Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Επίκαιρα Διατροφικά Νέα

Το ιδανικό πρωινό και κολατσιό για τους μαθητές: Ξεκινήστε την ημέρα του με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό. Πλήθος ερευνών αποδεικνύουν την συσχέτιση μεταξύ του σιδήρου στη διατροφή και του δείκτη νοημοσύνης (IQ),(τα δημητριακά μας προμηθεύουν με ικανοποιητική ποσότητα σιδήρου), ενώ αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα. το πρωινό των παιδιών να περιλαμβάνει:
• 1 φλιτζάνι γάλα 1,5 % με 40 gr δημητριακά ολικής άλεσης, 1 φρούτο
• 1 γιαούρτι 1,5 %, 2 φρυγανιές σικάλεως με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα, 1 φρούτο
• 1 ποτήρι φυσικό χυμό, 1 τοστ
• 1 ποτήρι φυσικό χυμό, 2 φρυγανιές σικάλεως, 30 gr τυρί, 1φρούτο
Ετοιμάστε ένα κολατσιό για το σχολείο, καθώς προσφέρει στα παιδιά την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζονται ώστε να είναι δραστήρια και αποδοτικά στις ενδοσχολικές τους ασχολίες. Είναι προτιμότερο να φροντίζετε εσείς για το κολατσιό του από το σπίτι, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει:
• 1 τοστ, 1 φρούτο
• 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης, 1 φρούτο
• 1 γιαούρτι με φρούτα, 1 ποτήρι χυμό
• 1 σπιτική τυρόπιτα ή σπανακόπιτα, 1 φρούτο
• 1 κομμάτι σπιτικού κέικ, 1 φρούτο
Αν ωστόσο πρέπει το παιδί να προσανατολιστεί σε προϊόντα του κυλικείου, τότε φροντίστε οι αγορές του να είναι προσεκτικές και να μην αφορούν τρόφιμα με αυξημένα επίπεδα λιπαρών και ζάχαρης, όπως είναι τα γαριδάκια, οι πίτσες, τα αναψυκτικά, αλλά να περιορίζονται σε κάτι από όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω.
10 συμβουλές για την ενυδάτωση:
- Το νερό του σώματός μας είναι απαραίτητο για την υγεία και την ευεξία μας.
- Συνήθως, οι άνθρωποι εξισορροπούν τα υγρά που χάνουν με αυτά που προσλαμβάνουν, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ωστόσο η ισορροπία αυτή συχνά δεν επιτυγχάνεται, βραχυπρόθεσμα.
- Η δίψα δεν είναι πάντοτε καλή ένδειξη για τις ανάγκες του σώματος σε νερό.
- Αποβάλλουμε νερό μέσω του ιδρώτα, των ούρων, της αναπνοής, των κοπράνων και του δέρματος. Οι απώλειες νερού είναι μεγαλύτερες σε υψηλές θερμοκρασίες, σε μεγάλο υψόμετρο ή κατά την έντονη σωματική άσκηση. Οι γαστρεντερικές διαταραχές (εμετός, διάρροια) επίσης αυξάνουν τις απώλειες νερού αλλά και αλάτων.
- Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η επαρκής συνολική ημερήσια πρόσληψη νερού* από όλες τις πηγές, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των ροφημάτων, είναι περίπου 2,5 λίτρα για τους ενήλικες άντρες και 2 λίτρα για τις ενήλικες γυναίκες, αν και ορισμένα άτομα μπορεί να χρειάζονται μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα.
- Στα θερμά κλίματα, είναι καλό να αποφεύγεται η άσκοπη έκθεση στον ήλιο το μεσημέρι και το απόγευμα. Αυτό το διάστημα είναι καλό να αποφεύγεται και η έντονη άσκηση.
- Γυναίκες που κυοφορούν ή θηλάζουν, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι περισσότερο ευπαθείς στην αφυδάτωση.
- Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι σούπες, κλπ, μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην ημερήσια πρόσληψη νερού.
- Η κατανάλωση ευρείας ποικιλίας ροφημάτων μπορεί να βοηθήσει στην πρόσληψη της συνολικής συνιστώμενης ποσότητας νερού.
- Οι επαγγελματίες υγείας, όπως οι γιατροί, οι διαιτολόγοι και διατροφολόγοι είναι οι ειδικοί που μας βοηθούν να καταλάβουμε πώς να διατηρήσουμε βέλτιστα επίπεδα ενυδάτωσης.
* Συνολική ημερήσια πρόσληψη νερού είναι η συνολική ποσότητα νερού
που προέρχεται από όλων των ειδών τα τρόφιμα και ροφήματα. (πηγή: www.efsa.europa.eu)



ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Α. ΒΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ MMedSc
ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ -ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
Γενικός Γραμματέας Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου