Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΝΟΕΜΒΡΗΣ


Του Ζαχαρία Ζούπη, Πολιτικού Αναλυτή
Λίγες πια βδομάδες πριν τις Εκλογές στην Αυτοδιοίκηση, διαμορφώνεται ένα ιδιαίτερα δύσκολο πολιτικό κλίμα. Η Ελλάδα ζει στην δίνη της ανασφάλειας, της αβεβαιότητας, του σταδιακού οικονομικού μαρασμού. Η αγορά στενάζει και το φάσμα της ανεργίας τρομάζει τις παραγωγικές ηλικίες. Η επιχείρηση «Αισιοδοξία» εκ μέρους της Κυβέρνησης δεν φαίνεται να αποδίδει και δεν μπορεί κι όλας να αποδώσει, αφού προσκρούει σε αντικειμενικά εμπόδια, στο ναρκοπέδιο των παθογενειών της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Μάλλον βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο, όπου τα διάφορα οικονομικά μέτρα απέδωσαν με εν μέρει, αλλά δεν έδωσαν ανάσα και δεν τροφοδότησαν ένα στοιχειώδες ρεύμα αισιοδοξίας. Άλλωστε ας μην κρυβόμαστε. Τα πιο δύσκολα είναι μπροστά. Σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές που θα έπρεπε να υλοποιηθούν εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, με η άνευ «τρόικας», εκκρεμούν. Eκατοντάδες Έλληνες από το Κολωνάκι μέχρι το Κερατσίνι φοροδιαφεύγουν. Την ίδια ώρα που το βιοτικό επίπεδο έχει δεχτεί πλήγμα οι φαρμακευτικές και όλοι αυτοί που αποτελούν το βρώμικο κύκλωμα της μίζας, κάνουν πάρτυ. Την ίδια ώρα που χιλιάδες πολίτες αναζητούν εργασία, ο ΟΣΕ συνεχίζει να μας χρεώνει περίπου 2 εκατομ ευρώ καθημερινά και να έχει ετήσια συνολική μισθοδοσία τετραπλάσια των εσόδών του. Την ίδια ώρα που περνάμε την αναγκαστική -για όσους καταλαβαίνουν στοιχειωδώς- περίοδο ύφεσης σε μια χώρα που ουσιαστικά χρεοκόπησε, δεν φαίνεται να υπάρχει ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο και ακόμα και ο Αναπτυξιακός Νόμος βρίσκεται υπό επεξεργασία. Είναι φανερό, ότι αν συνεχίσουμε έτσι το μέλλον δεν θα είναι ευοίωνο.

Μάλλον όμως βρισκόμαστε σε ένα σημείο που και η ίδια η Κυβέρνηση πρέπει να ξανασκεφτεί την συνολική πολιτική παρουσία και παρέμβασή της. Να επανεξετάσει το στίγμα που εκπέμπει. Ασφαλώς δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ η εικόνα των 3-4 «κακών» υπουργών που κάνουν την «βρώμικη δουλειά» και όλων των άλλων που έχουν σοσιαλιστικές ανησυχίες. Να μιλήσει με καθαρές κουβέντες και όχι πετώντας την μπάλα στην «τρόικα». Να αναδείξει το στοιχείο μιας Κυβέρνησης που προχωράει όχι ως εντολοδόχος υποβολέων, αλλά Κυβέρνησης που έχει σχέδιο, δικό της σχέδιο σωτηρίας της χώρας. Να μιλήσει καθαρά για παθογένειες και προβλήματα. Να μιλήσει για το ταμείο και τον λογαριασμό. Να μιλήσει σταράτα. Εντάξει. Η Ελληνική Κοινωνία έχει τα όριά της. Έχει μάθει στο κανάκεμα, στα ψέμματα, στις δήθεν κοινωνικές πολιτικές με δανεικά. Εντάξει. Το πολιτικό σύστημα περνάει κρίση και οι πολιτικοί δεν γίνονται πια και τόσο αποδεκτοί από την κοινωνία. Εντάξει. Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης λένε ανοησίες, ο κύριος Σαμαράς υπόσχεται ότι θα τα λύσει όλα εν μια νυκτί και η Αριστερά ζει σ’ άλλο πλανήτη…. Ωστόσο υπάρχει Κυβέρνηση και αυτή πρέπει να πάρει τις ευθύνες μέχρι τέλους. Έχει χρέος να πιει όλο το πικρό ποτήρι…Προσωπικά δε πιστεύω ακράδαντα, ότι αν το κάνει, δεν θα της βγει σε κακό. Οι πολίτες καταλαβαίνουν….

Σε κάθε περίπτωση το κλίμα ξεφεύγει. Αν ο Γιώργος Παπανδρέου και η βασική ηγετική ομάδα δεν αντιδράσουν , το κλίμα θα τους ξεφύγει και μάλιστα με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Πρώτος σταθμός; Οι Περιφερειακές και Νομαρχιακές εκλογές. Η αποχή, η τάση για διαμαρτυρία, το βαρύ κοινωνικό κλίμα σε συνδυασμό με την χειρότερη προετοιμασία που έκανε ποτέ το ΠΑΣΟΚ ενόψει Αυτοδιοικητικών εκλογών, μπορεί να μετατρέψουν την 7η και 14η Νοεμβρίου σε κόλαφο. Σε κόλαφο για την Κυβέρνηση, αλλά και σε κόλαφο για τις προοπτικές του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, για την λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών τα επόμενα τρεισήμισι χρόνια. Η παρουσία των περισσοτέρων υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ σε βασικούς Δήμους και Περιφέρειες στα πρώτα τηλεοπτικά πάνελ, μάλλον αμηχανία προδίδει απέναντι σε αντιπάλους που δεν έχουν να πουν τίποτα το νέο, τίποτα για την Αυτοδιοίκηση και κάνουν το «αμείλικτο» ερώτημα :Είσαι υπερ ή κατά του μνημονίου; Ανοησίες. Αυτό είναι το θέμα; Δηλαδή αν εκλεγούν κάποιες δεκάδες Δημάρχων και κάποιοι επιπλέον Περιφερειάρχες που θα έχουν δηλώσει ότι είναι ενάντια στο Μνημόνιο, τι θα συμβεί; Θα σταματήσει η Ελλάδα να είναι σε τέλμα ή θα σταματήσει να ισχύει το Μνημόνιο;. Θα εξαφανιστεί ο μαρασμός της Ελληνικής Οικονομίας ή οι Περιφέρειες και οι Δήμοι θα λειτουργούν καλύτερα;

«Αυτή είναι η Ελλάδα» επιμένουν κάποιοι. «Έλληνες είμαστε Δεν καταλαβαίνουμε από τα μέτρα» υπερθεματίζουν άλλοι. Δεν ξέρω ίσως να είναι και έτσι. Ίσως να δημιουργήσαμε ένα «τέρας» που δεν μεταρρυθμίζεται, παρά μόνο μετά από μια μεγάλη τραγωδία. Για ένα όμως είμαι σίγουρος. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ κρίσιμες και αυτός ο Νοέμβρης φαίνεται να είναι ένας πολύ περίεργος Νοέμβρης.


zzoupis@ath.forthnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου