Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Ποιοί δικαιούνται επιδοτήσεις από τον νέο αναπτυξιακό νόμο

Τον νέο αναπτυξιακό νόμο που θα διανείμει πάνω από 6 δισ ευρώ σε επιχειρήσεις έως το 2013 παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη. Περιλαμβάνει επιδοτήσεις έως 60% για μικρές εταιρείες στην περιφέρεια, εγκρίσεις το πολύ σε 6 μήνες, ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων και τυποποιημένο σύστημα βαθμολόγησης για να αυξηθεί η διαφάνεια.
Ο νόμος θα ξεκινήσει να ισχύει από το 2011. Σημαντική του τομή αποτελεί το γεγονός ότι θα είναι μεν επιλέξιμες όλες οι εταιρείες αλλά για συγκεριμένες δράσεις (πχ εξωστρέφειας, πράσινης οικονομίας) για τις οποίες θα βαθμολογούνται με αναλυτικά κριτήρια ώστε να μην υπάρχει το σημερινό στοιχείο υποκειμενικότητας. Επίσης οι επενδύσεις θα παρακολουθούνται και μετά την ολοκληρωσή τους, ενώ θα δημιουργηθεί ξεχωριστό μητρώο ελεγκτών και αξιολογητών.
Όπως δήλωσε η υπουργός, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία, δηλαδή το ΕΣΠΑ, τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον αναπτυξιακό νόμο, ώστε μέχρι τον Οκτώβριο να μπει ένα "στοπ" στην ύφεση.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη θα κατατεθεί στη βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση μεγάλων επιχειρήσεων, και σειρά παίρνει το fast track για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων που θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο.
Όπως δήλωσε η υπουργός εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου "στόχος μας είναι, ο Έλληνας πολίτης να δει φως στην άκρη του τούνελ σε έναν χρόνο". Εξήγησε ότι " η ανάπτυξη δεν έρχεται με μαγικό ραβδί" δηλαδή χρειάζεται προεργασία που απαιτεί χρόνο. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει ανάχωμα στην ύφεση μέσω του ΕΣΠΑ, των ιδιωτικών επενδύσεων και του νέου αναπτυξιακού νόμου.
Όπως αναφέρεται, για την διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης και έγκρισης επενδυτικών σχεδίων θα προβλέπεται η υποβολή επενδυτικών σχεδίων ανά εξάμηνο. Η αξιολόγηση θα γίνεται από πιστοποιημένους αξιολογητές, επιλεγμένους με τυχαίο τρόπο. Οι επενδυτές θα ενημερώνονται για την πορεία αξιολόγησης του φακέλου τους ενώ τα σχέδια θα παρακολουθούνται και μετά την ολοκλήρωσή τους.
Όσον αφορά στις μορφές ενίσχυσης που προβλέπει ο αναπτυξιακός νόμος είναι:

α) η επιχορήγηση κεφαλαίου,

β) οι φορολογικές απαλλαγές,

γ) η επιχορήγηση χρεολυσίων δανείου διάρκειας έως 10 έτη και

δ) η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης μηχανολογικού εξοπλισμού για συμβάσεις διάρκειας έως 7 έτη.

Οι παραπάνω μορφές ενίσχυσης θα ισχύουν για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα επενδυτικά σχέδια άνω των 50 εκ. ευρώ θα ισχύουν μόνο οι φορολογικές ελαφρύνσεις και οι αυξανόμενες αποσβέσεις.
Όσον αφορά στον παλαιό αναπτυξιακό νόμο γίνετια αγώνας δρόμου για να καλυφθούν οι καθυστερήσεις του παρελθόντος (28% απορρόφηση στα έργα την περασμένης εξαετίας) Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, το διάστημα Ιανουάριος – Απρίλιος του 2010 δόθηκαν 440 εκ. ευρώ, ενώ για το σύνολο του 2008 είχαν δοθεί 500 εκατομμύρια. Οι πληρωμές που θα γίνουν προς τις επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του έτους ( το διάστημα Απρίλιος – Δεκέμβριος) αναμένεται ότι θα είναι 700 εκ. ευρώ.
Την προσεχή 3ετία θα διατεθούν επιδοτήσεις 4,3- 5,7 δις ευρώ.
Πηγή,ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου