Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Άρση του καμποτάζ, αποφάσισε η κυβέρνηση

Η άρση του καμποτάζ για την κρουαζιέρα αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου. Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την απασχόληση συγκεκριμένου αριθμού Ελλήνων ναυτικών στα πλοία με ξένη σημαία, αλλά και ειδικό τέλος ανά επιβάτη με το οποίο θα χρηματοδοτείται ένας νέος οργανισμός απασχόλησης ναυτεργατικού δυναμικού.
Η Λούκα Κατσέλη, υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας, δήλωσε ότι:


"Όπως γνωρίζετε, η κατεύθυνση που έχει δοθεί από τον Πρωθυπουργό καθώς και η δική του εξαγγελία είναι πως πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα στην άρση του καμποτάζ και για τη θαλάσσια κρουαζιέρα. Συζητήσαμε τις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου νόμου που θα έρθει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Πρόκειται για τους όρους που είναι κοινώς αποδεκτοί από όλους τους φορείς που ασχολούνται με το θέμα της κρουαζιέρας, προκειμένου η χώρα μας να γίνει ένα κέντρο θαλάσσιας κρουαζιέρας για όλη τη Μεσόγειο".


Χωρίς προβλήματα έγινε σήμερα ο κατάπλους του κρουαζιερόπλοιου "Zenith" στο λιμάνι του Πειραιά, παρά την αντίθεση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, που διαμαρτύρεται για το καμποτάζ.

Μέλη της ΠΝΟ μοίρασαν ξενόγλωσσες ανακοινώσεις στους επιβάτες του "Ζenith", με επίκεντρο τα εργασιακά δικαιώματα που θίγονται. Αύριο Τρίτη η ΠΝΟ θα συνεδριάσει και θα εκτιμήσει τα σημερινά δεδομένα, κυρίως για το θέμα του νομοσχεδίου που προετοιμάζει η κυβέρνηση.



Με τους εκπροσώπους της εταιρίας στην οποία ανήκει το κρουαζιερόπλοιο, αλλά και με τον πλοίαρχο και μέλη του πληρώματος, συναντήθηκε ο Δήμαρχος Πειραιά Π. Φασούλας, που εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η λογική και η σύνεση στο λιμάνι και οι όποιες διεκδικήσεις των εργαζομένων θα λυθούν με το διάλογο.



Αντιδράσεις
Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: "Ως Νέα Δημοκρατία, για μια ακόμη φορά, κάνουμε έκκληση προς όλους, προς τα συνδικάτα, τους φορείς, προς τα πρωτοβάθμια, τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια σωματεία και σε όλους τους συμπολίτες μας, οι όποιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, που είναι αναμενόμενες και απολύτως αποδεκτές, απολύτως θεμιτές στο πλαίσιο του Συντάγματος, ενόψει της δύσκολης περιόδου που διανύουμε, να μην δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή εξέλιξη και στην ομαλή ροή κρίσιμων τομέων της Ελληνικής οικονομίας, ιδιαιτέρως του Τουρισμού".

Το νομοσχέδιο είναι ελιγμός της κυβέρνησης υπό την πίεση των μεγαλοεφοπλιστών, είπε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Ο ΛΑΟΣ σε ανακοίνωση του τονίζει πως: ''Κάθε λουκέτο που μπαίνει από λάθη της κυβερνήσεως αλλά και από την αδιέξοδη πολιτική του ΠΑ.ΜΕ σημαίνει πρόσθετη ανεργία.''

Απαντώντας το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του αναφέρει: "Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ και το κόμμα του είναι υπόλογοι και πρέπει να απολογηθούν στην εργατική τάξη της χώρας γιατί για χρόνια ολόκληρα στήριζαν και στηρίζουν με χέρια και πόδια τις πολυεθνικές και τα κέρδη τους.
Στήριζαν και στηρίζουν την πολιτική των απολύσεων, της κατάργησης των συντάξεων, την σύνταξη στα 40 χρόνια δουλειάς, την κατάργηση της σταθερής και μόνιμης δουλειάς.
Αυτό αποδεικνύει με την στάση του κάθε μέρα στη Βουλή και στους άλλους μηχανισμούς του αστικού κράτους".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΝΑΤ, Γιώργος Λέκκας, προειδοποίησε με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογιώργος, δήλωσε: "Εάν δεν ληφθούν υπ όψιν οι θέσεις μας θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας με κάθε είδους κινητοποιήσεις".

Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου