Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Τα πράγματα αγριεύουν. Ο μισθός δε φτάνει για να πληρώσεις ΔΕΗ, ΟΤΕ, εφορία, ασφαλιστ(ρ)ηκά ταμεία, κοινόχρηστα, πετρέλαιο, φροντιστήρια, βιβλία των παιδιών, ρούχα, σούπερ – μάρκετ, κρεοπώλη, μανάβη, φούρναρη… Ήρθε ο καιρός να αποδείξουμε μεις οι Έλληνες τι μυρμήγκια οικονομίας είμαστε. Για ρίξε μια ματιά στον παρακάτω Δωδεκάλογο Επιβίωσης (του γύφτου) κι άρχισε από αύριο κιόλας με στρατιωτική πειθαρχία να εφαρμόζεις:
Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ
1.      Δεν αγοράζουμε ποτέ ένα προϊόν χωρίς να κοιτάμε τιμή και χωρίς να συγκρίνουμε με αντίστοιχα προϊόντα άλλης εταιρίας. Προσοχή! Εκτός από την τιμή, συγκρίνουμε και την ποσότητα. Ε, καλά, μην το παρακάνουμε. Το σαμπουάν 1,5 λίτρου είναι λίγο άβολο!
2.      Αρχίζουμε να κάνουμε πράγματα μόνοι μας, π.χ. να καθαρίζουμε το σπίτι μας, να βάφουμε τα μαλλιά μας, να διαβάζουμε το παιδί μας  κι όχι να ψάχνουμε κάποια κοπέλα από τη γειτονιά να το διαβάσει. Γενικά, δεν τεμπελιάζουμε, τρέχουμε τώρα!
3.      Ξαναγυρνάμε σε παλιούς τρόπους ζωής. Φουρνίζουμε μόνοι μας το ψωμάκι μας, φτιάχνουμε το γλυκό για τα παιδιά μας, φυτεύουμε τα λαχανικά μας, εκτρέφουμε τις κοτούλες μας.
4.      Αποφεύγουμε ν΄ αγοράζουμε Delikatessen, δηλ. τρόφιμα που κοστίζουν υπερβολικά όπως χαβιάρι, σολομό, ξενόφερτα ακριβά τυριά, σως, κλπ, κλπ. κλπ Το κέρδος μας θα είναι διπλό, καθόσον παχαίνουν κιόλας διπλά!
5.      Αποφεύγουμε τα ακριβά τραπεζώματα. Δεν είναι ανάγκη να ξοδέψουμε μια περιουσία για να δείξουμε τις μαγειρικές μας ικανότητες. Αν αυτές υπάρχουν, φαίνονται και σε μια απλή μακαρονάδα. Α, και, εννοείται, αποφεύγουμε τα πολλά δώρα όπως και τις πολλές κοινωνικές επαφές. Σπίτι μου, σπιτάκι μου!
6.      Αποφεύγουμε τις υπερβολές στο σούπερ μάρκετ. Καταγράφουμε πάντα από πριν τις ανάγκες που έχουμε και προσέχουμε να μην ξεφεύγουμε από τον προϋπολογισμό μας. Δε χρειάζεται για παράδειγμα να αγοράσουμε 5 πακέτα μακαρόνια - και με δύο θα κάνουμε τη δουλειά μας για μια βδομάδα. Εκτός αν τρώμε κάθε μέρα ζυμαρικά, αλλά τότε κινδυνεύουμε να φυτρώσουν στην κοιλιά μας.
7.      Κάνουμε αγορές που πραγματικά χρειαζόμαστε, ποτέ της τελευταίας στιγμής και ποτέ βιαστικά. Πόσες φορές δε θέλουμε ν΄ ανοίξει η γη να μας καταπιεί όταν ανακαλύπτουμε ότι το πράσινο ζακετάκι που τόσο μας άρεσε πέρυσι και που καλά καλά δεν το δοκιμάσαμε, δεν ταιριάζει με σχεδόν κανένα ρούχο μας;
8.      Μαθαίνουμε να μην πετάμε αλλά να μεταποιούμε. Καιρός ν΄ ανακαλύψουμε ξανά τη μοδίστρα της γειτονιάς μας και τον τσαγκάρη της γωνίας.
9.      Προσέχουμε συστηματικά τι αγοράζουμε σε κάποια καταστήματα που επισκεπτόμαστε καθημερινά, όπως π.χ. αρτοποιεία, περίπτερα, ψιλικατζίδικα, μίνι μάρκετ. Συνήθως αγοράζουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε, απλά και μόνο επειδή εκείνη τη στιγμή έπεσε το μάτι μας επάνω τους. Για αθροίστε τι δίνετε σε τέτοια προϊόντα; Λοιπόν;
10.   Μαζέψτε τα ασφαλιστικά ταμεία, ιδιαίτερα αν είστε ελεύθεροι επαγγελματίες. Μιλάμε για ποσά, όχι αστεία!
11.   Μιλήστε λιγότερο στο τηλέφωνο και βρείτε το οικονομικότερο πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας που καλύπτει τις ανάγκες σας.
12.   Ακόμη δεν κόψατε το κάπνισμα; Κακώς, πολύ κακώς. Προσέξτε: 3 ευρώ την ημέρα Χ30 ημέρες= 90 ευρώ το μήναΧ12= 1080ευρώ το χρόνο. Τυχαίο;          Δε νομίζω!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου