Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

«Ζούμε ήδη το όνειρό μας»

Για την Εθνική η αναμέτρηση το μεσημέρι του Σαββάτου με τη Νότια Κορέα στην άλλη άκρη του... άλλου ημισφαιρίου θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός εντός έδρας αγώνα. Για την ακρίβεια, τα λοιπά χαρακτηριστικά. Πλην ενός. Της (μη) εξοικείωσης των ποδοσφαιριστών, ένθεν κακείθεν, με τους χώρους του «ουδέτερου» γηπέδου.

Η αστυνομία ερευνά για ένα ύποπτο δέμα έξω από το προπονητήριο της εθνικής ομάδας
Η εικόνα στην κερκίδα θα είναι, όμως, μερικές (τουλάχιστον τέσσερις) χιλιάδες Ελληνες απέναντι σε μονάχα μερικές εκατοντάδες Κορεάτες. Απ' ευθείας από την Απω Ανατολή στο Πορτ Ελίζαμπεθ δε, οι υπολογισμοί είναι ότι δεν θα ταξιδέψουν περισσότεροι από 70 Ασιάτες. Ενώ μόνον ο απόδημος ελληνισμός εκεί, στο Νέλσον Μαντέλα Μπέι, αριθμεί 300 οικογένειες.

Ακόμη και ο διορισμένος από τη FIFA «διευθυντής επιχειρήσεων» του σταδίου είναι Κύπριος, ένας άνθρωπος με τρέλα για το ποδόσφαιρο, ο Αρτσι Χαραλάμπους, σαράντα χρόνια εγκατεστημένος στην εσχατιά της Αφρικής, πλέον εξέχον μέλος της ελληνικής κοινότητας, λέκτορας στο πανεπιστήμιο. Το όνομά του ήλθε στη διεθνή δημοσιότητα όταν, χθες, χρειάστηκαν οι διαβεβαιώσεις του πως το στάδιο, στο οποίο ακόμη γίνονται εργασίες, θα 'ναι έτοιμο για την πρεμιέρα.

Το ζητούμενο, φυσικά, είναι να φανεί και η ελληνική ομάδα έτοιμη στην πρεμιέρα της. Ν' αντιμετωπίσει την Εθνική μιας χώρας που, αν μη τι άλλο, είναι... μόνιμη στα σύγχρονα Παγκόσμια Κύπελλα. «Είσαι έτοιμος για τη δεξιά πλευρά της Κορέας;» ρώτησε ένας από το τσούρμο των Κορεατών δημοσιογράφων, χθες, τον Νίκο Σπυρόπουλο. Πήρε, για απάντηση, ένα χαμόγελο και μια ερώτηση. «Η δεξιά πλευρά της Κορέας είναι έτοιμη ν' αντιμετωπίσει εμένα;».

Ο μπακ του Παναθηναϊκού είπε ότι δεν έχει ιδέα «πώς θα παραταχθούμε στο παιχνίδι», ενημέρωσε τους ξένους γι' αυτό στο οποίο εμείς οι Ελληνες είμαστε πια εκπαιδευμένοι, «δεν γνωρίζω τις σκέψεις του προπονητή μας», δήλωσε την ελπίδα του «ν' αγωνιστώ σε κάποια ματς» και κατέθεσε την προσωπική άποψη ότι «δεν υπάρχει λόγος ν' αλλάξουμε στιλ έπειτα από τόσα χρόνια», οπότε «δεν πιστεύω ότι θα παρουσιάσουμε κάτι εντελώς διαφορετικό».

Ο Χρήστος Πατσατζόγλου μίλησε για τον εαυτό του και τους συμπαίκτες του, «ζούμε το όνειρό μας εδώ», δεν μπήκε στη συζήτηση αβαντάζ-ντεζαβαντάζ επειδή η πείρα τον έχει διδάξει πως «ό,τι και να νομίζεις πριν από το παιχνίδι παύει να ισχύει με το που αρχίζει το παιχνίδι». Επίσης εκ πείρας, επισήμανε ρεαλιστικά ότι «ακόμη κι αν δεν νικήσουμε την Κορέα, το παν είναι να μην ηττηθούμε».

Την ώρα της προπόνησης το μεσημέρι στο Ντέρμπαν, η τοπική αστυνομία έκανε είτε άσκηση είτε, το πιθανότερο, αποκάλυψη του πανικού της! Εξω από το γήπεδο, οι ακτίνες ανίχνευσαν «ύποπτο αντικείμενο» μέσα σ' ένα ψυγείο αναψυκτικών. Κατέφτασε ομάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, με δύο εκπαιδευμένα σκυλιά, και ανακάλυψαν ότι επρόκειτο για... παγάκια.


                                                            Οι διεθνείς στη δουλειά...
Μακριά, στο Ράστενμπεργκ όπου έχει καταλύσει η Κορέα, το νέο της ημέρας ήταν ότι ο 32χρονος Λι Ντονγκ-Γκουκ αποθεραπεύτηκε νωρίτερα του αναμενόμενου. «Εκανε καλή πρόοδο. Τον υπολογίζαμε για μετά, αλλά τώρα μπορεί να παίξει λιγάκι ακόμη και στο πρώτο παιχνίδι με την Ελλάδα», είπε ο προπονητής Χουχ Τζουνγκ-Μου για τον πρώτο σκόρερ του κορεατικού πρωταθλήματος. Μία επιπλέον λύση 15-20 λεπτών για την επίθεση, εάν χρειαστεί. Παρών το '98 στη Γαλλία, κομμένος από τον Χίντινκ το 2002, τραυματίας το 2006, ο Λι έκανε περάσματα από Βέρντερ και Μίντλεσμπρο αυτή τη δεκαετία.*
Του ΑΛ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Πηγή. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου