Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Ποδήλατο: ένας νέος τρόπος ζωής

Τρόπος ζωής ή επιλογή ανάγκης; Ερώτηση που αφορά τη χρήση ποδηλάτου και έχει να κάνει με το αν είσαι απλός ... θεατής, που υποστηρίζεις -μάλλον- ότι ο εναλλακτικός αυτός τρόπος μετακίνησης αποτελεί επιλογή ανάγκης ή αν είσαι κάτοχος του συγκεκριμένου μέσου και θεωρείς απλώς ότι αποτελεί τρόπο ζωής.

Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι, το τελευταίο διάστημα, το ποδήλατο έχει αρχίσει να μπαίνει στη ζωή μας, όχι μόνο επειδή έχουν προχωρήσει -σε μεγάλο βαθμό- οι ποδηλατόδρομοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά κι επειδή ορισμένοι το έχουν ως μια μορφή εκτόνωσης από την καθημερινότητα και το στρες. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν πλέον το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους, προκειμένου να "χτυπήσουν" την οικονομική κρίση, αφού όλες οι μετακινήσεις μ' αυτό είναι δωρεάν!

Η "εικόνα" αυτή αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη, 3η πανελλαδική ποδηλατοδρομία, που διοργανώθηκε και στη Θεσσαλονίκη, και στην οποία πήραν μέρος περισσότεροι από 900 ποδηλάτες, δηλαδή διπλάσιοι από πέρσι.

Ο πήχης ανέβηκε και πλέον οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας "Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης" βάζουν τον επόμενο στόχο για τη φετινή χρονιά, που είναι να προσελκύσουν ακόμη περισσότερους ποδηλάτες για καθημερινή χρήση.

Ακόμη και σήμερα, δεν είναι λίγες οι μητέρες που κυκλοφορούν με ποδήλατο, έχοντας στο πίσω μέρος του ένα παιδικό καθισματάκι, ενώ πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο οι περιπτώσεις ολόκληρων οικογενειών, που μετακινούνται με ποδήλατα.

Τα οργανωμένα κινήματα ποδηλάτου κερδίζουν συνεχώς έδαφος και καθημερινά προσθέτουν νέους ποδηλάτες, που ζητούν καλύτερη ποιότητα ζωής, υγιέστερο περιβάλλον, ασφαλέστερες μετακινήσεις και σεβασμό των οδηγών αυτοκινήτου απέναντι σε αυτούς που μετακινούνται με το καθ' όλα οικολογικό αυτό μέσο.

Παράλληλα, όλοι μαζί προτρέπουν τους πολίτες να αποκτήσουν κυκλοφοριακή παιδεία, μαθαίνοντας να χρησιμοποιούν τα ποδήλατά τους. Στο εξωτερικό -και το τελευταίο διάστημα και στην Ελλάδα- υπάρχουν πολλές μάρκες αυτοκινήτων, που έχουν στο πίσω μέρος της καμπίνας ειδικές σχάρες για να μεταφέρουν ποδήλατα.

Το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί ένα ασφαλές και σύγχρονο περιβάλλον βιώσιμης κινητικότητας, όπου σ' αυτό θα μετέχουν πεζοί, ποδηλάτες και μέσα μαζικής μεταφοράς. Η πρωτοβουλία ποδηλατών ζητεί να δοθούν οικονομικά κίνητρα για τη χρήση ποδηλάτου, όπως μείωση του ΦΠΑ, επιδότηση αγοράς και φοροαπαλλαγές, βελτίωση και επέκταση των ποδηλατοδρόμων βάσει των αναγκών των ποδηλατών, ελαχιστοποίηση των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης, ένταξη του ποδηλάτου στο σχεδιασμό και την υλοποίηση κάθε έργου υποδομής, μεταφορά των ποδηλάτων με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και των ΚΤΕΛ, τους συρμούς του ΟΣΕ και του Μετρό κ.ά.

Ζητεί, επίσης, τη δημιουργία χώρων ασφαλούς στάθμευσης ποδηλάτων παντού, την προνομιακή αντιμετώπιση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης, την αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) υπέρ της ασφάλειας των ποδηλατών και εκπαίδευση για τη διάδοση της χρήσης ποδηλάτου σε σχολεία, υπηρεσίες κ.ά.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αλλά και έρευνες του πρώην προέδρου του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ), συγκοινωνιολόγου Γιάννη Τόσκα, το 2% του μετακινήσεων στη Θεσσαλονίκη γίνεται με ποδήλατο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πέρσι ανερχόταν στο 1%. Πολύ σύντομα θα υπάρχει και επίσημη έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα.

"Το ποδήλατο είναι τρόπος ζωής και το ιδανικότερο μέσο για μετακινήσεις αποστάσεων μέχρι και 10 χιλιόμετρα. Είναι γρήγορο και πολλές φορές πιο γρήγορο ακόμη και από μηχανές", αναφέρει με έμφαση το μέλος της Πρωτοβουλίας Ποδηλατών, Παναγιώτης Γαβρέλας.

Και συνεχίζει: "Το σημαντικότερο είναι ότι μετακινείσαι μόνος σου, χωρίς συνωστισμούς και πάνω από όλα δωρεάν. Φυσικά, από την πλευρά μας πρέπει κι εμείς να τηρούμε τον ΚΟΚ. Αλλά αυτό βρίσκεται στην κρίση του καθενός".

"Το ποδήλατο αποτελεί προέκταση του σώματός μας. Δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι, αλλά και για τον χειμώνα. Όταν βρέχει αρκεί το κατάλληλο ντύσιμο, για να μην αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα. Το άσχημο είναι ότι στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν χώροι για να αφήνουμε τα ποδήλατά μας, όπως επίσης, πως αν δεν θα προσέξεις, μπορείς εύκολα να το χάσεις", τονίζει, από την πλευρά της, η Βασιλική Τζούβελη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου