Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥΣ

Του Ζαχαρία Ζούπη ,Πολιτικού Αναλυτή

Δεν έχουν άδικο τελικά οι πολίτες και έχουν «θολώσει» τον τελευταίο χρόνο. Αφού πριν απ’όλα σειρά βουλευτών ,Υπουργοί και αρχισυνδικαλιστές τους μπερδεύουν με όσα τους λένε. Κοντά ένα χρόνο με το Μνημόνιο στη ζωή μας και ακόμα στα σπίτια ,στα καφενεία ,στις παρέες ακούς ότι ανοησία μπορείς να φανταστείς. Δε θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά. Δεν έχουν άδικο οι άνθρωποι. Αφού κανείς δεν εξήγησε ποτέ ολοκληρωμένα και με σαφήνεια για το σημείο που έφτασε η χώρα τον περασμένο χρόνο ,για τις πραγματικές αιτίες που την οδήγησαν σε ουσιαστική χρεοκοπία και εν πάσει περιπτώσει στο χείλος του γκρεμού. Αφού κανείς δεν τους λέει ότι τα τελευταία δύο χρόνια το ελληνικό Κράτος ουσιαστικά πληρώνει σχεδόν αποκλειστικά μισθούς και οι προμηθευτές τραβάνε τα μαλλιά τους. Αφού κανείς δεν τους λέει ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ,αφού το χρέος μας είναι περίπου 350 δις ευρώ και παρ’όλα αυτά και παρ’όλες τις προσπάθειες το Κράτος συνεχίζει και λειτουργεί ελλειμματικά ,χρειάζεται δηλαδή νέα δανεικά για να «βγάλει τη χρονιά» .Εν ολίγοις ,ο κάθε Έλληνας χρωστάει περίπου 35.000 ευρώ και ο καθένας λέει και μια ανοησία. Ο Σαμαράς υπόσχεται ότι θα έλυνε το πρόβλημα σε ένα χρόνο, ο Τσίπρας θα προτιμούσε τη δραχμή και η Παπαρήγα προτείνει «λαϊκά οικονομία» ,Φαντάζομαι σαν αυτές τις «λαϊκές οικονομίες των πρώην «σοσιαλιστικών» χωρών που κατέρρευσαν παταγωδώς και είκοσι χρόνια μετά ακόμα πληρώνουν.

Έτσι ,υπάρχει κατ’αρχήν ήδη μια διπλή ευθύνη του πολιτικού κόσμου. Πρώτον ότι έβλεπαν το παγόβουνο και παρ’όλα αυτά οδήγησαν το σκάφος με ταχύτητα πάνω του. Δεύτερον, ότι δεν δίνουν εξηγήσεις ,δεν αναφέρουν όλη την αλήθεια, δε δίνουν σαφείς διαστάσεις της προσπάθειας που πρέπει να γίνει. Ακόμα και αυτές τις κρίσιμες στιγμές ,κόμματα ,συνδικαλιστές ,παράγοντες ,δημοσιογράφοι ,αλλά και πνευματικοί άνθρωποι προτιμούν τον εύκολο δρόμο της μισής αλήθειας ,της υπεκφυγής του λαϊκισμού .Έχουν μετατρέψει τον Γιώργο Παπανδρέου και 4-5 (όχι παραπάνω) Υπουργούς αλεξικέραυνα και οι άλλοι είναι ευτυχείς. Ακόμα και το ΠΑΣΟΚ που θα όφειλε να είναι το πολιτικό υποκείμενο του εξορθολογισμού , του εκσυγχρονισμού και της ανατροπής ,της σωτηρίας της χώρας δείχνει να είναι αλλού .Αφού τα στελέχη του είναι στην πλειοψηφία του δημόσιοι υπάλληλοι ή εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ δε θα μπορούσε να είναι και πολύ διαφορετικά. Αφού οι ίδιοι διόριζαν ή διορίζονταν σκανδαλωδώς και συνέβαλαν σ’ αυτό το τέρας που έχει δημιουργηθεί, τι να πουν σήμερα. Αφού οι ίδιοι κατασκεύασαν συνδικαλιστές στυλ Ρίζου ή Κουλουμπαρίτση ,τι να πουν τώρα πια. Το ΠΑΣΟΚ θα χρειαζόταν μια επανίδρυσα ,αλλά τέτοιες ώρες τέτοια λόγια. «Ας παραμείνει το ίδιο εργαλείο» και ότι γίνει.

Κι όμως τώρα ,ήταν και είναι μία ευκαιρία πέρα από μύθους. Για παράδειγμα πέρα από τον μύθο «φάγανε πολλά και γι αυτό δημιουργήθηκε η κρίση». Όχι ότι δεν υπάρχει διάχυτη διαφθορά από τα Υπουργεία μέχρι τον ταμία ενός Δήμου ,από μια Πολεοδομία μέχρι τους γιατρούς και από Καθηγητές Πανεπιστημίου μέχρι ένα τραυματιοφορέα. Ασφαλώς και υπάρχει και ασφαλώς δεν αφορά 10,100 ή 1000 πολιτικά πρόσωπα και μίζες πάντα βέβαια αναλογικά. Ασφαλώς και είμαστε μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες και επομένως και πολιτικοί χρειάζεται να μπουν –όχι επιλεκτικά- στη φυλακή ,όπως και πιθανά δημοσιογράφοι ,γιατροί ,φαρμακοποιοί ,πολιτικοί μηχανικοί, διάφοροι κρατικοί αξιωματούχοι. Ασφαλώς και πρέπει να εξεταστεί πως δημιουργήθηκαν τεράστιες περιουσίες και άλλα πολλά. Ωστόσο, όπως «η γη κινείται» έτσι και το δημοσιονομικό πρόβλημα και το χρέος της χώρας δε δημιουργήθηκαν από τη διαφθορά.
Αξίζει να πούμε –για να γίνει πιο κατανοητό- ότι το 70% περίπου του Κρατικού Προ»υπολογισμού είναι μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργικά έξοδα του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα και ότι το 20% αφορά αποπληρωμή δανείων της χώρας. Άρα για έργο κάθε είδους μένει ένα 10%. Όση λοιπόν μίζα και αν πάρει –κακώς βέβαια και πρέπει να τιμωρηθεί- κάποιος ή κάποια ομάδα ανθρώπων  αυτό θα είναι ποσοστό του 10% του Προϋπολογισμού. Με το άλλο 90% τι γίνεται; Ως γνωστόν ,από τη μισθοδοσία ή την αποπληρωμή δανείων δεν μπορούν να προκύψουν μίζες. Η μονόπλευρη επομένως συζήτηση για τη διαφθορά δε δείχνει δυστυχώς –μακάρι να ήταν διαφορετικά- μόνο ευαισθησία για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δείχνει ,υποδηλώνει προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Το κυρίως πρόβλημα είναι το υπερδιογκωμένο, σπάταλο Κράτος που δημιούργησαν οι Κυβερνήσεις με τη στήριξη και της Αριστεράς. Το κυρίως πρόβλημα είναι ότι δεν παράγουμε τίποτα γιατί συνηθίσαμε στις επιδοτήσεις ,στα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις «αρπαχτές». Το κυρίως πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα κατάφερε να γίνει μια χώρα που από τη μία υπερκατανάλωνε και δανειζόταν και από την άλλη δεν έχει ένα αναπτυξιακό στίγμα.

Το κυρίως επίσης πρόβλημα είναι ότι μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού , μεγάλα τμήματα της κοινωνίας συνέβαλαν στη δημιουργία της αυτής της κατάστασης. Γιατί βολεύτηκαν ,γιατί εθίστηκαν στην ιδέα του διορισμού στο δημόσιο, γιατί υπερδανείστηκαν ,γιατί υπερκατανάλωσαν. Αλλά και γιατί ταυτόχρονα έμαθαν ως συνένοχοι στην παρατυπία και την εύκολη λύση ,ξέχασαν να κρίνουν ,να σκέφτονται και να παράγουν ,ανέχτηκαν τα λαμόγια, σιώπησαν. Ας μην παριστάνουμε επομένως όλοι τις παρθένες. Αρκεί να μην παριστάνουμε τρία παραδείγματα από τη «φορολογική εικόνα» της χώρας που οικοδομήσαμε. Το 2009 ,το 60% των πολιτών δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ φορολογία! Ενώ τα πρόστιμα από τις φορολογικές παραβιάσεις έφτασαν ,μόνο από την ΣΔΟΕ ,τα 5 δις ευρώ ,κατά τη διάρκεια του 2010 εισπράχτηκαν μόνον 211 εκατομμύρια! Ένα εκατομμύριο επαγγελματίες δήλωσαν κατά μέσο όρο ετήσιο εισόδημα 10.500 ευρώ (δηλαδή 875 ευρώ το μήνα) ! Είπατε τίποτα ανόητοι που πληρώνετε κανονικά στην εφορία.

Ας τελειώνουμε με μύθους ,ωραιοποιήσεις και λαϊκισμούς. Η πραγματικότητα είναι σκληρή και μας αφορά όλους… Ας τη δούμε κατάματα ,μήπως και γίνει κάτι….


zzoupis@ath.forthnet.gr

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

exeis valei ena rito kato apo tin fotografia sou einai miso. giati stin korifi ftanoun kai ta saligkaria glifontas.

Ανώνυμος είπε...

Το ίδιο συμβαίνει στην Ευρώπη και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα. Η φιλολογία για τις «υψηλές αμοιβές» των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ επιχειρεί να συγκαλύψει την κατάργηση των δημόσιων υπηρεσιών. Έτσι, τη στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια και να τα παραδώσει στους μάνατζερ της αγοράς καταργώντας τον δωρεάν χαρακτήρα της πανεπιστημιακής παιδείας, τη στιγμή που έχει χιλιάδες πανεπιστημιακούς καθηγητές απλήρωτους, οδηγώντας τους να ζητούν δανεικά για να ζήσουν, θυμάται την οικογενειοκρατία στα ΑΕΙ. Τη στιγμή που διαλύει τις δημόσιες συγκοινωνίες μέσω της μείωσης των δρομολογίων των αστικών λεωφορείων και της αύξησης του εισιτηρίου κατά 40% και της κατάργησης δρομολογίων του ΟΣΕ ταυτόχρονα με την αύξηση του εισιτηρίου ακόμη και κατά 300%, ανακαλύπτει τους υψηλούς μισθούς των οδηγών λεωφορείων και των μηχανοδηγών! Τη στιγμή που έχει οδηγήσει τα δημόσια νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε τριτοκοσμικά χάλια, με μέση ώρα αναμονής στα εφημερεύοντα των νοσοκομείων Παίδων 6 ώρες και πλήθος δωρεάν μέχρι πέρυσι παροχών και εξετάσεων να καταργούνται, στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας στα φαινόμενα διαφθοράς. Κι αυτό μάλιστα όταν όλοι ξέρουν πως αν η Ζίμενς, ο ευρωπαϊκός μας προμηθευτής, πέρα από ιατρικά μηχανήματα προμήθευε γιατρούς και νοσοκόμους όχι μόνο θα καλύπτονταν τα χιλιάδες κενά αλλά θα φτιάχνονταν και νέα σύγχρονα οργανογράμματα, με επιπλέον οργανικές θέσεις… Η κυβέρνηση παρόλα αυτά ετοιμάζεται να κλείσει νοσοκομεία και κέντρα υγείας μέσω των συγχωνεύσεων, με απώτερο σκοπό να μειωθούν οι δαπάνες κατά ένα τρίτο όπως προβλέπεται στο τρίτο Μνημόνιο, οδηγώντας το επίπεδο της δημόσια υγείας σε προ-ΕΣΥ εποχές.

ωραιο αυτο ,,,,,,,,,,,,,,Αξίζει να πούμε –για να γίνει πιο κατανοητό- ότι το 70% περίπου του Κρατικού Προ»υπολογισμού είναι μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργικά έξοδα του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα .......
πόσα οι δυ πόσα τα λειτουργικά έξοδα; γιαυτο ειναι ο προϋπολογισμός για να λειτουργεί το κράτος δεν είναι για να δίνει θαλασσοδάνεια στον λαναρά και να αγοράζει σπίτια ο ακης με τον ροκκο

Ανώνυμος είπε...

σορρυ αλλα στο πρωτο κομματι θα αναγνωρισατε τον Βατικιωτη ξεχασα να το γραψω

Ανώνυμος είπε...

επίσης κ Ζουπη πρέπει να πείτε στους αναγνώστες σας ότι η θεωρεία του ότι το 70% πάει στους δημ υπαλ ανήκει στον κ Ανδριανόπουλο θιασώτη του νεοφιλελευθερισμού και από ότι καταλαβαίνω και πολιτικό μέντορά σας

άμα μου την καρφώσει ακόμα λίγο θα αποδομησω την ανάρτηση ίσως και σήμερα

Ανώνυμος είπε...

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Yearbook, 2009 της Eurostat, το σύνολο των δημοσίων εσόδων έχουν φτάσει έως στο 41% του ΑΕΠ και το σύνολο των δημοσίων δαπανών έως το 44%, όταν στην ΕΕ των 27 τα αντίστοιχα ποσοστά είναι κατά μέσο όρο 45% και 46% Άρα, η Ελλάδα έχει συγκριτικά μικρότερο δημόσιο τομέα από ότι ευρωπαίοι εταίροι.

Ανώνυμος είπε...

21 Ιανουαρίου 2011 8:14 π.μ.και μενα αμα μου την καρφωσει θα σε αποκαλεσω αμετανοητο πρασινοφρουρο..............

Ανώνυμος είπε...

ότι θες αλλά όχι πασοκο

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΕΙΣ ΧΙΟΥΜΟΡ....ΣΟΡΥ.......

Ανώνυμος είπε...

to zitima einai oti ta sindikata tin exoun kanei gargara ti doulia,k to an eisai kokkinos,prasinos,mple,roz,poli pou me niazei.
alla ta koufalakia den evalan kanena stin mpouzou,
opote emeis oi polites ta fagame ta 300 tosa dis.!!!

Ανώνυμος είπε...

Εκεί βέβαια που έγιναν και γίνονται όργια είναι στις περίφημες ΣΔΙΤ, δηλαδή στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, με βάση τις οποίες έγιναν και γίνονται τα περισσότερα από τα λεγόμενα «μεγάλα έργα» υποδομών της χώρας.

Μια μελέτη που εκπόνησε το ΤΕΕ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με τις ΣΔΙΤ τον Σεπτέμβριο του 2009 αποκάλυψε πως «η αγορά των ΣΔΙΤ διαμορφώνεται σε ολιγοπώλιο, με όλες τις σχετικές συνέπειες» και επίσης «ότι το κόστος των έργων που υλοποιούνται μέσω ΣΔΙΤ, είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το κόστος με το οποίο θα υλοποιούνταν τα ίδια έργα, αν κατασκευάζονταν ως δημόσια έργα χρηματοδοτούμενα από το ΠΔΕ».

Έτσι από τη μελέτη «εκτιμάται ότι το κόστος των μη ανταποδοτικών έργων κοινωνικής υποδομής, που υλοποιούνται μέσω ΣΔΙΤ, στοιχίζουν στο ελληνικό Δημόσιο περίπου μιάμιση φορά περισσότερο απ' ό,τι εάν υλοποιούνταν ως δημόσια έργα, με δανεισμό του Δημοσίου». Το ενδιαφέρον είναι ότι η μελέτη αυτή και τα πορίσματα της ανακοινώθηκαν παρουσία της τότε υπουργού ανάπτυξης κ. Λουκάς Κατσέλη, η οποία αρκέστηκε να πει ότι οι ΣΔΙΤ είναι «πολιτική επιλογή».

Το γεγονός ότι η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται εδώ και χρόνια μ' αυτόν τον εξευτελιστικό τρόπο, ο οποίος σε μια ανεπτυγμένη χώρα θα επέφερε πιθανώς και ποινικές διώξεις, οφείλεται καταρχήν στην αγωνιώδη προσπάθεια των ιθυνόντων να δώσουν εξετάσεις στις «παγκόσμιες αγορές», δηλαδή στα διεθνή κερδοσκοπικά κέντρα.

Αρχειοθήκη ιστολογίου