Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

«Φιλική» ισοπαλία της Εθνικής ποδοσφαίρου κόντρα στη Β. Κορέα

Η άµυνα έκανε πάσα το πρόβληµα στην επίθεση. Η Εθνική πέτυχε δύο γκολ κατά της Βόρειας Κορέας χτες το βράδυ στο φιλικό προετοιµασία (2-2) στην πόλη Αλταχ της Αυστρίας, αλλά ηττήθηκε από το δυνατό της χαρτί, την άµυνά της.

Το τελικό 2-2 µε την Κορέα αποτελεί πέραν κάθε αµφισβήτησης θετικό τεστ για την ελληνική οµάδα. Οµως, δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός πως µέχρι τώρα όλοι αναγνωρίζαµε πως το ατού του αντιπροσωπευτικού µας συγκροτήµατος ήταν η άµυνά του και οι αδυναµίες εντοπίζονται στην επίθεση (κάτι που άλλωστε είχε τονίσει λίγες ώρες πριν από το παιχνίδι ο Ρεχάγκελ). Χτες όµως η άµυνα είχε κακή εικόνα, σε αντίθεση µε τους παίκτες της επίθεσης που είχαν ευκαιρίες και εκµεταλλεύθηκαν δύο από αυτές.

Η Εθνική βρίσκεται ακόµη στο αρχικό στάδιο της προετοιµασίας της (η πρώτη συγκέντρωση των διεθνών έγινε πριν µια εβδοµάδα) και παρά τις αδυναµίες στην άµυνα δείχνει πως βρίσκεται σε καλό δρόµο.

Το παιχνίδι έγινε προκειµένου και οι παίκτες - και η τεχνική ηγεσία φυσικά - να αποκτήσουν εµπειρίες απέναντι σε µια οµάδα που έχει το ίδιο στυλ παιχνιδιού µε αυτό της Νότιας Κορέας (την αντιµετωπίζει η Εθνική στις 12 Ιουνίου). Και οι Ελληνες διεθνείς, τηρουµένων των αναλογιών, έδειξαν πως µπορούν µε λίγο καλύτερη δουλειά µέσα στο τερέν να αντεπεξέλθουν µε επιτυχία στο δύσκολο έργο τους στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής.

Τι πρέπει να κρατήσει η Εθνική από το χτεσινό µατς;

Πρώτον, την καλή παρουσία της δεξιάς πτέρυγας µε τους Βύντρα και Σαλπιγγίδη στο πρώτο ηµίχρονο. Ο Σαλπιγγίδης ήταν ο πιο επικίνδυνος επιθετικός στο πρώτο µέρος (στην επανάληψη, όταν ο Ρεχάγκελ τον γύρισε αριστερά, δεν είχε ανάλογη απόδοση). Ο Βύντρα ήταν καλός αµυντικά, συνεργάσθηκε αρκετά καλά µε τον Σαλπιγγίδη ενώ βοήθησε και επιθετικά.

Δεύτερον, την καλή κατάσταση στην οποία δείχνουν να βρίσκονται οι περισσότεροι διεθνείς.

Τρίτον, τις καλές αποκρούσεις τόσο από τον Μιχάλη Σηφάκη (αν και φέρει ευθύνη για το πρώτο γκολ, αφού βρέθηκε αρκετά έξω από την εστία του) αλλά και του Αλέξανδρου Τζόρβα στην επανάληψη.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Το καλό πρώτο 15λεπτο, στο οποίο η οµάδα είχε καλή λειτουργία στην µεσαία γραµµή, µε αποτέλεσµα να βγουν καλές φάσεις και ευκαιρίες στην επίθεση. Και φυσικά να µη δηµιουργηθούν επικίνδυνες καταστάσεις στην περιοχή του Σηφάκη. Τι πρέπει να βελτιώσει;

Την αµυντική της λειτουργία. Με περισσότερη δουλειά από τους παίκτες της µεσαίας γραµµής και ίσως έναν τρίτο στόπερ , τον Παπασταθόπουλο. Τακτική που ασφαλώς θα βελτιώσει την εικόνα στα µετόπισθεν.

Την κυκλοφορία της µπάλας στην µεσαία γραµµή. Σηµείο στο οποίο η οµάδα πάσχει εδώ και χρόνια. Ειδικότερα δε, η Εθνική πρέπει να βελτιωθεί στον τοµέα της δηµιουργίας.

Και τέλος, χρειάζεται περισσότερη ταχύτητα στις κινήσεις των παικτών.

Η Ελλάδα προηγήθηκε δύο φορές (2’ Κατσουράνης, 49’ Χαριστέας), αλλά οι Κορεάτες απάντησαν µε δύο τέρµατα του Τζονγκ Τάε Σε (24’, 52’).

«Πρέπει να είµαστε προσεχτικοί. Η Βόρεια Κορέα έδειξε πειθαρχηµένη και γρήγορη οµάδα» είπε ο Ρεχάγκελ µετά το παιχνίδι. Και όταν ρωτήθηκε για το τι περιµένει να δει στο επόµενο φιλικό (µε την Παραγουάη την άλλη Τετάρτη) απάντησε αφοπλιστικά: «Θέλω να δω να παίζουµε πιο γρήγορο µε την µπάλα. Οπως έκανε η Κορέα».

Ο οµοσπονδιακός προπονητής επεσήµανε πως στο επόµενο φιλικό θα δώσει και ευκαιρίες και σε άλλους παίκτες που δεν αγωνίσθηκαν χτες, ενώ ξεκαθάρισε πως η αρχική 11άδα που παρέταξε δεν είναι αυτή που θα ξεκινήσει στο πρώτο µατς του Μουντιάλ.

«Θετικό τεστ» χαρακτήρισε από την πλευρά του το παιχνίδι ο Γιώργος Σαµαράς, προσθέτοντας πως οι παίκτες είναι κουρασµένοι από την προετοιµασία. «Δεν είδα κάτι αρνητικό» κατέληξε ο Ελληνας φορ, ο οποίος χτες ήταν εκτός παιχνιδιού στο πρώτο ηµίχρονο (στην επανάληψη έγινε αλλαγή).

ΕΛΛΑΔΑ: Σηφάκης (46’ Τζόρβας), Σπυρόπουλος, Βύντρα (46’ Σεϊταρίδης), Μόρας, Κυργιάκος (46’ Αβραάµ Παπαδόπουλος), Τζιόλης, Κατσουράνης, Καραγκούνης (62’ Πατσατζόγλου), Σαµαράς (46’ Χαριστέας), Σαλπιγγίδης, Γκέκας (46’ Καπετάνος) Β. ΚΟΡΕΑ: Ρι Μιόνγκ Γκουκ, Τσα Γιόνγκ Χιοκ, Πακ Ναµ Τσολ, Ρι Κβανγκ Τσον, Γι Γιουν Ναµ, Χονγκ Γιονγκ Γιο, Μουν Ιν Γκουκ (84’ Κουµ Ιλ Κιµ), Πακ Τσολ Γιν, Ναµ Σονγκ Τσολ (46’ Γιουν Ιλ Ρι), Αν Γιονγκ Χακ, Τζονγκ Τάε Σε.

*** Ατομικό πρόγραμμα και θεραπεία ακολούθησε χτες ο Βασίλης Τοροσίδης, ο οποίος παρέµεινε στο Μπαντ Ραγκάζ. Η κατάσταση του διεθνούς αµυντικού του Ολυµπιακού παρουσιάζει σαφή βελτίωση και θεωρείται πως στο τέλος της εβδοµάδας θα είναι έτοιµος να ακολουθήσει κανονικούς ρυθµούς.

*** Και αν στο φιλικό της Εθνικής μας με την Βόρεια Κορέα υπήρχαν αρκετά γκολ, το παιχνίδι προετοιµασίας της Νιγηρίας µε την Σαουδική Αραβία στην Αυστρία έληξε ισόπαλο 0-0. Η Νιγηρία (είχε για πρώτη φορά στον πάγκο της τον Σουηδό προπονητή Λαρς Λάγκερµπαργκ) είναι η δεύτερη αντίπαλος της Εθνικής µας στον 2ο όµιλο της τελικής φάσης του Μουντιάλ.


ΘΕΤΙΚΑ
Τι πρέπει να κρατήσει η Εθνική από το χτεσινό µατς; Τη θετική παρουσία της δεξιάς πτέρυγας µε Βύντρα και Σαλπιγγίδη, αλλά και γενικά την καλή κατάσταση όλων των διεθνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου