Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

«Πόθεν έσχες» για την πρώτη κατοικία

«Πόθεν έσχες» για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο, καθώς και της δαπάνης που καταβάλλεται για την ανέγερση οικοδομής από επιχειρήσεις, προβλέπει ο νέος φορολογικός νομός. Στην εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών παρέχονται διευκρινίσεις για ορισμένες διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου, όπως τη φορολόγηση των αποζημιώσεων, την κατάργηση της παρακράτησης του 20% για ποσά κάτω των 300 ευρώ και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης διάφορων εισοδημάτων.
Ειδικότερα με τις νέες διατάξεις καταργήθηκε από 23 Απριλίου 2010 η απαλλαγή από το τεκμήριο της δαπάνης που καταβάλλεται για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, καθώς και της δαπάνης που καταβάλλεται για την ανέγερση οικοδομής από επιχείρηση που αναλαμβάνει κατά κύριο επάγγελμα την ανέγερση οικοδομών.
Αυτό σημαίνει ότι τα ποσά που καταβάλλονται από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου και μετά για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας και ανεξάρτητα από την επιφάνεια αυτής υπάγονται στην εφαρμογή του τεκμηρίου. Η εφορία θα διερευνά την προέλευση των χρημάτων και στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αγορά θα επιβάλλεται αφενός φόρος στο ύψος της αξίας του ακινήτου, αφετέρου θα γίνονται έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα χρήματα προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες.
Επίσης, από την ίδια ημερομηνία και μετά υπάγονται στην εφαρμογή του τεκμηρίου οι δαπάνες που καταβάλλονται για την ανέγερση οικοδομής από ατομική επιχείρηση που αναλαμβάνει κατά κύριο επάγγελμα την ανέγερση οικοδομών.
Σύμφωνα με άλλη διάταξη, από την 1-1-2010 καταργείται η απαλλαγή από το τεκμήριο της καταβολής τόκων ή χρεολυσίου, κατά περίπτωση, για αγορά κατοικίας. Επίσης, από 1-1-2010 και μετά καταργείται η απαλλαγή από το τεκμήριο της καταβολής του τοκοχρεολυσίου, τόσο για αγορά εξοπλισμού γεωργικής επιχείρησης όσο και για αγορά οικοπέδου από επιτηδευματίες που ασκούν ατομική επιχείρηση και ασχολούνται επαγγελματικά με την ανέγερση και πώληση οικοδομών.
Ταυτόχρονα, ο νέος νόμος ορίζει ότι όλα τα ποσά που καταβάλλονται για τη χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε υπάγονται στην εφαρμογή του τεκμηρίου. Παύει συνεπώς να ισχύει, από 23/4/2010 και μετά, η απαλλαγή από το τεκμήριο της χορήγησης δανείων προς εταιρείες ή κοινοπραξίες ή κοινωνίες από τα μέλη ή τους μετόχους τους.
Αποζημιώσεις
Με συντελεστές έως και 30% θα φορολογούνται οι αποζημιώσεις απόλυσης που καταβάλλονται από 23.4.2010 και μετά. Σύμφωνα με τον νόμο, αποζημιώσεις για λόγους απόλυσης έως 60.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητες. Από τις 60.000 έως 100.000 τα ποσά που προέρχονται από αποζημιώσεις θα φορολογούνται με συντελεστή 10%, από 100.000 μέχρι 150.000 με συντελεστή 20% και για ποσά άνω των 150.000 ευρώ με συντελεστή 30%.
Ο νέος νόμος προβλέπει και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Οπως τονίζεται στην εγκύκλιο τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται σε ποδοσφαιριστές, προπονητές και γενικά αθλητές για υπογραφή ή ανανέωση συμβολαίου με ΠΑΕ θα φορολογούνται πλέον με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, αφού κατανεμηθούν ισομερώς στα έτη που διαρκεί το συμβόλαιο. Ο φόρος παρακρατείται με βάση την κλίμακα στο συνολικό ετήσιο καταβαλλόμενο ποσό, που ανάγεται στα έτη που διαρκεί το συμβόλαιο. Οι διατάξεις αυτές ισχύουν για τα συμβόλαια που υπογράφονται από την 1η Ιανουαρίου 2010 και μετά.
Τέλος, από την 1-1-2011 καταργείται η παρακράτηση του φόρου με συντελεστή 20% στο ακαθάριστο εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα, το οποίο δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ.
Το όριο των 300 ευρώ δεν υφίσταται κατά την παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις, όταν οι επιχειρήσεις κ. λπ. υπόχρεοι παρακράτησης καταβάλλουν σε τρίτους αμοιβές για οποιουδήποτε είδους παρεχόμενη υπηρεσία με αποδείξεις δαπανών, σύμφωνα με το άρθρο 15 του ΚΒΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου