Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Περί ΄΄ Συντονισμού ΄΄

του Ζαχαρία Ζούπη, Πολιτικού Αναλυτή

Αυτό μάλιστα, είναι είδηση. Αποτελεί εύρημα και μάλιστα σημαντικό. Στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της G.P.O. για λογαριασμό του MEGA(30.08), το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 28,6% των προτιμήσεων και η Ν.Δ. το 21,1%. Όταν οι ίδιοι πολίτες ρωτώνται ποιο κόμμα εμπιστεύονται για να βγάλει την χώρα από την οικονομική κρίση το 31% απαντά ΠΑΣΟΚ και το 13,4% απαντά Ν.Δ.! Η διαφορά δηλαδή εκτοξεύεται από τις επτάμισυ μονάδες στις δεκαεπτάμισυ! Εν ολίγοις, κατά πολύ περισσότερο εμπιστεύονται την οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, παρά την όποια πρόταση διατυπώνει ο Αντώνης Σαμαράς και η σημερινή Ν.Δ. Δεν είναι όμως αυτό το βασικό. Το βασικό είναι αλλού. Περισσότεροι είναι αυτοί που εμπιστεύονται την οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, παρά αυτοί που δηλώνουν ότι προτίθενται να το ψηφίσουν!

Πολλοί ασφαλώς θα σπεύσουν και θα επισημάνουν, ως ένα σημείο βάσιμα, ότι αυτό οφείλεται σε λόγους που κύρια οφείλονται στην Ν.Δ. Ο πρώτος λόγος είναι η κρίση σοβαρότητας και αξιοπιστίας που αντιμετωπίζει το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όταν το 22,1% δηλώνει ότι οι Κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση της οικονομίας. Το ποσοστό βέβαια είναι μάλλον μικρό συγκριτικά με τις ευθύνες αυτών των Κυβερνήσεων όταν το 19,2% ΄΄ δείχνει ΄΄ τις Κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη, το 16,1% του Α. Παπανδρέου και το 29,5% ρίχνει ευθύνες σ’ όλους. Ωστόσο ιδιαίτερα η τελευταία 2ετία Καραμανλή δεν ήταν μόνο καταστροφική. Είναι και νωπή. Πολύ νωπή. Ο δεύτερος λόγος αφορά την φυσιογνωμία που διαμορφώνει και την κατεύθυνση που έχει αποφασίσει να πορευτεί. Γιατί όταν η Ν.Δ. ΄΄ αποφασίζει ΄΄ να πορευτεί ΄΄ σε συσκευασία Περισσού ΄΄., δεν μπορεί να περιμένει άλλα αποτελέσματα. Μπορεί να την πάρει άραγε κανείς στα σοβαρά όταν η Ν.Δ. φιλοδοξεί να εμφανιστεί ως η original αντι-ΜΝΗΜΟΝΙΟ πολιτική δύναμη, αφήνοντας άναυδους ακόμα και το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η αξιοθρήνητη αυτή κατάσταση της Ν.Δ. δεν αρκεί όμως να εξηγήσει το παράδοξο αποτέλεσμα της έρευνας. Πώς γίνεται και η οικονομική πολιτική αυτής της κατά πολλούς επαναστάτες ΄΄ Κυβέρνησης Τσολάκογλου ΄΄ συγκεντρώνει περισσότερη εμπιστοσύνη από την συνολική πολιτική παρουσία του ΠΑΣΟΚ; Πώς γίνεται και αυτή η ΄΄ υποτελής ΄΄, ΄΄ αντιλαϊκή ΄΄ οικονομική πολιτική δημιουργεί μεγαλύτερη συσπείρωση, απ’ ότι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ; Και πως γίνεται άραγε οι ΄΄ Βρυξελιώτες ΄΄ Υπουργοί, αυτοί που ΄΄σκυμένοι΄΄ υλοποιούν την ΄΄ πολιτική του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε. ΄΄ εμφανίζουν μεγαλύτερη δημοφιλία από άλλους συναδέλφους τους που είναι πιο ΄΄υπερήφανοι΄΄; Ίσως πολλοί έχουν ξεχάσει ότι η αλήθεια είναι από μόνη της επαναστατική. Ο μέσος Έλληνας εξοργίζεται, βλέπει να δέχεται πλήγμα το εισόδημά του, του αρέσει να αποδίδει στους ξένους τις κακοδαιμονίες της φυλής, ωστόσο γνωρίζει ή έστω διαισθάνεται.

Γνωρίζει ή διαισθάνεται ότι όσο υπάρχει ο σημερινός υπερδιογκωμένος Δημόσιος Τομέας και ο κλειστός χαρακτήρας δεκάδων οικονομικών δραστηριοτήτων, δεν υπάρχει μέλλον παρά μόνο ελλείμματα και χρέη. Γνωρίζει ή διαισθάνεται ότι όσο η χώρα είναι όμηρος καλομαθημένων συντεχνιών, με μια αγορά γεμάτη στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες, δεν μπορεί να υπάρχει καμιά προοπτική. Γνωρίζει ή διαισθάνεται ότι όσο οι περισσότεροι δηλώνουμε απίστευτα χαμηλά εισοδήματα, βγαίνουμε στην σύνταξη σαν ανάπηροι για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε, υγιέστατοι μεν, αλλά παράνομα, είναι σαν να λεηλατούμε την χώρα. Γνωρίζει ή έστω διαισθάνεται πως όσο μας αρέσει η απάτη, η λιγότερη δουλειά και η ραστώνη, μπορούμε να παραδώσουμε μόνο μία αξιοθρήνητη Ελλάδα στα παιδιά μας.

Ακριβώς για αυτούς τους λόγους φωνάζει, αλλά ανέχεται. Ζητάει να διατηρηθούν τα ΄΄ κεκτημένα ΄΄, αλλά θέλει και κάποιον ΄΄ κακό ΄΄ να κάνει την ΄΄ βρώμικη δουλειά ΄΄. Νοσταλγεί το δήθεν κοινωνικό κράτος – δώρο βασικά σε κακομαθημένες συντεχνίες – αλλά αναζητά και κάποιον ΄΄ να του τραβάει το αυτί ΄΄. Του αρέσει να επαναστατεί, θέλει όμως και κανένα ΄΄ Βρυξελιώτη ΄΄ να του λέει ΣΤΟΠ.

Γουστάρει τις ΄΄ πολιτικές λύσεις ΄΄, αλλά καταλαβαίνει ότι χρειάζεται και κάποιος ΄΄ να κρατάει το Ταμείο ΄΄. Φαντασιώνεται εξεγέρσεις και εντάσεις, αλλά θέλει και κάποιους βέβαια που πρέπει να δουν τι θα γίνει με τα πάνω από 300 δις ευρώ που χρωστάει η χώρα, ως αποτέλεσμα της large πολιτικής των Κυβερνήσεων της Μεταπολίτευσης. Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους οι δυο ΄΄κακοί΄΄, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Ανδρέας Λοβέρδος διαθέτουν τόσο υψηλή δημοφιλία.

Ας κρατήσει λοιπόν αυτό το εύρημα η Κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Ίσως εκεί είναι το πρόβλημα του ΄΄ συντονισμού ΄΄. Γιατί ο συντονισμός ενός συνόλου ή μιας ομάδας έχει να κάνει με τις οργανωτικές και τις τεχνικές πλευρές. Κυρίως όμως έχει να κάνει με το αν αυτοί που είναι στην Ομάδα διαθέτουν την ίδια φιλοσοφία, την ίδια αντίληψη και την ίδια αποφασιστικότητα. Αν αυτά υπάρχουν, τα υπόλοιπα βρίσκονται. Αν αυτά υπάρχουν, το έργο επιταχύνεται, τα αποτελέσματα πληθαίνουν και η πολιτική – επικοινωνιακή ισχύς αυξάνει.
Μήπως όμως αυτά δεν υπάρχουν;
Τουλάχιστον στον βαθμό που θα έπρεπε……



zzoupis@ath.forthnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου