(Νέα Αυτοδιοικητική Μαχητική Ανατροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου