Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Αγαπάς το Δήμο σου; Απόδειξη.

Στο κυνήγι του ΦΠΑ βάζει κυρίως τους δήμους αλλά και τις περιφέρειες το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη», καθώς τα έσοδά τους πλέον θα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το συγκεκριμένο φόρο. Στο νομοσχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο καθορίζονται επακριβώς τα ποσοστά από το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων (Φ.Ε.Φ.Ν.Π.), ΦΠΑ και Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (για τους δήμους) και Φ.Ε.Φ.Ν.Π. και ΦΠΑ (για τις περιφέρειες), με το ποσοστό του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αυξημένος, κυρίως, για τους δήμους.

«Εάν δεν συλλέγεται ο ΦΠΑ τότε δεν θα έχει πόρους και η Αυτοδιοίκηση», δήλωσε χθες το βράδυ στη ΝΕΤ ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Επιπλέον, πηγές του υπουργείου Εσωτερικών έλεγαν στην αυτοδιοίκηση gr ότι οι δήμοι, κυρίως, αλλά και οι περιφέρειες, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο ως προς το ΦΠΑ, καθώς έχουν την δυνατότητα από τη μια πλευρά να ελέγχουν, μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας, αν οι επαγγελματίες κόβουν αποδείξεις κι από την άλλη να δίνουν οδηγίες στους δημότες (και τους πολίτες της περιφέρειας) να ζητούν αποδείξεις.

Μικρότερα δάνεια, λιγότεροι συμβασιούχοι

Παράλληλα, στη συνέντευξη του στη ΝΕΤ, ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε ότι με τον «Καλλικράτη» πρόκειται να θεσπιστούν χαμηλά όρια δανεισμού για τους δήμους, συνδεδεμένα με το ύψος εσόδων και τις δυνατότητες να αποπληρώσουν τα δάνεια.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση μικρότερος θα είναι και ο αριθμός των συμβασιούχων που θα προσληφθούν σε περιφέρειες και δήμους το 2011. «Θα μειωθεί περαιτέρω η ανάγκη για συμβασιούχους το 2011», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών, υπενθυμίζοντας ότι ήδη για το 2010 είχαμε μείωση των συμβασιούχων κατά 35% (από 13.500 το 2009 σε 9000 φέτος).

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε επίσης ότι το προσχέδιο θα περιλαμβάνει πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο μέχρι το τέλος του χρόνου για «το τι θα πρέπει να κάνουμε εμείς και τι θα κάνουν οι δήμοι».

Όσον αφορά τις περιφέρειες, είπε ότι η διαχείριση του ΕΣΠΑ θα τους δοθεί μετά την 1η/7/2011 για να μπορέσουν να οργανωθούν οι νέοι περιφερειάρχες.

Ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε ότι το ν/σ θα έχει ψηφισθεί μέχρι τέλος Μαίου, προσθέτοντας ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία ξεκίνησε από το μηδέν όσον αφορά την κατάρτισή του: «Δεν βρήκαμε ούτε μία κόλλα χαρτί στο υπουργείο. Μόνο η αυτοδιοίκηση είχε κάνει προεργασία», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου