Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

ΚΙΝΗΣΗ Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α.

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ ΜΙΛΑΝΕ;
(ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ)
Το σχέδιο «Καλλικράτης», που ψήφισε η κυβέρνηση, είναι γεμάτο από ωραίες εκφράσεις για μια «νέα αρχιτεκτονική» που δήθεν ενισχύει την αποκέντρωση, την δημοκρατία, την διαφάνεια, φέρνει την εξουσία πιο κοντά στους πολίτες. Τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα. Ο «Καλλικράτης» αποτελεί μνημείο αντιδημοκρατικότητας και υπερσυγκεντρωτισμού των εξουσιών, διότι:

- Στο εκλογικό σύστημα διατηρεί την υπερενισχυμένη αναλογική, με το συνδυασμό που πλειοψηφεί να καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών, δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία και την απόλυτη εξουσία. Για παράδειγμα η σημερινή δημοτική αρχή του Δήμου Σαλαμίνας κατέλαβε το 60% των δημοτικών εδρών ενώ στον πρώτο γύρο των εκλογών επιλέχθηκε μόνο από το 26% των πολιτών που ψήφισαν!

- Ο Δήμαρχος αποκτά ακόμα περισσότερες εξουσίες έναντι του δημοτικού Συμβουλίου, σε ένα σύστημα καθαρά δημαρχοκεντρικό, ενώ μεγαλώνει η απόσταση της συμμετοχής του πολίτη στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων με την συνένωση των δήμων. Καταργούνται ακόμα και τα τοπικά συμβούλια που προέβλεπε ο Καποδίστριας 1.

- Η επιμήκυνση της θητείας του δημάρχου από 4 σε 5 χρόνια, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο, και ενιαία να λειτουργεί πάλι μειοψηφία θα είναι, ακυρώνει οριστικά το δημόσιο έλεγχο, ενισχύει την αδιαφάνεια, καλλιεργεί το έδαφος για τη διαφθορά και τη διαπλοκή.



Η κίνηση Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α. υποστηρίζει:



- ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ως πάγιο και δημοκρατικότερο εκλογικό σύστημα, ώστε να εκπροσωπούνται ισότιμα όλοι οι πολίτες και όλες οι τάσεις της τοπικής κοινωνίας.

- ΕΜΜΕΣΗ ΕΚΛΟΓΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ από το δημοτικό συμβούλιο για να αποδυναμωθεί το δημαρχοκεντρικό μοντέλο.

- ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ και ΛΑΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ και ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ σε ζητήματα προϋπολογισμού, πολεοδομικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικής πρόνοιας κλπ.

- ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ των πολιτών και ΜΕΤΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

- ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΤΟΤΗΤΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ σε περίπτωση που δεν εφαρμόζει τις συλλογικές αποφάσεις.

Μόνο η εφαρμογή αυτών των μέτρων στην τοπική αυτοδιοίκηση, εγγυάται την πραγματική συμμετοχή των πολιτών στην διακυβέρνηση των δήμων και εμποδίζει αποτελεσματικά την αδιαφάνεια, την διαπλοκή με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και τη διαφθορά.

Καλούμε όλους τους υποψηφίους δημάρχους που είτε υποκλίνονται στο σχέδιο «Καλλικράτης», είτε σιωπούν απέναντι στις αντιδημοκρατικές του ρυθμίσεις, να πάρουν ανοιχτά θέση και κυρίως να εξηγήσουν στους πολίτες πως γίνεται με αυτό το υπερσυγκεντρωτικό σχέδιο να χτυπηθεί η αδιαφάνεια, η διαπλοκή και η διαφθορά τις οποίες ισχυρίζονται τάχα ότι μάχονται.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟ Δ/Σ ΨΗΦΗΣΑΝΕ ΟΜΟΦΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΙΛΛΗ ΑΜΜΟ;
ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ , ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΑΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 ΙΔΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΕ ΑΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΛΜΟΥΣΑΝ ΚΑΤΙ ΤΕΤΕΙΟ Η ΤΣΟΥΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΤΡΟΓΑΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΒΓΕΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ.

Αρχειοθήκη ιστολογίου