Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

'Αρχισε η διαδικασία της επίδοσης των φύλλων πορείας - 'Ενταση στο υπ. Υποδομών

Ιδιοκτήτες: "Μολών λαβέ" - Κυβέρνηση: "Ελάτε να συνεχίσουμε τον διάλογο
- Εφτασαν σε όλες τις Νομαρχίες τα φύλλα πορείας - Σε λίγο αρχίζει η επίδοση από τις αρχές
- Ανυποχώρητοι οι οδηγοί - Αυτόφωρο και άμεση σύλληψη για όσους δεν συμμορφωθούν με την επίταξη
- Σε επιφυλακή η εισαγγελεία της Αθήνας
- ΩΡΑ 11.20: Βγήκε το πρώτο ιδιωτικό βυτιοφόρο από τα διυλιστήρια
Αρχισε η διαδικασία της επίδοσης των φύλλων πορείας. Η σχετική εγκύκλιος βρίσκεται ήδη στις Νομαρχίες και από εκεί θα παραδοθούν στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα προκειμένου να εντοπιστούν οι απεργοί και να τους επιδοθούν.


Οπως δήλωσε ο Νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας υπολογίζει οτι στις 12.00 θα αρχίσει η επίδοση. Πρώτα σε σειρά προτεραιότητας τα βυτιοφόρα. Μόνο η Νομαρχία Πειραιά θα πρέπει να επιδόσει 2.000 φύλλα πορείας. Οι απεργοί έχουν προθεσμία να παρουσιαστούν στην εργασία τους μέχρι το βράδυ.

Ενταση στο υπ. Υποδομών

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη. Εκατοντάδες ιδιοκτήτες των φορτηγών έχουν συγκεντρωθεί από τις 9 το πρωί και περιμένουν να κλειστεί ραντεβού με τον ίδιο τον υπουργό.

Λίγο μετά τις 10 έγιναν επεισόδια όταν οδηγοί προσπάθησαν να μπούν στο υπουργείο.

Κάποιοι σκαρφάλωσαν στα κάγκελα και η αστυνομία έκανε χρήση χημικών.





ΩΡΑ 10.22 Η στιγμή της έντασης ΦΩΤΟ NEWSIT



Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δημοσίας Χρήσεως και του γ.γ. του υπουργείου Μεταφορών. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Δημήτρη Ρέππα ο οποίος δεν έχει φτάσει ακόμα στο υπουργείο.




Τι προβλέπει ο νόμος για την πολιτική επιστράτευση

Ποινικές κυρώσεις σε βαθμό κακουργήματος προβλέπει ο νόμος σε περίπτωση που κάποιοι δεν συμμορφωθούν με την επίταξη. Κινείται αμέσως η διαδικασία του αυτοφωρου και γίνονται συλλήψεις.
Από το πρωί η εισαγγελεία της Αθήνας είναι σε πλήρη επιφυλακή έτσι ώστε μόλις επιδοθούν τα φύλλα πορείας να συλλαμβάνεται όποιος δεν πειθαρχεί στην πολιτική επιστράτευση.
Κατά την επίδοση των φύλλων πορείας αν οι αρχές δεν βρίσκουν τους απεργούς στο σπίτι τους τότε το θυροκολλούν.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του φορτηγού επιμείνει παρόλα αυτά στην άρνησή του να συμμορφωθεί με την επίταξη του οχήματος και να το λειτουργήσει, τότε επιστρατεύονται οι ένοπλες δυναμεις οι οποίες αναλαμβάνουν να βγάλουν στην αγορά τα φορτηγά. Δηλαδή περνάει το όχημα στην αρμοδιότητα του κρατους.

Αρνούνται να συμμορφωθούν με την επίταξη

Η φράση «Μολών λαβέ» βγαίνει συνεχώς από τα στόματα των ιδιοκτητών φορτηγών οι οποίοι παρά την απόφαση για επίταξη εμμένουν εμμένουν πεισματικά στην απόφασή τους να μην βγούν οι ίδιοι στην αγορά.

"Συνεχίζουμε. Ας μας πάνε φυλακή. Δεν έχουμε τίποτα άλλο να χάσουμε", δηλώνει ο προέδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Μεταφορέων, Γιώργος Τζωρτζάτος. Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι, με δύο ημέρες απεργίας, μπορεί να προχωρεί σε τέτοια μέτρα αντί να επιλέγει τον διάλογο, φέρει όλη την ευθύνη» τόνισε.

«Το θέμα έφυγε από τα χέρια μας πλέον» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων Δ.Χ. Γιώργος Τσάμος, ο οποίος, πάντως, κάλεσε τους συναδέλφους του οι οποίοι θα λαμβάνουν τα δελτία επίταξης να έρχονται σε συνεννόηση με τα Σωματεία προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια μεταξύ των μεταφορέων.

Οι ίδιοι προσανατολίζονται να πειθαρχήσουν στη μία εντολή που αφορά στα οχήματα παραχωρώντας φορτηγά και βυτιοφόρα, αλλά προτίθενται να αρνηθούν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους, όπως υπαγορεύει η δεύτερη εντολή στα φύλλα πορείας.
«Εχουμε πάρει απόφαση να μη βγει κανείς για δρομολόγιο σήμερα. Δεν έχουμε λόγο να φύγουμε από το πεζοδρόμιο. Ας πάρουν τα αυτοκίνητα, αλλά χωρίς εμάς» λέει ο γ.γ. των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, Αγγελος Φαλάρης.

Η ανακοίνωση για την επιστράτευση των απεργών

Με απόφαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, σχετικά με την πολιτική κινητοποίηση των ιδιοκτητών και οδηγών αυτοκινήτων φορτηγών Δημοσίας Χρήσης και των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων και εξουσιοδότηση Υπουργών και Νομαρχών να προβούν σε επίταξη των υπηρεσιών τους καθώς και επίταξη της χρήσης των πιο πάνω φορτηγών.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, μετά από σχετική Εισήγηση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Ρέππα, και αφού ελήφθη υπόψη η επιτακτική ανάγκη αποτροπής των δυσμενών συνεπειών της παρατεινόμενης απεργίας των ιδιοκτητών και οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων Δημοσίας Χρήσης και βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων, που έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την έλλειψη επαρκούς εφοδιασμού των πολιτών σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, απειλεί τη διακοπή της ομαλής λειτουργίας των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και απειλεί επίσης κατ΄ επέκταση τη δημόσια τάξη, κηρύσσονται οι ανά τη χώρα ιδιοκτήτες και οδηγοί φορτηγών Δημοσίας Χρήσης και των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων σε κατάσταση πολιτικής κινητοποίησης.

Με την παραπάνω απόφαση εξουσιοδοτούνται οι Υπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών και, κατά το μέρος της αρμοδιότητάς τους, οι οικείοι Νομάρχες να προβούν σε επίταξη των υπηρεσιών και επίταξη της χρήσης των φορτηγών Δημοσίας Χρήσης και των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων καθώς και να λάβουν κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο για τη διασφάλιση των δημοσίων αγαθών που κινδυνεύουν από την κατά τα άνω διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας.

Το παρασκήνιο της απόφασης της επιστράτευσης

Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια μετά το ναυάγιο του διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ιδιοκτήτες των φορτηγών. Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου μετά το αδιέξοδο αυτό υπέγραψε την απόφαση για επιστράτευση χθες το μεσημέρι, αλλά κράτησε την απόφασή του μήπως υπάρξει κάποια αλλαγή στάσης από τους απεργούς.

Τελικά, αυτή η αλλαγή στάσης από τους απεργούς δεν ήρθε ποτέ και το απόγευμα ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για ανακοίνωση της επιστράτευσης των απεργών. Άλλωστε αυτή η κίνηση ήταν μονόδρομος, καθώς η κυβέρνηση δεχόταν έντονες πιέσεις από πολλούς κλάδους της αγοράς και του τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου