Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Πρωταθλήτρια Ευρώπης μετά από 45 χρόνια η Ίντερ

Ύστερα από 45 χρόνια η Ίντερ ξανά στην κορυφή της Ευρώπης! Με σούπερ σταρ και σκόρερ (35' 70') τον Αργεντινό Ντιέγκο Μιλίτο οι “νερατζούρι” θριάμβευσαν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με 2-0 της Μπάγερν Μονάχου και κατέκτησαν για τρίτη φορά στην ιστορία τους το βαρύτιμο τρόπαιο. Μπροστά σε 80.000 θεατές στο “Σαντιάγκο Μπερναμπέου” υπερίσχυσε η τακτική του Ζοζέ Μουρίνιο που σχεδόν σ' όλο το ματς κράτησε πίσω (και με καταπληκτική οργάνωση) την Ίντερ και δικαιώθηκε στις αντεπιθέσεις.

Η Ίντερ έφτασε με χαρακτηριστική άνεση στην τελική επικράτηση και τη δόξα, χάρη στο εξαιρετικό στήσιμο που είχε στον αγωνιστικό χώρο. Τι κι αν οι Βαυαροί κυριάρχησαν σε κατοχή μπάλας με ποσοστά 69-31 (!), η Ίντερ αμυνόμενη στο μεγαλύτερο διάστημα ακόμα και με 9-10 παίκτες, δεν επέτρεψε στην Μπάγερν να δημιουργήσει σοβαρές προϋποθέσεις για γκολ. Αντιθέτως, η ιταλική ομάδα, στην οποία ο μοναδικός Ιταλός (Ματεράτσι) μπήκε αλλαγή στο 92ο λεπτό, ήταν ιδιαιτέρως επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις με κινητήριους μοχλούς τους Σνάιντερ, Ετό, Πάντεφ και εκτελεστή τον Μιλίτο, ο οποίος έκλεισε τη σεζόν με 6 γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ.


Ο 30χρονος σέντερ φορ της ιταλικής ομάδας και της Εθνικής Αργεντινής θέτει σοβαρή υποψηφιότητα να αναδειχθεί ποδοσφαιριστής της χρονιάς στην Ευρώπη, μιας και με δικά του γκολ πέτυχε το ιστορικό τρεμπλ η Ιντερ. Ο Μιλίτο μέσα στον Μάιο πέτυχε το γκολ στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας κατά της Ρόμα (1-0), το γκολ κατά της Σιένα (1-0) που χάρισε το πρωτάθλημα στην ομάδα του και στο “Σαντιάγκο Μπερναμπέου” έκανε κομμάτια και θρύψαλα τη γερμανική άμυνα και με δυο γκολ οδήγησε την Ίντερ στην κορυφή της Ευρώπης.

Είναι η τρίτη κατάκτηση του τροπαίου από την Ίντερ, μετά το 1964 και 1965, ενώ ο Μουρίνιο γίνεται ο τρίτος προπονητής που κατακτά με δυο διαφορετικές ομάδες (Πόρτο 2004 – Ίντερ 2010) το τρόπαιο, μετά τους Έρνστ Χάπελ (Φέγενορντ 1970 – Αμβούργο 1983) και Ότμαρ Χίτσφελντ (Ντόρτμουντ 1997 – Μπάγερν 2001). Πιθανώς ήταν και το τελευταίο ματς του Μουρίνιο στον πάγκο των “νερατζούρι”, αφού σύμφωνα με όλα τα ρεπορτάζ έχει συμφωνήσει να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Ρεάλ Μαδρίτης.

Το πρώτο ημίχρονο του μεγάλου τελικού δεν είχε ρυθμό, με τους παίκτες του Ζοσέ Μουρίνιο να δίνουν χώρο στους Γερμανούς και να ψάχνουν τις αντεπιθέσεις. Οι Βαυαροί είχαν τον έλεγχο της αναμέτρησης και συντριπτική κατοχή της μπάλας (66% στα πρώτα 45 λεπτά), αλλά σε καμία περίπτωση δεν κατάφεραν να διασπάσουν τη «σφιχτή» αμυντική διάταξη των «νερατζούρι». Σχεδόν όλες οι προσπάθειες γίνονταν από δεξιά με τον Άριεν Ρόμπεν, ο οποίος όμως είχε μονίμως δύο παίκτες να τον κλείνουν και δεν μπόρεσε να γίνει απειλητικός.

Κι ενώ η Μπάγερν δεν μπορούσε να μετατρέψει την υπεροχή της ούτε καν σε ευκαιρίες, οι πρωταθλητές Ιταλίας αφού προειδοποίησαν στο 18' με τον Σνάιντερ, άνοιξαν το σκορ στο 35' με ασίστ του Σνάιντερ, μπάσιμο και εξαιρετικό πλασέ του Μιλίτο (1-0). Στο 43΄ οι δύο πρωταγωνιστές άλλαξαν ρόλους, ο Μιλίτο έστρωσε στον Σνάιντερ, αλλά ο τελευταίος από εξαιρετική θέση «σημάδεψε» τον Μπουτ που απέκρουσε ενστικτωδώς.

Στο 46' ο Ζούλιο Σέζαρ απέτρεψε την ισοφάριση (σουτ Μίλερ), ένα λεπτό αργότερα σπουδαία απόκρουση του Μπουτ σε σουτ του Πάντεφ. Η Μπάγερν συνέχισε να πιέζει, ο Φαν Χάαλ ρίσκαρε περνώντας στο ματς τον Κλόζε και στο 63΄ ο Μίλερ έπιασε ένα σουτ μέσα από την περιοχή, αλλά είδε τον Καμπιάσο να αποκρούει με το κεφάλι ενώ η μπάλα κατευθυνόταν στα δίχτυα. Δύο λεπτά αργότερα ο Ρόμπεν βρήκε ένα άνοιγμα από δεξιά και από τη γωνία της περιοχής έπιασε ένα επικίνδυνο φαλτσαριστό σουτ, όμως ο Ζούλιο Σέζαρ ήταν σε ετοιμότητα και απέκρουσε σε κόρνερ.

Ο τελικός κρίθηκε οριστικά στο 70ο λεπτό, σε μία υποδειγματική αντεπίθεση της Ιντερ. Ο Ετό κινήθηκε στον άξονα και την κατάλληλη στιγμή πάσαρε στον Μιλίτο που ερχόταν από αριστερά. Ο Αργεντινός «άδειασε» με χαρακτηριστική άνεση τον Βαν Μπούιτεν, μπήκε στην περιοχή και απέναντι από τον Μπουτ δεν δυσκολεύτηκε να κάνει το 2-0. Τα τελευταία 20 λεπτά είχαν διαδικαστικό χαρακτήρα, αφού κανείς παίκτης της Μπάγερν δεν πίστευε σε μία επική ανατροπή...

Η Ίντερ θα έχει την ευκαιρία ως το τέλος του 2010 να διεκδικήσει ακόμη τρία τρόπαια (Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων, Σούπερ Καπ σε Ιταλία και Ευρώπη), ώστε να επαναλάβει τον περσινό άθλο των έξι τίτλων της Μπαρτσελόνα.

ΣΚΟΡΕΡ: 35' 70' Mιλίτο
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Χάουαρντ Ουέμπ (Αγγλία)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Ντεμικέλις, Φαν Μπόμελ - Κίβου

ΜΠΑΓΕΡΝ (Λουίς Φαν Χάαλ): Μπουτ, Λαμ, Βαν Μπούιτεν, Ντεμικέλις, Μπαντστούμπερ, Φαν Μπόμελ, Σβάινστάιγκερ, Ρόμπεν, Αλτιντοπ (62' Κλόζε), Μίλερ, Ολιτς (74' Γκόμεζ)
ΙΝΤΕΡ (Ζοζέ Μουρίνιο): Σέζαρ, Μαϊκόν, Σάμουελ, Λούσιο, Κίβου (68' Στάνκοβιτς), Ζανέτι, Καμπιάσο, Ζανέτι, Καμπιάσο, Σνέιντερ, Ετό, Μιλίτο (92' Ματεράτσι), Πάντεφ (79' Μουντάρι)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου