Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Ιστορική νίκη (2-1) της Εθνικής με ολική επαναφορά

Έγραψε ιστορία η Εθνική Ελλάδος! Πρώτα γκολ, πρώτη νίκη (2-1) στην ιστορία της σε Μουντιάλ με αντίπαλο τη Νιγηρία. Και μάλιστα με ολική επαναφορά αφού βρέθηκε να χάνει στο 16', ισοφάρισε στο 44' με τον Σαλπιγγίδη και πέτυχε το νικητήριο γκολ στο 71' με τον Τοροσίδη. Το τρίτο ματς την Τρίτη (21:30) με την Αργεντινή για την πρόκριση!

Το ιστορικό 2-1 από τον Τοροσίδη στο 71'

Η Εθνική μπήκε τώρα για τα καλά στο κυνήγι της πρόκρισης και είναι τεράστια η πρόκληση στο τρίτο ματς του ομίλου: Τρίτη 22 Ιουνίου, Ελλάδα-Αργεντινή (21:30) στο Πολοκουάνε. Πιθανώς μάλιστα χωρίς να βρούμε Μέσι και λοιπούς Αργεντινούς σολίστ μπροστά μας, αν ο Μαραντόνα αποφασίσει να ξεκουράσει (τουλάχιστον) 6-7 από τους βασικούς τους. Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα:
*Προκρίνεται με οποιαδήποτε νίκη επί της Αργεντινής, αρκεί να μην κερδίσει η Ν.Κορέα τη Νιγηρία. Αν κερδίσουν και οι Κορεάτες τότε θα έχουμε τριπλή ισοβαθμία (στους 6 Ελλάδα, Αργεντινή, Ν.Κορέα) και το πρώτο κριτήριο πρόκρισης είναι η διαφορά τερμάτων.
*Προκρίνεται με οποιαδήποτε ισοπαλία κατά της Αργεντινής, αν χάσει η Ν.Κορέα από τη Νιγηρία. Αν η Ν.Κορέα φέρει 0-0, περνάμε και με ισοπαλία 2-2, αν φέρει 1-1 περνάμε με 3-3 κτλπ.
*Αποκλείεται με οποιαδήποτε ήττα κατά της Αργεντινής γιατί θα υστερεί στη διαφορά τερμάτων σε πιθανή ισοβαθμία με Νιγηρία ή Ν.Κορέα.

Στο υψόμετρο των 1.400 μέτρων και σε (ήπιες) χειμωνιάτικες συνθήκες, ο Ρεχάγκελ παρέταξε την Ελλάδα με τρεις αλλαγές. Ξεκίνησαν Παπασταθόπουλος, Κυργιάκος και Σαλπιγγίδης σε σχέση με τον αγώνα κατά της Κορέας. Το ματς ήταν ισορροπημένο στο πρώτο τέταρτο, η Εθνική δεν κινδύνεψε, ενώ η ίδια προσπάθησε να πιέσει χωρίς να κάνει ευκαιρίες. Και από το ...πουθενά, βρέθηκε πίσω στο σκορ! Στο 16' από μακρινή εκτέλεση φάουλ του Ούτσε, ο Τζόρβας αιφνιδιάστηκε και έγινε το 0-1.

Ψυχρολουσία που έφερε νευρικότητα και άγχος αλλά ευτυχώς για την Εθνική ήρθε στο 33' το ...δώρο του Καϊτά. Η απερισκεψία του Νιγηριανού χαφ (που έχει προταθεί στην ...ΑΕΚ!) που κλώτσησε τον Τοροσίδη και αποβλήθηκε από τον (εξαιρετικό) Κολομβιανό διαιτητή Ρούις. Η φάση αυτή άλλαξε δεδομένα και ροή του αγώνα. Οι Νιγηριανοί πελάγωσαν, η Εθνική αναθάρρησε, ο Ρεχάγκελ έκανε από το 36' την πρώτη αλλαγή (Σαμαράς αντί Παπασταθόπουλου), η ομάδα βγήκε μαζικά στην επίθεση, έφτιαξε τις πρώτες μεγάλες ευκαιρίες (39’ Σαλπιγγίδης, 41’ Σαμαράς) και έφτασε στην ισοφάριση με τον Σαλπιγγίδη στο 44’.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Εθνική κυριάρχησε ολοκληρωτικά και έκανε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις των τελευταίων ετών. Συγκλονιστικό παιχνίδι έκανε ως ανασταλτικό χαφ, αλλά και με σωστή πρώτη πάσα ο Τζιόλης και μεγάλο ματς επίσης από τον Σαλπιγγίδη, με την ταχύτητα, τις διεισδύσεις, το πάθος του. Ο Κατσουράνης θύμισε τον παλιό καλό του εαυτό, ο Καραγκούνης επανήλθε στα επιθυμητά στάνταρ απόδοσης, ο Σαμαράς με τον Γκέκα ταλαιπώρησαν τους σαστισμένους Νιγηριανούς αμυντικούς. Και μετά τις ευκαιρίες που χάθηκαν (47’ Καραγκούνης, 55’ Κυργιάκος, 59’, 68’ Γκέκας, 68’ Σαμαράς) και την μεγάλη απόκρουση του Τζόρβα στο 59' (Αγιεγκμπένι) ήρθε η δικαίωση της προσπάθειας στο 71' με το γκολ του Τοροσίδη.

Στο τελευταίο 20λεπτο η Ελλάδα κυνήγησε και τρίτο γκολ σε 3-4 καλές ευκαιρίες (που το 'θελε για τις πιθανές ισοβαθμίες), ουσιαστικά δεν κινδύνεψε και πανηγύρισε την πρώτη μουντιαλική της νίκη.

Το φιλμ του αγώνα

16' ΓΚΟΛ (0-1) Ο Ούτσε με μακρινή εκτέλεση φάουλ έδωσε το προβάδισμα στη Νιγηρία, ύστερα από τραγικό λάθος του Τζόρβα που έκανε κακή εκτίμηση της φάσης.
33' Η Νιγηρία έμεινε με 10 παίκτες καθώς ο Καϊτά δέχεται κόκκινη κάρτα για χτύπημα εκτός φάσης στον Τοροσίδη.
39' Μετά από εκπληκτικό συνδυασμό των Καραγκούνη - Κατσουράνη, ο Σαλπιγγίδης βγήκε τετ-α-τετ με τον Ενγεάμα που απέκρουσε το πλασέ.
41' Ο Καραγκούνης εκτέλεσε κόρνερ, ο Σαμαράς με τακουνάκι προσπάθησε να πλασάρει αλλά ο Αρούνα έδιωξε την μπάλα στη γραμμή.
44' ΓΚΟΛ (1-1). Ο Κατσουράνης έστρωσε στον Σαλπιγγίδη που σούταρε, η μπάλα κόντραρε στον Αρούνα, άλλαξε πορεία και κατέληξε στα δίχτυα της Νιγηρίας
47' Ο Βύντρα σέντραρε και ο Καραγκούνης από καλή θέση με κεφαλιά ψαράκι έστειλε την μπάλα άουτ.
48' Ο Ούτσε επιχείρησε επικίνδυνη σέντρα-σουτ αλλα ο Τζόρβας έδιωξε σε κόρνερ.
55' Μετά από σέντρα του Καραγκούνη, ο Κυργιάκος έπιασε κεφαλιά αλλά ο Ενγεάμα μπλόκαρε.
59' Ο Γκέκας βρέθηκε μόνος του μέσα στην περιοχή της Νιγηρίας, αλλά το δυνατό πλασέ απέκροπυσε ο Ενγεάμα. Στην αντεπίθεση της Νιγηρίας, ο Αγεγκμπένι βγήκε μόνος του απέναντι στον Τζόρβα, πλάσαρε απέκρουσε ο Έλληνας τερματοφύλακας και στη συνέχεια ο Ομπάσι ολομόναχος αστόχησε σε κενή εστία.
68' Μετά από σέντρα του Τζιόλη, ο Σαμαράς έπιασε κεφαλιά αλλά ο Ενγεάμα εκτινάχθηκε και απέκρουσε.
71' ΓΚΟΛ (2-1). Ο Τζιόλης σούταρε έξω από την περιοχή, ο Ενγεάμα απέκρουσε ασταθώς και ο Τοροσίδης με κοντινό πλασέ έκανε το 2-1.
75' Σε μακρινό σουτ του Καραγκούνη, η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι της εστίας του Ενγεάμα.
77' Μακρινό σουτ του Καραγκούνη απέκρουσε ο Ενγεάμα.
81' Ο Κυργιάκος δέχθηκε την μπάλα μέσα στην περιοχή, σούταρε με το αριστερό, αλλά αστόχησε.
93' Ωραίο σουτ από τον Τζιόλη, έδιωξε ο Ενγεάμα.

ΣΚΟΡΕΡ: 44’ Σαλπιγγίδης, 71’ Τοροσίδης-16’ Ούτσε
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Όσκαρ Ρουίς (Κολομβία)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Παπασταθόπουλος, Τζιόλης, Σαμαράς - Ομπάσι
ΚΟΚΚΙΝΗ: 33΄ Καϊτά
ΣΤΑΔΙΟ: Free State, Μπλουμφοντέιν
ΘΕΑΤΕΣ: 31.593

ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Τζόρβας, Βύντρα, Τοροσίδης, Παπαδόπουλος, Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος (36΄ Σαμαράς), Τζιόλης, Κατσουράνης,Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης, Γκέκας (79΄ Νίνης).
ΝΙΓΗΡΙΑ (Λαρς Λάγκερμπακ): Ενγεάμα, Όντια, Ταϊβο (56΄ Ετσετζίλε), Σίτου, Γιόμπο, Καϊτά, Οντεμβίγκιε (46΄ Ομπάσι), Αρούνα Λούκμαν, Ετούχου,Αγεγκμπένι, Ούτσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου