Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Σαλαμίνα: περιμένοντας τους επενδυτές ή τους «βαρβάρους»;

Μετέωρο βήμα... με την Ιστορία η εκκρεμούσα επίσημη συνάντηση των δημοτικών αρχών Σαλαμίνας και του προέδρου του ΟΛΠ Α.Ε. για τη «διευθέτηση» του θέματος της Κυνοσούρας, όπως εν συντομία -φευ- ονομάζεται ο αρχαιολογικός χώρος της περιοχής, όπου διαδραματίστηκε η ιστορική ναυμαχία, που κάποιοι θέλουν να τον αποχαρακτηρίσουν!

Προς το παρόν οι δημοτικές αρχές Σαλαμίνας αναμένουν στο ακουστικό τους ειδοποίηση (αν και μπορούν να πιέσουν) από τον Γιώργο Ανωμερίτη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ Α.Ε., για το πότε θα γίνει συνάντηση περί του θέματος Κυνοσούρας, το μέλλον της οποίας είναι «συνδεδεμένο» με τα έργα της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Πειραιά και όχι με το γενικό αναπτυξιακό Πειραιά (εκτός και αν έχουν συμβεί πράξεις στο παρασκήνιο... Ελπίζουμε πως όχι).
Ενα τόσο κορυφαίο θέμα, λοιπόν, με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα και σημασία και σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, το υποβαθμίζουν περνώντας την ιστορία του μέσα από τη σύγκρουση αντί, όπως εύστοχα επιστημαίνουν οι κάτοικοι Σαλαμίνας, να το συνδυάζουν με την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής με πολλαπλά οφέλη για ολόκληρη τη χώρα.
«Στο άλλο άκρο του νησιού εκτεταμένα αρχαιολογικά ευρήματα, που εικάζεται ότι ανήκουν σε ακρόπολη της μυκηναϊκής περιόδου, μπορούν να συνδυαστούν με την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Κυνοσούρας και έτσι να έχουμε νέες θέσεις εργασίας και πραγματική ανάπτυξη για πάντα»!
Οι τοπικές οργανώσεις των κομμάτων στο νησί ζητούν (ΠΑΣΟΚ):
* Να παραμείνει η χερσόνησος της Κυνοσούρας ως αρχαιολογικός ιστορικός χώρος, όπως ορίζουν οι διατάξεις:
Α) της υπ' αριθμ. Α1/ΦΟΣ/16973/ 665/26.3.1982 υπουργικής απόφασης ΦΕΚ 305/Β/22.5.1982 με την οποία είχε χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός - ιστορικός τόπος ο χώρος της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας.
Β) της υπ' αριθμ. υπουργικής απόφασης ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/47502/ 2913 ΦΕΚ 1324/Β/11.10.2001 και
Γ) του νόμου 3028 (άρθρων 1, 3 παρ. β, 10 παρ. 3 παρ. 6, 13 παρ. 1, 2 παρ. 3, 15 παρ. 1, παρ. 5 για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
* Να μην υπάρξει διεύρυνση των δραστηριοτήτων ναυπηγοεπισκευαστικής μορφής στην Κυνοσούρα.
* Να μη δοθούν άλλες άδειες για ρυπογόνες δραστηριότητες στην περιοχή.
* Να υπάρξει αυστηρός έλεγχος στην περιοχή των Αμπελακίων και της Κυνοσούρας στις ήδη δραστηριότητες.
* Να μην επιτραπεί πλωτός προβλήτας στην Κυνοσούρα.
* Να αποχαρακτηριστεί το νότιο τμήμα της Κυνοσούρας, στο οποίο βρίσκονται τρεις οικισμοί, από «αδόμητη περιοχή σε πρώτη κατοικία».
* Να ενταχθεί η χερσόνησος στο ΕΣΠΑ 2007-2013, για την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
* Να μη γίνει ο τρίτος προβλήτας στο Πέραμα, διότι θα καταστραφεί ο κόλπος των Παλουκίων, με αποτέλεσμα να γίνει ένας απέραντος βούρκος.
* Να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για την αποκατάσταση του ανατολικού παραλιακού μετώπου του νησιού μας από τη χρήση και τις δραστηριότητες του ΟΛΠ Α.Ε. και της ΕΥΔΑΠ Α.Ε.
Σε περίπτωση που θα αγνοηθούν οι απόψεις και οι προτάσεις μας και επιχειρηθεί αλλαγή χρήση γης, τότε θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο Επικρατείας και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Επίσης η Ν.Δ. ζητά να μην αποχαρακτηριστεί ο αρχαιολογικός χώρος ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:
«Η παραμονή των ναυπηγείων στον χώρο της Κυνοσούρας για μας σημαίνει παράλληλη αναβάθμιση του υπάρχοντος αρχαιολογικού χώρου που θα λειτουργεί αρμονικά με το περιβάλλον, καμιά επέκταση των ναυπηγείων προς την πλευρά του αρχαίου λιμένα Αμπελακίων, προδιαγραφές υγιεινής σύμφωνα με τους όρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα καλύπτουν τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους κατοίκους των γύρω περιοχών σε θέματα υγιεινής, και επαναπρόσληψη όλων των απολυθέντων με προτεραιότητα στο ντόπιο εργατικό δυναμικό».
Ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την Κυνοσούρα (ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων εκεί έγινε με απόφασή του) έχει μηνυθεί από τη ναυπηγική εταιρεία Αρκαδία Α.Ε. που διεκδικεί από τη Νομαρχία και το Δημόσιο αποζημίωση ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ για ζημιές που δήθεν επήλθαν σε ακίνητό της (χώρος Τύμβου Σαλαμινομάχων).
Επίσης, στο τελικό και οριστικό κείμενο για το ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο Πειραιά, που έχει εγκρίνει κυβερνητική διυπουργική επιτροπή, δεν υπάρχει καμιά απολύτως αναφορά για αλλαγή στις χρήσεις γης στην Κυνοσούρα Σαλαμίνας και σε βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, επισημαίνεται σε υπόμνημα του νομάρχη.
Δεν είναι του παρόντος να ανοίξουμε θέματα από φακέλους που έχουμε στη διάθεσή μας και που υπάρχουν καταγγελίες ένθεν κακείθεν για τον χειρισμό του όλου θέματος από τις αρχές της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Αυτό που προέχει και είναι αίτημα των κατοίκων του νησιού είναι να υπάρξει ξεκάθαρη θέση των αρμοδίων πριν ξεκινήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις.
Μ. ΠΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου