Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Aπάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων σε ερώτηση για την ύδρευση των νησιών

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Δημήτρης Κατσικάρης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου κ. Άδωνι Γεωργιάδη για την ύδρευση των νησιών, αφού παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τη σημερινή κατάσταση, μεταξύ άλλων είπε τα εξής:
«Η αλήθεια είναι ότι τις προηγούμενες δεκαετίες δεν είχε γίνει κανένα έργο ουσιαστικής υποδομής στον κρίσιμο αυτό τομέα, παρά μόνο μικρά έργα που αντιμετώπιζαν περιστασιακά και κατά περίπτωση προβλήματα που ανέκυπταν. Πολλά νησιά, με διαφορετικές δημοτικές αρχές, είχαν επιλέξει τη λύση της μεταφοράς νερού, με αποτέλεσμα να είναι όμηροι των «νερουλάδων» και τα νησιά να έχουν πανάκριβο νερό και αμφιβόλου ποιότητας. Μέχρι σήμερα κανένας Δήμος δεν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον για φράγματα ή κατασκευή λιμνοδεξαμενών.
Η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, έχει ήδη έρθει σε επαφές με όλους του δήμους, αναμένοντας συγκεκριμένες προτάσεις από τις οποίες θα προκύψουν οι ενδεδειγμένες λύσεις για κάθε νησί και τόπο.
Σήμερα οι δήμοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στο μεγάλο κόστος της αγοράς και μεταφοράς νερού, υπάρχουν μεγάλα χρέη προς τους μεταφορείς νερού, ενώ ταυτόχρονα, χιλιάδες λογαριασμοί δημοτών είναι ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ, με τους δήμους να αδυνατούν να εισπράττουν τα οφειλόμενα.
Η Περιφέρεια Αττικής με την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, έχουν ως βασική τους προτεραιότητα τη στήριξη των Νησιωτικών Δήμων στο μείζον αυτό ζήτημα της επάρκειας και της ποιότητας του νερού, ώστε να πάψουν τα Νησιά μας να είναι σε διαρκή ομηρία.
Προς τούτο συνεργάζεται άμεσα με τους δήμους για την εξεύρεση των καλύτερων λύσεων και θα στηρίξουν ΚΑΘΑΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ που θα αλλάξουν τη σημερινή εικόνα, για την οποία πάντως δεν ευθύνεται η Περιφέρεια.
Σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε τεχνική βοήθεια, τεχνογνωσία και στήριξη στον τομέα της αφαλάτωσης (με ΣΔΙΤ ή άλλους τρόπους), αλλά η τελική επιλογή λύσης ανήκει στις τοπικές κοινωνίες των Νησιών. Η Περιφέρεια Αττικής στο νέο σχεδιασμό που για πρώτη φορά κάνουμε, θα συμβάλλει και οικονομικά, είτε με ίδιους πόρους, είτε με την ένταξη έργων υποδομών ύδρευσης σε προγράμματα χρηματοδότησης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου