Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Ο δημιουργικός ρόλος του προπονητή στις μικρές ηλικίες

Τάκης Αγγελάκης
προπονητής ποδοσφαίρου
Ο προπονητής που ασχολείται με τις μικρές ηλικίες στο ποδόσφαιρο για να είναι πετυχημένος καλείται να παίξει ταυτόχρονα πολλούς ρόλους, πρώτα πρέπει να είναι παιδαγωγός, ψυχολόγος και μετά προπονητής.
Η πρόοδος του νεαρού ποδοσφαιριστή δημιουργείται σταδιακά από το ένα βήμα στο άλλο και έρχεται αντιμέτωπος με όλο πιο δύσκολα και πολύπλοκα προβλήματα και καταστάσεις όπως ακριβώς γίνεται και στα μαθήματα του σχολείου.
Η προπόνηση πρέπει να έχει ψυχαγωγικό χαρακτήρα, να είναι ευχάριστη, ελκυστική και παράλληλα αποτελεσματική.

Όταν η προπόνηση γίνεται ευχάριστη και κατανοητή οι παίκτες ανταποκρίνονται στο επίπεδο των φυσικών και νοητικών ικανοτήτων τους.
Σημαντικές αρετές που πρέπει να έχει ένας σύγχρονος προπονητής που ασχολείται με την εκπαίδευση στις μικρές ηλικίες είναι! Η αντίληψη, ο συντονισμός, η διορατικότητα, η θέληση, η πειθαρχία, η συμπεριφορά, το ήθος, η εμφάνιση και η ικανότητα να γίνεται πρότυπο για τον μικρό αθλητή.
Στα πρώτα χρόνια δίνεται στο ΠΑΙΔΙ προτεραιότητα στην εκμάθηση της τεχνικής, ενώ αργότερα δέχεται και ερεθίσματα τακτικής και φυσικής καταστάσεως.
Περισσότερη ποικιλία σημαίνει λιγότερη ανία και κόπωση. Η μεγάλη ποικιλία ενεργοποιεί σε υψηλό βαθμό το επίπεδο προσεχώς του παιδιού. Η ποικιλία των ασκήσεων δημιουργεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα παιδιά. Επίσης είναι σημαντικό να διαφέρει και ο βαθμός της εντάσεως των ασκήσεων και των παιχνιδιών.
Οι προπονητές λοιπόν που ασχολούνται με μικρά παιδιά, θα πρέπει να είναι επιστημονικά καταρτισμένοι έτσι ώστε να μπορούν να δώσουν τις κατάλληλες γνώσεις και ερεθίσματα για να δημιουργηθεί η ιδανική ποδοσφαιρική αξία και η προσωπικότητα που χρειάζεται το σύγχρονο ποδόσφαιρο και η κοινωνία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ UEFA B

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τι τη θες τη φωτογραφία γαμω τη τρελλα μου ειναι μαπα αυτη χριστουγεννιάτικα ;
αφου εισαι σαν εντολη πληρωμης απο τοκογλυφο αλλη φορα να γράφεις μονο το ονομα σου γιατι εισαι δυσφήμηση και για της ακαδημίες

Ανώνυμος είπε...

οσα δε φτανει η αλεπου τα κανει κρεμασταρια φιλε.

Ανώνυμος είπε...

πρώτα από όλα δεν είμαστε φίλοι και δεν θα γίνουμε ποτέ γιατί είμαι ποιο ωραίος από σένα 49 φορές και από τον ανατροπέα 50 και κάτι ψιλά

Ανώνυμος είπε...

esi k o di caprio!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ποιος τον γ@@@ι αυτον;
δε φτουράει

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Ο ΦΙΛΟΣ 1.42....ΕΙΠΑΜΕ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΟΧΙ ΝΑ ΤΡΟΜΑΞΟΥΜΕ.
ΣΚΕΤΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΥΠΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΗ Η ΘΛΙΒΕΡΗ ΜΟΥΤΣΟΥΝΑ ΘΑ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ;ΑΥΤΟΣ ΚΟΙΜΑΤΕ.

Αρχειοθήκη ιστολογίου