Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Προτάσεις για Ποδήλατο & Βιώσιμη Κινητικότητα στο νέο Δ. Χανίων, από το Μ. Σκουλάκη

Δεσμεύσεις συνδυασμού «ΧΑΝΙΑ-Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ» για δημιουργία σταθμών παροχής ποδηλάτων & νέων χώρων στάθμευσης
Τα προβλήματα των ποδηλατών, την υιοθέτηση εναλλακτικών τρόπων μετακινήσεων των πολιτών και τις δεσμεύσεις-προτάσεις του συνδυασμού «ΧΑΝΙΑ-Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ» για το Ποδήλατο και τη Βιώσιμη Κινητικότητα στο νέο Δήμο Χανίων, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ο υπ. Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης και οι υποψήφιοι σύμβουλοι της εκλογικής περιφέρειας Χανίων του συνδυασμού του, με εκπρόσωπους ποδηλατικών σωματείων, τη Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι ποδηλατικών σωματείων (Τάλως, Κύδων, Σούδας), εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ελληνικής Ποδηλασίας και της Τοπικής Επιτροπής Ποδηλασίας Κρήτης, επισημάνθηκε ότι «το ποδήλατο, μετά το περπάτημα, αντιπροσωπεύει το πιο «αθώο», ήπιο και οικονομικό τρόπο μετακίνησης δεδομένου ότι δεν ρυπαίνει, δεν καταλαμβάνει χώρο, δεν καταναλώνει καύσιμα, είναι το λιγότερο επικίνδυνο όχημα απέναντι στον πεζό αλλά και στον αναβάτη του, ενώ είναι οικονομικό στην αγορά και τη συντήρηση του».
Ωστόσο, όπως τονίστηκε από τους εκπροσώπους των ποδηλατικών των σωματείων «οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι ποδηλάτες στους δρόμους των Χανίων, είναι ιδιαίτερα αντίξοες, εξαιτίας αφενός της έλλειψης των απαραίτητων υποδομών και αφετέρου της απουσίας σχετικής παιδείας των οδηγών των αυτοκινήτων» ενώ αναφερόμενοι στην αγωνιστική ποδηλασία επισήμαναν την ανάγκη «ολοκλήρωσης του ποδηλατοδρομίου Ακρωτηρίου, η οποία θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της αγωνιστικής ποδηλασίας στα Χανιά»..
Από τη πλευρά του ο κ. Σκουλάκης, αφού άκουσε τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις των παρευρισκομένων στη συνάντηση, παρουσίασε, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας και της Ευρωπαϊκής Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο (22 Σεπτεμβρίου), τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις του συνδυασμού του, για το Ποδήλατο και τη Βιώσιμη Κινητικότητα στο νέο Δήμο Χανίων, από τις οποίες ξεχωρίζουν η δημιουργία σταθμών παροχής ποδηλάτων στους πολίτες και η εγκατάσταση νέων χώρων στάθμευσης αυτών. Αναλυτικότερα, οι δεσμεύσεις του συνδυασμού «ΧΑΝΙΑ-Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ» είναι:

1η Δέσμευση: Διαμόρφωση Κουλτούρας Βιώσιμης Κινητικότητας - Συνεχής συνεργασία με οργανώσεις και φορείς ποδηλατών
Δεσμευόμαστε ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε σύγχρονο μέσο, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες του νέου Δήμου μας, σχετικά με τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, όχι μόνο στην πόλη των Χανίων, αλλά σε όλες τις περιοχές του νέου Δήμου. Κρίσιμο ρόλο για την ευαισθητοποίηση και τη διαμόρφωση μιας τέτοιας κουλτούρας διαδραματίζει - και θα συνεχίσει να διαδραματίζει, με τη στήριξή μας - το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής του Δήμου Ακρωτηρίου ενώ δεδομένη είναι η βούληση μας να υπάρχει συνεχής επικοινωνία και συνεργασία με τις οργανώσεις και τους φορείς των ποδηλατών για την προώθηση των ζητημάτων που συνδέονται με τη βιώσιμη κινητικότητα στο Δήμο μας.

2η Δέσμευση: Εξασφάλιση συνθηκών ασφαλούς κυκλοφορίας ποδηλάτων
Για να μπορούμε να μετακινηθούμε με μεγαλύτερη ευκολία στην πόλη, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποσυμφόρηση των δρόμων υψηλής κυκλοφορίας από τα παρανόμως σταθμευμένα αυτοκίνητα. Στο πλαίσιο αυτό θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την εξάλειψη φαινομένων όπως το διπλοπαρκάρισμα ή το παρκάρισμα ΙΧ στα πεζοδρόμια.

Πέραν των παραπάνω όμως, καθιστούμε σαφές πως προτεραιότητα μας είναι να υπάρξει επικαιροποίηση και εφαρμογή της «Κυκλοφοριακής μελέτης του πολεοδομικού συγκροτήματος Χανίων και Σούδας» και συνακόλουθα της «Μελέτης εφαρμογής ποδηλατοδρόμων στη κεντρική περιοχή και στα παλιά πόλη του Δήμου Χανίων» η οποία ξεκίνησε το 2004 (ανατέθηκε από το Δήμο Χανίων στο γραφ. Δ. Ρέντζου), η οποία ολοκληρώθηκε το 2006 και έκτοτε παραμένει «κλειδωμένη στο συρτάρι» και η οποία προβλέπει τη δημιουργία ποδηλατολωρίδων στη πόλη των Χανίων. Παράλληλα, προτεραιότητα μας είναι και η κατασκευή επαρκών χώρων στάθμευσης των αυτοκινήτων ενώ θα εξετάσουμε τη δυνατότητα καθορισμού νέων διαδρομών αναψυχής για ποδήλατο και πεζοπορία, τόσο εντός όσο και εκτός της πόλης των Χανίων.

3η Δέσμευση: Δημιουργία σταθμών παροχής ποδηλάτων στους πολίτες
Σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, ακόμα και σε αυτές που δεν διαθέτουν ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, υπάρχουν και λειτουργούν ειδικά ηλεκτρονικά συστήματα παροχής/δανεισμού ποδηλάτων στους πολίτες. Τι εννοούμε με αυτό: κάποιος που δεν έχει δικό του ποδήλατο, ο Δήμος του διαθέτει/ενοικιάζει ποδήλατο, προκειμένου να μπορέσει να εξυπηρετηθεί με μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα, στη μετακίνηση του στο κέντρο της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό, ο συνδυασμός μας, δεσμεύεται για τη δημιουργία συγκεκριμένων σταθμών παροχής ποδηλάτων πόλης (city bikes), σε κεντρικά σημεία της πόλης (κεντρικοί κόμβοι μετακίνησης) – σε πρώτη φάση - απ’ όπου ο χρήστης θα παίρνει το ποδήλατο και θα έχει τη δυνατότητα να το αφήνει σε ειδικές θέσεις που θα διαμορφωθούν, όπως π.χ. γίνεται στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο.

4η Δέσμευση: Δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης ποδηλάτων
Οι υφιστάμενοι χώροι στάθμευσης των ποδηλάτων στη πόλη των Χανίων δεν επαρκούν. Στις άλλες δε, περιοχές του νέου Δήμου, τέτοιοι χώροι είναι ανύπαρκτοι. Ως εκ τούτου και προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να σταθμεύουν με ασφάλεια τα ποδήλατα τους, χωρίς το κίνδυνο της κλοπής/απώλειας αυτών, δεσμευόμαστε για την επέκταση – δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης ποδηλάτων, οι οποίοι θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία - αρχικά της πόλης - των Χανίων και μετέπειτα σε όλες τις περιοχές του νέου Δήμου, όπου μπορεί να υπάρξει ασφαλής και άνετη κίνηση του ποδηλάτου. Στο πλαίσιο αυτό, θα τοποθετηθούν ειδικά συστήματα - οι επονομαζόμενες «δέστρες» - όπου ο κάθε ποδηλάτης θα μπορεί να αφήνει με ασφάλεια το ποδήλατο του.

5η Δέσμευση: Στήριξη της αγωνιστικής ποδηλασίας στη πράξη
Δέσμευση μας αποτελεί η αποπεράτωση και λειτουργία του Ποδηλατοδρομίου στα Καθιανά Ακρωτηρίου, η οποία θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του επιπέδου της αγωνιστικής ποδηλασίας στο νομό μας καθώς και η ενίσχυση των τοπικών ποδηλατικών συλλόγων.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

AS PAROYN PARADEIGMA TA NOYMERA OI DIKOI MAS YPOPSIFIOI KAI AS KANOYN MIA ESTO KAINOTOMO PROTASH.
TA NOYMERA

Ανώνυμος είπε...

to kalytero kai megalytero somateio tis salaminas pou legete GNOS ekane sovares podilatikes protaseis sti simerini dimotiki arxi kai stin prougoumeni.alla otan den yparxei promitheia vlepeis den yparxei kai endiaferon apo tous ekastote dioikountes.

Ανώνυμος είπε...

gia toys ypolipoys ypopsifioys re file exeis na mas peis kati? exoyn programa ta noymerolamogia?

Ανώνυμος είπε...

gia tous ipopsifious oloi tazoun.To thema einai na xevrakonoume aftous pou eixan tin efkeria gia tessera xronia alla ekviazan kai to epezan ntavatzides tis anaptixis.

Αρχειοθήκη ιστολογίου