Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Προσκλήσεις κατάταξης σε «στρατεύσιμους» υπουργούς

«Τώρα πάω να συναντήσω μερικούς στρατεύσιμους».«Στρατεύσιμους ή επιστρατεύσιμους;», τον ρώτησε ο βουλευτής Μανώλης Οθωνας. «Πριν επιστρατευθούν, είναι ακόμα στρατεύσιμοι...».
Σε μαραθώνιο συναντήσεων ο πρωθυπουργός για να πείσει τους υποψηφίους
Ο διάλογος του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον κ. Οθωνα, χθες, λίγο πριν αποχωρήσει από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, είναι ενδεικτικός της απόφασής του να επιβάλει σε μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές να είναι υποψήφιοι περιφερειάρχες ακόμα κι αν δεν το θέλουν. Κι αυτό γιατί επικρατεί απροθυμία να θέσουν υποψηφιότητα, παρ' ότι προτείνονται από την επιτροπή επιλογής υποψηφίων του κόμματος.
Κι είναι γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς με τους οποίους συναντήθηκε χθες ο κ. Παπανδρέου δεν ήταν καταρχήν θετικοί στην υποψηφιότητά τους, ανεξαρτήτως αν υποχρεώθηκαν ή αν θα υποχρεωθούν στο τέλος να δεχθούν.
Ο πρωθυπουργός χθες συνάντησε την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τους υφυπουργούς Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη για την Κεντρική Μακεδονία και Δικαιοσύνης Απόστολο Κατσιφάρα και τον βουλευτή Πάρι Κουκουλόπουλο για την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας.
Το βράδυ επρόκειτο να συναντηθεί με τον βουλευτή Μ. Τιμοσίδη, ενώ η πρώην υπουργός Αντζελα Γκερέκου, που προτείνεται από την επιτροπή επιλογής υποψηφίων για την Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μαγκριώτης, παρ' ότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις που διενεργεί το ΠΑΣΟΚ στην Κεντρική Μακεδονία, είπε στον πρωθυπουργό ότι θα προτιμούσε για προσωπικούς λόγους να μην είναι υποψήφιος. Εκείνος τον άκουσε και του είπε: «Θα τα ξαναπούμε...».

Δεν επιθυμούν

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Π. Κουκουλόπουλος δεν επιθυμεί να επιστρέψει στην αυτοδιοίκηση καθώς ήταν δήμαρχος Κοζάνης για 20 χρόνια και θέλει τώρα να αγωνιστεί για τον θεσμό αυτό μόνο μέσα από τη Βουλή.

Η Κατερίνα Μπατζελή είχε δηλώσει παλαιότερα ότι δεν προτιμά τη μετακίνησή της στην περιφέρεια. Χθες, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δεν απάντησε στις τηλεφωνικές κλήσεις. Το ίδιο και ο Απ. Κατσιφάρας, ο οποιος το προηγούμενο διάστημα και πριν δεχθεί την πρωθυπουργική κλήση έλεγε ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης στη Δυτική Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες λένε ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν δέχτηκε ως οριστικές τις όποιες αρνήσεις και κρατώντας για τον εαυτό του την τελευταία λέξη τούς είπε «θα τα ξαναπούμε».

Αναμένεται σήμερα και αύριο να κάνει κι άλλες συναντήσεις, αφού στόχος του είναι να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ όσες περισσότερες περιφέρειες μπορεί (8 είναι το ελάχιστο όριο που βάζει).

Πολιτικό χρώμα

Η εμμονή, πάντως, του πρωθυπουργού να βάλει στην εκλογική μάχη και στελέχη της κεντρικής πολιτικής σκηνής (μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές) δείχνει ότι ανεβάζει ψηλά τον πήχυ των εκλογών, δίνει στην αναμέτρηση πολιτικό χρώμα και επιδιώκει επί της ουσίας επιβεβαίωση της υπεροχής του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου έδειξε ότι τον απασχολεί έντονα το «εκλογικό μέτωπο κατά του Μνημονίου» που καλλιεργούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είπε ότι «είναι πολύ εύκολο κάποιος να καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν κατά της τρόικας, αυτό όμως δεν θα είναι απλώς μια ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά μια ψήφος χωρίς ουσία γιατί θα αποκρύψει τα πραγματικά προβλήματα και τις ευθύνες αυτών που τα δημιούργησαν». Οπως είπε, το πολιτικό δίλημμα των εκλογών είναι «αν αλλάζουμε ή δεν αλλάζουμε τη χώρα, αν μένουμε πίσω ή αν πάμε μπροστά» *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου