Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Καθήλωσε η ‘αιρετική’ Αρβελέρ

Σε μία και μοναδική συγκλονιστική διάλεξη στην αίθουσα «Δ. Μπόγρη» την Κυριακή 5 Νοεμβρίου η διάσημη βυζαντινολόγος, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ καθήλωσε, όπως αναμενόταν, τους εκατοντάδες ακροατές της, μιλώντας με θέμα «Από το Μαραθώνα στη Σαλαμίνα». Την εκδήλωση διοργάνωσε το Δημοτικό Σχολείο των Παλουκίων σε συνεργασία με το Δήμο Σαλαμίνας, με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.).
Την ομιλήτρια παρουσίασε η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Παλουκίων Ελένη Γκανά, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο αρχαίο λιμάνι και τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων, στους χώρους που θα έπρεπε να αποδοθούν ως πολιτιστικό μνημείο στην παγκόσμια κοινότητα. Τη σκυτάλη πήρε ο δήμαρχος Σαλαμίνας που με τη σειρά του, αφού εξήρε την προσωπικότητα την κ. Αρβελέρ, τονίζοντας ότι η μεγαλύτερη συμβολή της ήταν ακριβώς ότι κατάφερε να αποδώσει τη χιλιετία του Βυζαντίου στον ελληνικό πολιτισμό, αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση που επικρατεί στο χώρο που διεξήχθη η ναυμαχία. Ο κ. Σοφράς κατήγγειλε όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα για την αδιαφορία την οποία επέδειξαν απέναντι στη Σαλαμίνα και ζήτησε από την κ. Αρβελέρ τη συνδρομή της στην ανάδειξη του θέματος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ίδια η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, παίρνοντας το λόγο, αναζήτησε τις ευθύνες για ό,τι γίνεται στη Σαλαμίνα καταρχήν στην κεντρική εξουσία και κατά δεύτερο λόγο στην απάθεια των ίδιων των κατοίκων του νησιού. «Αν υπήρχε ενδιαφέρον δεν θα ήταν αυτό το νησί έτσι όπως είναι», τόνισε, χωρίς να μασήσει τα λόγια της.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε επί μακρόν στα γεγονότα της Μάχης του Μαραθώνα και της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, προκειμένου αφενός να τα συνδέσει ιστορικά και αφετέρου να αποδείξει ότι το γεγονός που έλαβε χώρα στη Σαλαμίνα ήταν μεγαλύτερης σημασίας από εκείνο του Μαραθώνα. Ο λόγος της κ. Αρβελέρ διακοπτόταν συχνά από παρατεταμένα χειροκροτήματα, πράγμα που έκανε την ομιλήτρια να βάζει με τη σειρά της εμβόλιμα στο λόγο της διάφορα ιστορικά παραδείγματα, πηγές, γεγονότα του παρασκηνίου, μαρτυρίες, ακόμη και ανέκδοτα, με αποτέλεσμα να κρατήσει το ενδιαφέρον όλων αμείωτο. Για ακόμη μια φορά , χωρίς να διστάσει, προκάλεσε το κοινό της όταν λαμβάνοντας από τα χέρια του δημάρχου μια μινιατούρα από γιορντάνι, ευχαρίστησε για την αρβανίτικη φορεσιά, εξηγώντας στη συνέχεια στους αντιρρησίες ότι το ελληνικό έθνος συνδέεται μεν με κοινή γλώσσα, κοινή θρησκεία και κοινά ήθη αλλά όχι με κοινό αίμα, άποψη που ανέλυσε περαιτέρω και που, όπως ήταν φυσικό, δίχασε το κοινό.
Ανεξάρτητα πάντως με το αν συμφωνεί κανείς ή όχι με την κ. Αρβελέρ, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι ήταν ίσως η πιο συναρπαστική προσωπικότητα που έχει περάσει από τη Σαλαμίνα. Όσοι είχαμε την τύχη να την παρακολουθήσουμε, δεν μπορούμε παρά να ευχαριστήσουμε τους διοργανωτές γι΄ αυτήν τους την πρωτοβουλία.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ίσως αν είμαστε τυχεροί να υπάρχει και ένα ελάχιστο βιντεο να δούμε και εμείς που δεν καταφέραμε να έρθουμε

Ανώνυμος είπε...

poli noris mas enhmeroses.mipos perimenes ti tha grapsoun oiloi oi alloi???

Ανώνυμος είπε...

e den exases k tpt.
mexri tourkosporites den mas eipe
k oi *dianooumeni apo katw xeirokrotousan.!!!

sas xeirokroto k egw loipon..

Ανώνυμος είπε...

Η γνωστή μοναρχική γενιτσαρίνα, όπως άλλοι μισέλληνες, ψευδολογεί με μίσος κατά της αυτόχθονης καταγωγής των Ελλήνων, όχι απλώς επειδή νομίζει ότι είναι "εκλεκτή" με "ανώτερα" γονίδια, αλλά επειδή οι περισσότεροι Έλληνες συνεχίζουν να της θυμίζουν ότι, όπως και οι πρόγονοί τους, παραμένουν ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ, περιμένοντας την ευκαιρία να διώξουν τα ξενόφερτα λαμόγια.
Βέβαια οι εγωμανείς έχουν άνοια και δεν καταλαβαίνουν ότι χάρη στους ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥΣ δημοκρατικούς Έλληνες αρχαίους και νέους, δεν έχει αφανιστεί η κατατυραννισμένη ανθρωπότητα από κανιβαλισμό, πράγμα όμως που μπορεί να συμβεί ΑΥΡΙΟ, μόλις το πετρέλαιο φτάσει 3-4 ευρώ το λίτρο, εν μέσω του αναμενόμενου πολυετή ηφαιστειακού χειμώνα, αν δε μας αφήσουν να ξαναφτιάξουμε ΑΥΤΑΡΚΗ αιγοτροφικά χωριά: όπως αυτά που ελευθέρωσαν την Ελλάδα από το 1821 ως την εποχή που ο άλλος μοναρχικός γενίτσαρος Μεταξάς το 1937, με διαταγή των άγγλων νταβατζήδων του, διέταξε τη σφαγή εκατομμυρίων κατσικιών για να στείλει τα δέρματα στους ναζί για άρβυλα, και να μην έχουν ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ-ΑΜΥΝΑ οι Έλληνες.
ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ στους μισάνθρωπους εχθρούς της αυτάρκειας!

Ανώνυμος είπε...

ΖΗΤΗΤΕ ΑΝΔΡΑΣ ΠΟΥ ΝΑ......ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ........

Αρχειοθήκη ιστολογίου